"Utbildning inom Internet of Things känns relevant!"

Charlotte läser till Internet of Things Developer på KYH i Malmö. I grunden är hon diplomerad översättare och lärare, men efter åtta år som lärare så var det dags att byta till en mer utvecklande bransch!

– För två år sedan började jag fundera på om jag skulle göra något annat. Det hade väl att göra med att jag hade svårt att växa i min tidigare roll. Jag ville ta mig in i en annan bransch där jag kunde lära mig nya saker och känna att jag var rörde mig framåt.

– I somras pratade jag med några vänner som jobbar inom olika IT-områden och fick lära mig om deras väg in i branschen. En hade skolat om sig från något helt annat till programvarutestare och en annan var självlärd sedan tonåren och hade jobbat sig upp. Jag fick mycket tips och råd om IT-branschens behov och möjligheter och jag kände att den skulle passa mig och min personlighet.

charlotte iot

Varför valde du utbildningen Internet of Things Developer?

– Alla jag har pratat med som jobbar inom IT sa att IoT var nytt och det fanns ett växande behov av kompetens inom området. Min vän som var självlärd frågade mig vilken typ av IT-inriktning jag var intresserad av, exempelvis spelutveckling eller logik, och gav mig vägledning.

– Då insåg jag att jag ville jobba mot logik för jag har ett sinne för logiska system och strukturer, för organisation och har förmågan att se saker ur ett bredare perspektiv, vilket gör att jag inte låter saker falla mellan stolarna. Jag är en stark projektledare och har arbetat med många olika projekt tidigare i min roll som lärare. Jag gillar att få bitarna att passa ihop, skapa fungerande system och göra problemanalys.

Vad tänkte du på när du sökte till KYH?

– När jag läste på om KYH och utbildningen kändes det som en branschnära utbildning och den kändes konkret för det man studerar är det man praktiserar i verkligheten. Det blir inte så teoretiskt vilket verkade positivt. Utbildningen kändes uppdaterad och det var bra att olika företag har inverkan på hur utbildningen ser ut. Det gör att den känns relevant och har ett bra upplägg.

Vad läser ni för kurs just nu?

– Vi läser Datastrukturer och algoritmer just nu och förra kursen var Programmering i Java. Den nuvarande kursen handlar om strukturer och metoder som är återkommande och gemensamma för flera programmeringsspråk. I den här kursen implementerar vi dem i Java. Vi lär oss bland annat om olika sök- och sorteringsalgoritmer, grafer och rekursiva funktioner.

Vad tycker du hittills om YH-utbildningen?

– Det känns jättebra! Jag har egentligen inte en bakgrund inom IT, så jag har haft en lite längre startsträcka än några andra men har kommit in i det förvånansvärt snabbt. Att påbörja utbildningen var ett bra beslut och jag är positivt överraskad över hur roligt det är och hur bra jag trivs. Jag upplever att jag har en fallenhet för ämnet och kan bli väldigt duktig på det.

– Jag drar mig inte för att studera. Det kan ofta bli så när man pluggar att man skjuter på det, men just det här ämnet ser jag fram emot att studera. Många uppgifter känns som att lösa ett pussel eller en gåta och det tycker jag är kul. Jag är nyfiken. Jag har valt att byta bana för jag vill lära mig nytt och inom IT-branschen sker det ständig utveckling. Man måste göra en ansats för att hänga med, men det tycker jag är positivt för jag vill inte stå still. Jag vill vara på en arbetsplats som är i rörelse.

Finns det någon kurs du ser fram emot?

– Jag ser fram emot praktiken! Vi har ju haft många lektioner kring LIA, men det är först när man kommer ut på praktiken som man får sätta sina kunskaper på prov och se hur man klarar sig. Vi träffade rekryterare från HiQ vilket var bra för att få veta hur de tänker och vad man ska fokusera mest på när man söker praktik eller arbete.

Har du något drömjobb?

– Det finns många olika företag inom IoT-branschen som arbetar gentemot kommuner, industri eller privatpersoner med att utveckla olika smarta applikationer. Just nu kan jag inte säga vad min dröm är, jag behöver se vad jag är specifikt bra på och känna vad som är kul och därefter välja. Kanske ett mindre företag med startup-känsla. Något som däremot är viktigt för mig är att det råder en god företagskultur och att det är bra stämning på arbetsplatsen jag slutligen hamnar på.

Hur kändes det att göra en karriärväxling?

– Det har känts jättebra att byta karriär, men också lite nervöst att våga sig på något helt nytt. Jag har en fantastisk klass och vi har kommit ihop oss bra som grupp. Den yngsta är runt 21 och den äldsta är runt 45 så vi har ett ganska stort spann vilket är roligt. Jag läste att det kan vara stort spann på ålder och erfarenhet hos deltagarna på YH-utbildningar. Det blir en spännande blandning och intressant dynamik när gruppen inte är så homogen. De är alla väldigt ödmjuka och hjälpsamma och  vi får mycket stöd av varandra i klassen. Om mina framtida kollegor är som mina kursare på den här utbildningen vet jag att jag kommer att trivas i branschen.

Möt fler studerande från KYH