Intervju Erik .NET developer

Jag gillar att Microsoft har utvecklat .NET!

Erik ville utbilda sig inom IT och hittade till KYH yrkeshögskola under 2020. Han är 35 år, snart tvåbarnspappa och bor i Stockholm. Förutom att studera till .NET developer hos KYH så gillar han att träna och resa.

Hej Erik, vad fick dig att söka till .NET developer?

– Jag tycker programmering är intressant och det verkar finnas mycket jobb inom området. Jag ser det som ett framtidsyrke! Det kommer skapas fler och fler digitala tjänster allt från e-handel till betalningsärenden inom bank. Jag har en del bekanta som jobbar inom IT vilket är anledningen till att jag började tänka på att söka mig till denna yrkesroll. Jag kollade runt efter utbildningar innan jag började och lärde mig mer om de olika programmeringsspråken som finns.

– Jag kollade rätt mycket på olika programmeringsspråk, exempelvis Javascript och .NET som det verkar finnas mycket jobb inom. Jag hittade till KYH yrkeshögskola och då valde jag utbildningen .NET developer för att den verkade populär och rolig. Jag läste runt på olika forum vad som var bäst att välja, och .NET verkade lite mer modernt vilket kändes rätt för mig. Javascript är ju mer front end vilket jag inte ville läsa, så jag känner att jag får en bättre grund för programmering genom .NET-språket.

– Jag gillar även att Microsoft har utvecklat .NET, det är ju ett av världens största företag och därför känns det väldigt säkert.

Vad gör ni i utbildningen just nu?

– Just nu läser vi kursen HTML, CSS och Javascript. Senast har vi testat på HTML och nu ska vi lära oss lite CSS. HTML är strukturen på hemsidan exempelvis var texten ska stå någonstans. CSS är designen på hemsidan, vilka färger och vilka effekter som ska synas. Javascript är mer lådor och formulär.

– Innan den här kursen har vi läst .NET-programmering och även databasteknik. Den senare handlar om databaser där vi har fått använda SQL och vi testade att använda Microsofts serverprogram. Sedan har vi även läst objektorienterad programmering som är fokuserad på .NET-språket.

porträttbild erik

Är det något du ser fram emot i din blivande yrkesroll? 

– Att lära sig mer och börja arbeta! Det finns så mycket att lära sig inom programmering och det kan ju ta tid att bli expert på något, så just nu vill jag lära mig mer om det och känna mig säker på det.

Har du något tips till någon som ska söka utbildning?

– Jag var intresserad av IT när jag började söka efter utbildningen. Jag tror det är viktigt att man ska vara intresserad för då blir det mycket lättare och roligare att lära sig.

Hur känns det att kliva ut i arbetslivet efter utbildningen?

– Det känns spännande och tiden går ju rätt snabbt. Innan dess ska jag också ut på praktik vilket är ett bra tillfälle att prova på sina kunskaper. Även om det är 1,5 år kvar till examen så känns det som snart och då får jag använda det jag har lärt mig på utbildningen vilket känns spännande!

Tack så mycket Erik!