Miljösamordnare Annie och Amir Tuve bygg

En framgångsresa från servicebranschen till miljösamordnare inom bygg!

Annie är nyexaminerad från utbildningen Miljösamordnare Hållbara Byggnader i Göteborg och fick jobb under sin praktikperiod, redan innan examen. Hon är 37 år, född och uppvuxen i Göteborg och har bott utomlands stora delar av hennes vuxna liv. Innan Annie tog steget in i byggbranschen har hon lång erfarenhet från restaurang- och servicebranschen. En bransch som är fartfylld, ombytlig och väldigt annorlunda byggsektorn.

AV LOVISA HÄNSTRÖM I SAMARBETE MED BYGGFÖRETAGEN

Yrkeshögskolan gav rätt förutsättningar

Efter andra yh-studier inom event som på grund av pandemin gav få chanser till jobb började Annie tänka om:

– Jag kom på att jag gillade konceptet med yrkeshögskolan väldigt mycket. Det är en fördelaktig utbildning när man är lite äldre för man behöver inte lägga så många år och det går fort. Det är också alltid anknytning till branschen vilket är en jättestor fördel och gör att utbildningen alltid är relevant. I studierna ingår även praktik vilket ger lite yrkeserfarenhet. Det är annars det absolut svåraste: att komma ut helt färsk i en ny bransch. Praktiken har jag verkligen uppskattat!

Varför valde du att studera inom just byggsektorn?

– Jag har en vän som också har en bakgrund inom restaurangbranschen men som idag arbetar inom byggbranschen och trivs med det. Jag fick veta att arbetet inom byggbranschen har många liknelser med servicebranschen, det innebär ofta snabba ryck och många bollar i luften vilket passar mig. Det påminner om restaurangbranschen både i mentaliteten och sättet att jobba många gånger och de som arbetar är trevliga och roliga människor. Det kändes tryggt att gå in i den sektorn eftersom min vän trivs i miljön. 

En möjlighet att påverka miljöarbetet

Annie berättar att när hon flyttade hem till Sverige och att pandemin stoppade planerna för sin nya bransch inom event började hon tänka mer pragmatiskt. Den mer kända yrkesrollen arbetsledare inom bygg var inte en roll som intresserade henne utan hon ville ha en tjänst där hon kunde påverka utvecklingen på ett annat sätt.

Varför valde du utbildningen miljösamordnare hållbara byggnader?

– Bor man i Göteborg så vet man att det byggs en del och kommer förmodligen alltid att byggas, och det finns långt gångna planer på hur staden ska utvecklas. Min vän nämnde att efterfrågan av fler miljösamordnare i branschen ökar och det blir viktigare med miljöfrågor på grund av nya lagkrav från Sverige och EU. Byggbranschen har en enorm påverkan på klimatet och 22 % av koldioxidutsläppen i Sverige kommer från sektorn.

– De nya miljökraven är plötsliga och har krävt att byggbranschen har behövt tänka om. Mitt yttersta mål är att jobba för att få miljötänket mer implementerat i hela byggprocessen. Just nu är det ofta att projekten arbetar på efter tidigare erfarenheter och de ständigt hårdare miljökraven kommer idag på toppen som en tung sten, som ett "just det!". Det blir eftersatt och stressat vilket gör att många tycker det är tråkigt att jobba med miljöfrågor. Mitt mål är att försöka få med det under hela processen så att det blir en naturlig del.

En bred yrkesroll

Har ditt intresse för miljö följt med dig sedan tidigare?

– Jag har faktiskt lite historia med miljöfrågor. När jag gick på högstadiet engagerade jag mig i Agenda 2000 och det har alltid funnits med mig någonstans så det kändes som en helt naturlig väg att gå. Lite för att vara pragmatisk och lite för att hitta tillbaka till något som jag tyckte var intressant när jag var yngre.

Vad gör man som miljösamordnare?

– Generellt är det en väldigt bred yrkesroll och alla i min klass gör olika saker på sin praktik så det beror helt på vad man jobbar och har för intresse. Några i min klass har praktik som innefattar materialinventering, rivning och ombyggnationer. Några har jobbat som konsulter med miljöcertifieringar, andra med energiberäkningar eller på arkitektfirma. Det har och göra med vad man vill hamna i slutet.

– Jag har arbetat på min praktik som KMA-samordnare vilket står för kvalitet, miljö och arbetsmiljö men spetskompetens på miljö. Vi i KMA-gruppen arbetar systematiskt, administrativt och operativt. Vi jobbar kontinuerligt med att utveckla KMA-systemet på företaget. Jag sitter också som samordnare i ett flertal certifieringsprojekt. Byggbranschen är linjär i produktion men som KMA kommer man från sidan vilket innebär att man måste vara ganska anpassningsbar.

Annie Tuve bygg miljösamordnare

Det är inte meningen att jag ska kunna bygga ett hus för det är inte min roll. Mitt jobb är att se till att någon annan har gjort rätt i förhållande till förutsättningarna, sammanställa information och samordna utifrån ett KMA-perspektiv

Annie,
Nyexaminerad från utbildningen Miljösamordnare hållbara byggnader

Vägen till anställning

Annie berättar att man inte behöver ha tekniska erfarenheter med sig innan studierna utan att utbildningen har hjälpt henne komma dit hon vill. Hon beskriver att hon har gjort en helomvändning jämfört med sina tidigare erfarenheter. Miljösamordnarutbildningen är en light-version av utbildning till byggnadsingenjör för du får grundläggande kunskaper i byggnadsfysik och teknik vilket gör att man får en förståelse för det tekniska.

– Jag ska inte kunna allt och bidra till det mer tekniska bitarna men jag har fått en förståelse för själva sammanhanget från utbildningen. Sitter man på ett möte inför ett projekt finns det många olika discipliner med olika kunskaper som kan sina saker till punkt och pricka – ingen kan ju varandras områden så som man kan sitt eget – det är samspelet som gör att man kan genomföra projektet tillsammans. 

– Det är inte meningen att jag ska kunna bygga ett hus för det är inte min roll. Mitt jobb är att se till att någon annan har gjort rätt i förhållande till förutsättningarna, sammanställa information och samordna utifrån ett KMA-perspektiv. Det har varit en stor fördel med utbildningens innehåll där jag har fått grundförståelse för många olika delar i projekten. Det är för mig naivt att tro att man behöver en teknisk bakgrund med sig, men även naivt att tro att man inte behöver intressera sig alls eftersom arbetet är ett samarbete. 

Att arbeta som miljösamordnare

Vill du berätta om en vanlig vecka på jobbet?

– Det är väldigt olika vad jag gör och varierar en hel del. Rollen är en central roll i grunden och jag jobbar från kontoret men åker ut till projekt och går miljöronder eller finns behjälplig. Jag kanske sitter på möten med fastighetskontoret eller är ute i produktion om någon känner att de behöver stöttning från mitt område. Ju mer min roll utvecklas desto mer operativ kan jag vara. 

Hur mycket arbete är det ute i produktion och på kontor?

– Jag vill ha en kombination av både kontor och produktion i mitt arbete vilket är varför den här rollen passar mig bra. I en sån här roll som inte är i produktionsledet behöver man ha en del känsla för när man tar vissa beslut beroende på hur projektet mår just nu och hur det ligger det till. Jag kan inte komma in vid fel tillfälle och sätta igång ett projekt utan jag måste anpassa mig efter projektets faser.

Varför ska man välja att studera till miljösamordnare?

– Det är ett framtidsyrke och det kommer behövas fler vilket märks genom att det finns många tjänster ute. Det finns många namn för samma typ av yrke vilket är ganska vanligt inom byggbranschen. Vi behöver en förändring när det gäller miljön i hela världen. Vi har lång väg att gå och bygg har stor påverkan så det är spännande att få vara med på den resan. 

– Jag kan välja att balansera yrket. Jag jobbar rörligt i och med att det kommer bollar från sidan och det kommer nya saker som blir viktigare. Om du är intresserad av att läsa till miljösamordnare passar det nog dig som gillar att jobba med många bollar i luften.

Hur vågar man ta steget och byta karriärbana?

– Det är bara två år – det går så himla fort! Det finns alla chanser i världen att testa. Jag har haft fördelen att inte ha familj som jag behöver anpassa mig efter men jag är så inspirerad av de som gör karriärbyte när de har barn och familj. Det är lätt att fastna i det som man gjorde förr! Hade man ett bra jobb så var man kvar där i 30 år, men idag så byter man. Restaurangbranschen är också föränderlig vilket kanske är orsaken till att jag vågade testa på det här. Man behöver våga testa och faktiskt gå in i det. Ta din tid att leta vilken roll som passar för dig och kolla på annonser och förbered dig för det yrke du ska ut i.    

Det är ett jätteroligt yrke! Det känns som att jag har hittat rätt och det är utvecklande och kul.

Annie Olsson Lidén,
Nyexaminerad Miljösamordnare

Se liknande artiklar

Tog vara på nätverk för praktik
28 april, 2022 Intervjuer

Tog vara på nätverk för praktik

Frågan ledde mig till byggbranschen – vi blir allt fler och så väl bostäder, sjukhus och nya vägar b...

"Fler kvinnor i bygg!"
2 december, 2021 Intervjuer

"Fler kvinnor i bygg!"

Alice är sistaårsstudent på utbildningen miljösamordnare och berättar om sin tid på utbildningen....