Allt fler väljer KYH yrkeshögskola - här listas 5 fördelar med YH-utbildning

Av: Jenny Olsson

Allt fler lockas av att läsa en yrkeshögskoleutbildning! Inte nog med att studietiden ofta är kortare än på universitet och högskolor så har YH en närmare koppling till arbetslivet. Praktikperioderna är långa och leder studerande direkt ut i arbetslivet. Det spelar ingen roll om du är helt ny på arbetsmarknaden eller har tidigare arbetslivserfarenhet, 9 av 10 får jobb inom 6 månader efter avslutad YH-utbildning! Här berättar vi mer om fördelarna och varför allt fler väljer KYH yrkeshögskola.

glad studerande håller i surfplatta

En kvalitetssäkrad utbildningsanordnare

KYH är en auktoriserad yrkeshögskola som erbjuder hela 29 olika YH-utbildningar inom samhällsbyggnad, teknik och IT. Faktum är att KYH är störst i Sverige på YH-utbildning mot just samhällsbyggnad. Studerande på KYH är medvetna, motiverade och självgående, vilket de har stor användning av i sin nya kvalificerade yrkesroll.

– KYH är bra på att ge dig verktygen för att själv kunna utvecklas. Mycket ansvar kommer ligga på en själv, men alla lärare är otroligt hjälpsamma, säger Patrick Sjöberg, studerande på KYH.

Det råder ingen tvekan om att allt fler har fått upp ögonen för yrkeshögskolan som utbildningsform och söktrycket till KYHs utbildningar har varit rekordhögt under höstterminen. Dessutom uppger 91% att de är nöjda med sina studier.

Nedan listar vi fem fördelar som vi tror lockar allt fler att söka en YH-utbildning hos oss på KYH.

1. Nära koppling till arbetslivet 

Till skillnad från universitet och högskolan matchas utbudet av yrkeshögskoleutbildningar efter arbetsmarknadens behov. Det innebär att det finns en konstaterad efterfrågan på den yrkesroll som du väljer att studera till.

Varje utbildning har en egen ledningsgrupp som består av yrkesverksamma från branschen. Ledningsgruppen kvalitetssäkrar utbildningens kursplan, så att den hela tiden är uppdaterad utefter den kompetens som företagen efterfrågar.

– YH-utbildningar har en fördel genom anpassbarhet. Nu efter examen sitter jag med i ledningsgruppen för utbildningen. Det är värdefullt att kunna bidra och förbättra utbildningen nu i efterhand, säger Andreas Medin, regionchef på Geoteam och tidigare studerande på KYH.

2. Kortare studietid och lång praktik

Studietiden är endast 1,5 – 2 år. Redan under första dagen möter de studerande yrkesverksamma från branschen som undervisar i samtliga kurser.

– Yrkeshögskolan har som mål att alla ska få arbete efter utbildningen. De studerande kommer i kontakt med oss föreläsare redan under utbildningen och det leder dem direkt till jobb, säger Benedicte Wåhlin, föreläsare på KYH.

Något annat som kännetecknar YH-utbildning är långa praktikperioder som kallas för LIA (Lärande I Arbete). Det möjliggör att samla på sig yrkeslivserfarenhet inom sin nya bransch redan under utbildningen, vilket leder till att hela 9 av 10 får jobb direkt efter examen.

– Kurserna är uppbyggda efter yrket och det är verkligen kopplat till arbetslivet och till LIAn. Vi har LIA i slutet på utbildningen, vilket känns bra för det gör ju att chansen till jobb ökar, säger Sandra Ljung, studerande Byggproduktionsledare på KYH.

3. Unikt Karriärprogram

Karriärprogrammet ingår i din utbildning på KYH och är ett unikt karriärkoncept som ger dig ytterligare värdefull vägledning och verktyg inför ditt yrkesliv. Detta för att du ska lyckas skaffa en så bra LIA-plats som möjligt, så att du senare kan få just ditt drömjobb.

– Karriär-dagarna var väldigt bra! De gick igenom hur du skriver ett CV och hur du blir en så bra kandidat som möjligt inför mötet med arbetsgivaren. Som helhet har det varit toppen och de har överlappat varandra på ett bra sätt, säger Cecilia Foldén, tidigare studerande Entreprenadingenjör.

4. Studera utan att flytta

KYH Anywhere är ett utbildningsupplägg som vuxit explosionsartat de senaste åren. Det innebär att en och samma utbildning går på flera studieorter samtidigt. Genom ett tätt samarbete med olika kommuner erbjuder KYH platsbunden undervisning hos lärcentrum och campus runt om i landet. Därmed behöver inte du som studerande flytta under studietiden. Utan tillsammans med klassen på din valda studieort tar du del av undervisningen i klassrummet som sker via livelänk till alla orter samtidigt.

– Det som fick mig att välja KYH var tillgängligheten till skolan, som är en klar fördel. Hela Anywhere-konceptet gör att jag kan stanna kvar utan att behöva flytta från där jag bor, säger Tim Andersson, redovisningskonsult och tidigare studerande på KYH.

5. Jämställdhet & Jämlikhet

Som utbildningsanordnare inom tre traditionellt mansdominerade branscher är det viktigt för oss på KYH att ständigt arbeta med jämställdhet och jämlikhet i alla våra utbildningar. Jämställdhetsarbetet sker både genom kursinnehåll, företagssamarbeten och att samarbeta med aktuella aktörer.

– Innan jag började studera läste jag om jämställdhetsarbetet på KYH. Jag gillar att det är en transparens kring att det finns brister som man behöver förändra och KYH var den enda skolan jag såg som väljer att lyfta kvinnor i byggbranschen, säger Emilia Aaröe studerande Byggproduktionsledare på KYH.