Artikel CSN omställningsstudiestöd

Det är inte försent för ny karriär - få 80% av lönen i bidrag  

Nu kan du som vuxen få upp till 21 000 kr i bara bidrag med det nya omställningsstudiestödet. Detta med målet att fler ska kunna kompetensutveckla sig eller byta spår mitt i livet – med en fortsatt ekonomisk trygghet. I den här artikeln berättar vi mer.

Av Jenny Olsson

Ett helt nytt studiebidrag för dig som vuxen  

Från och med den första oktober 2022 kan du söka det nya omställningsstudiestödet. Det innebär ett högre studiebidrag för dig som vill karriärväxla eller kompetensutvecklas, för att bli mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden. Studiestödet ingår i regeringens omställningspaket, där syftet är att stärka arbetstagares ställning på arbetsmarknaden.  

Omställningsstudiestödet kan sökas av dig mellan 27–62 år som redan är etablerad på arbetsmarknaden. Att vara etablerad på arbetsmarknaden innebär att du ska ha arbetat minst 8 år av de senaste 14 åren. Varav arbetet under de 8 åren ska ha varit din huvudsysselsättning. Du ska även ha en aktuell förankring på arbetsmarknaden. Det betyder att du idag måste ha arbetat 16 timmar i veckan per månad i minst 1 år av de senaste 2 åren.  

Samtliga KYHs utbildningar ger rätt till omställningsstudiestödet, förutsatt att du uppfyller resterande av CSNs villkor. 

Nya ekonomiska förutsättningar vid vidareutbildning 

Nu kan du få upp till 80 procent av din befintliga lön i bidrag, du kan även lägga på ett lån om du vill. Studiestödet gäller för både hel- och deltidsstudier i Sverige. Tanken är att du ska få ungefär samma inkomst under studietiden som när du arbetar. Det ger nya ekonomiska förutsättningar för dig som befinner dig mitt i arbetslivet och vill vidareutbilda dig.

Bidraget är pensionsgrundande och skattepliktigt, det innebär att en preliminärskatt kommer dras av innan utbetalningen sker. Även du som tidigare har tagit fullt studiemedel kan få omställningsstudiestödet i högst 44 veckor för heltidsstudier, längre om du studerar på deltid. 

 Stor hit med högt söktryck

Redan under den första sökbara veckan hade tusentals personer ansökt om det nya studiestödet för studier med start 1 januari–30 juni 2023.  

Du ansöker själv om bidraget som skickas in till CSN. Tidigast den första april 2023 kan en ansökan göras för höstterminens utbildningar med start 1 juli–31 december 2023. Mer information hittar du på csn.se.  

Liknande artiklar

Guide att navigera studiestarten
19 augusti, 2022 Nyhet

Guide att navigera studiestarten

Vad kan du förvänta dig de första veckorna på en utbildning hos KYH? Du går in i en ny bransch, med ...

Dags för upprop? Här berättar vi mer om studiestarten på KYH!
8 juli, 2022 Nyhet

Dags för upprop? Här berättar vi mer om studiestarten på KYH!

I den här artikeln har vi samlat viktig information inför terminsstarten och vad som väntar under di...