Yrkesrollen som lägger grunden för allt som byggs och konstrueras – så får du jobbet!

Av Mikaela Laakso

Mätningsingenjörer lägger grunden för all konstruktion i bygg- och infrastrukturprojekt. I en fas av hållbar utveckling där städer expanderar och infrastruktur moderniseras för att möta framtidens krav är mätningsingenjörernas expertis mer efterfrågad än någonsin. I takt med teknikens utveckling ställs också högre krav på digital kompetens. Varje detalj räknas! Här berättar vi hur du kan ta steget in i branschen.

Digitalisering ställer krav på teknisk kompetens

Den tekniska utvecklingen och digitaliseringen har medfört nya möjligheter för byggbranschen. Digitala verktyg och nya metoder har förbättrat precisionen och effektiviteten i byggprojekt, men det har även ökat kraven och behoven av ny kompetens. Mätningsingenjörer behöver inte längre bara ha kunskap i traditionella mätmetoder, utan även förmåga att integrera ny teknik i arbetet.

– Det är ett utmanande och roligt arbete som kräver att man är både noggrann och kommunikativ. Det finns många inriktningar där det går att fördjupa sig i olika delar. Utvecklingen tar aldrig slut och det gäller att hänga med i tekniken, säger Andreas Medin, regionchef på Geoteam och tidigare studerande på KYH.

Fakta: Jobbet som Mätningsingenjör

Som mätningsingenjör utför du mätningar på alla typer av byggen inom väg, järnväg och fastigheter med hjälp av avancerade mätinstrument, såsom GPS och totalstation. Du kartlägger platsen där projektet ska genomföras och sätter ut ”mätpunkter” som ligger till grund för detaljritningar under byggprocessens alla steg.

Du varvar praktiskt arbete utomhus i fält med planerings- och analysarbete inomhus. Ofta beskrivs mätningsingenjören som spindeln i nätet som lägger grunden för alla konstruktioner – oavsett om det handlar om nybyggnation eller renovering och ombyggnation. Och resultatet av deras arbete står fast i decennier, eller till och med århundraden!

Yrkeshögskolan är vägen in i branschen

Vägen in till branschen och rollen som mätningsingenjör går via yrkeshögskolan. KYH är en auktoriserad yrkeshögskola som är störst på utbildningar inom samhällsbyggnad i Sverige. Utbildningarna är framtagna tillsammans med företag i branschen och direkt anpassade till arbetsmarknadens behov. Hos KYH kan du läsa till Mätningsingenjör på bara 2 år. Kostnadsfritt och CSN-berättigat.

YH-utbildningar innehåller dessutom en stor del LIA (praktik) som ger de studerande rätt kunskap och erfarenhet för att gå ut i jobb direkt efter examen. Faktum är att 9 av 10 får jobb inom sex månader efter avslutad YH-utbildning och strax över hälften får anställning på sin praktikplats!

– Vi på Infrageotech tar ofta emot praktikanter från KYH. Vi tycker att utbildningen är väldigt bra och att KYH producerar duktiga mätare. De studerande kommer ut med hög kompetens från början, säger Malin Bergman, VD och Sanna Engström, HR-ansvarig på Infrageotech.

Liknande artiklar