Intervju med Alice - Internet of things developer

Drömmen om jobb inom IT-säkerhet

Alice tog examen från utbildningen internet of things developer i juli 2021. Under sin LIA fick hon ett jobberbjudande på företaget Capgemini vilket är ett globalt företag med runt 300 000 anställda. Idag arbetar hon som junior säkerhetskonsult och är väldigt nöjd över sitt nya jobb och utbildningen hon fick hos KYH.

Tiden på utbildningen

Hej Alice, hur hittade du till utbildningen internet of things developer?
– Jag är var ganska pragmatisk i mitt val. Jag funderade på olika utbildningar som passade mina personliga egenskaper, var det finns jobb och vad jag är bra på. Det var ganska tydligt att IT-branschen passade då jag är logiskt lagd. Jag sökte flera utbildningar både på KYH men också andra yrkeshögskolor. De var inte lika intressanta så det blev internet of things developer hos KYH och det var verkligen rätt utbildning.

– Det jag gillade med utbildningen var att den är både nischad och bred. I många andra utbildningar jag kikat på blir man specialister på ett specifikt ämne men i denna utbildning får jag kunskap om många olika saker. När jag läste igenom kursplanen så innehöll den allt från affärsmannaskap till ren programmering.

Hur var dina år på KYH?
– Åren var jättebra! Jag var helt grön när vi började och som tur var så hade vi jättebra lärare. Så klart fanns det tillfällen där det var kämpigt, när det var ämnen som var svåra att greppa. Jag hade exempelvis i början lite svårt att få ihop ordningen på kurserna. Jag pratade med rektorn om detta och blev bemött med att det brukar kännas så till en början men att man i årskurs två får ihop ordningen mer – och så var det ju! Allt föll på plats och jag förstod ordningen, och det var väldigt tacksamt att kurserna var i den ordningen som var.

Hur var klassen?

– En av anledningarna till att jag valde den här utbildningen och skolan var för att det var platsbundet. Jag ville ha samhörigheten i klassen och undervisning på plats. Jag blev förvånad hur snabbt det gick att komma in i klassen och trots att vi alla hade så olika bakgrunder och åldrar så blev vi bra vänner. Det märks att det är en vuxenutbildning där de som studerar är lite mognare – jag kan säga att jag har fått vänner för livet.

– Även om jag gillar att vara på plats så var det tacksamt att få testat på att plugga på distans under pandemin. Mycket av mitt jobb idag är på distans och det hade nog varit svårt om vi inte blivit tvungna att testa det under studierna.

Från praktik till drömjobb

Hur gick det till att söka LIA?

– Jag började med att söka runt vilka företag som finns i min region, vilka som är intressanta för mig och vad de jobbar med. Jag tog kontakt med några företag och några av dem tog emot mig på intervju.

– Den praktikplats som jag faktiskt valde fick jag genom KYHs branschdag. Jag träffade företaget Vinnter som pitchade ett bra upplägg och efter branschdagens slut kontaktade jag dem och blev erbjuden en LIA-plats.

Vad fick du göra på din LIA-praktik?

–  På Vinnter landade jag och tre andra studenter i ett projekt tillsammans. Vinnter hade funderat på ett in-house projekt i några år men inte haft ett team som kunde genomföra det, så vi arbetade med det. Vi hade ett team med bland annat en Scrum Master, en embedded/el-ingenjör, en mjukvaruutvecklare och backend utvecklare, utöver oss studenter. Det var ett roligt projekt. Jag lärde mig mycket och trivdes bra och det var roligt att det var ett rent IoT-projekt som vi jobbade med.

Internet of things developer alice porträtt

En förverkligad dröm

Vad gör du på ditt nuvarande jobb?

– Jag visste tidigt i min utbildning att jag ville hålla på med IT-säkerhet så jag är väldigt tacksam att jag så tidigt i mitt arbetsliv nu får jobba med säkerhet. Jag jobbar på Capgemini och tillhör molninfrastrukturteamet i gruppen för cybersäkerhet. Jag jobbar mer med molnet än ren IoT i dagsläget. Jag jobbar ute hos kund med IAM (Identity & Access Management), som tillhör området informationssäkerhet.

Vad gör du en typisk arbetsdag?

– Mitt uppdrag är att implementera en Identity Governenace komponent ute hos kund. I början av arbetsdagen går jag igenom min sprint backlog, vi använder Azure DevOps vilket är en slags progress tracker över arbetet vi gör. Vi har därefter en kvarts morgonmöte (daily standup) där vi kollar status och tar upp eventuella frågor. Därefter kikar jag igenom min agenda som jag sätter efter backlogen.

– Idag har jag exempelvis ett möte med applikationsägare där vi kommer ställa lite tekniska frågor. Mina dagar är väldigt olika vilket är skönt. Jag har inte en ren utvecklarroll vilket jag trodde jag skulle ha när jag började utan jag har en mixad vardag med både praktiskt arbete och kundmöten. Jag lär mig jättemycket, det är givande och jag är verkligen nöjd över mitt arbete.

Tack så mycket Alice!