Intervju med Alice - Miljösamordnare

Jag tycker det behöver komma fler kvinnor in till byggbranschen!

Alice är sistaårsstudent på utbildningen Miljösamordnare. Hon har en bakgrund inom vården men kände för två år sedan att det var dags för förändring.

Hej Alice, berätta om hur du fick inblick i byggbranschen!

– Jag är undersköterska från början och jag läste till det för tio år sedan. Jag kollade runt när jag insåg att jag ville byta inriktning. Jag fick inblick i branschen genom min sambo som jobbar på byggen – det verkar som god stämning och mycket eget ansvar. Jag hade inte hittat helt rätt än förrän jag hittade den här utbildningen till Miljösamordnare.

– Jag läste om utbildningen miljösamordnare och tyckte det verkade som något för mig. Delvis ute på fält och delvis på kontor – jag föll för att det inte bara är ett kontorsjobb. Det var mixen som lockade mig och det finns fler i klassen som också uppskattar blandningen mellan kontor och fält. Jag ville göra något nytt och något helt annat för när man har jobbat inom vården så får man nästan bara jobb inom den branschen och det var därför jag ville skola om mig.

Stämmer dina tankar om byggbranschen från det du har upplevt hittills?

– Hittills har det stämt, jag har inte varit ute på så många byggen än men det känns bra. Det är i allmänhet en god stämning, högt i tak och det är lätt att ha roligt på jobbet.

Du går i årskurs två, vill du berätta om första året på utbildningen?

– Första året var lite utmanande för vi hade allting på distans på grund av pandemin. Jag gillade distansundervisningen och det funkade  väldigt bra för mig. Vi har haft många olika föreläsare med olika bakgrunder vilket gjorde att jag inte var helt hundra på vad vi hade för yrkesroll – det var först när jag kom ut på praktiken att jag fick en aha-upplevelse över vad yrkesrollen faktiskt innebar. Det klarnade upp en hel del från första året vilket var skönt.

Porträttbild på Alice

Någon specifik kurs du tyckte var bra?

Byggnaders påverkan på yttre miljö tyckte jag var jätteintressant och även byggnaders inre miljön. Vi fick lära oss om radon, asbest och andra giftiga ämnen och hur man känner igen det och eftersom många hus är äldre så känner man igen det när man är ute och kollar – jag kan se att det där är eternitplattor eller det där är asbest. Eftersom vi använde det i praktiken så blev lärandet fördjupat och jag fick en känsla av att jag kommer ha användning av det privat. Annika som undervisar i byggnaders påverkan på yttre miljö är en fantastisk lärare!

Hur har det varit i klassen?

– Vi har haft digitala AWs vilket har fungerat helt okej och vi har haft digitala tentaplugg med frågesport. Klassen har en fin gemenskap men det är så klart tråkigt att vi inte har kunnat träffats mer under pandemin.

Var gjorde du din första praktik?

– Jag fick hjälp av en kontakt där jag fick ett nummer till en gruppchef på COWI. Att ha ett nätverk är väldigt viktigt men det går alltid att hitta ändå. Jag var med på den digitala branschdagen vilket var väldigt bra och det blir så klart en del konkurrens i klassen om LIA-platserna vilket också är nyttigt att lära sig inför arbetslivet. Jag är jättenöjd med min praktikplats!

Vad har du fått göra under praktiken?

– Jag har fått sitta med miljöcertifieringar utifrån olika indikatorer och system och mest har det varit BREEAM. Jag har fått göra fotobilagor inför certifieringar och delta på platsbesök och fotat efter indikatorer. Jag har även fått skriva LCA-rapport och vara med lite i alla projekt. Jag var med och gjorde en radonmätning på en väldigt stor fastighet som tog mer än en hel dag vilket var väldigt intressant.

Någon specifik kurs du Vad har varit roligast på praktiken?

– Platsbesöken har varit roligast. Då får man komma ut och se hur man gör men det är kul att sammanställa de olika indikatorerna med bevismaterial för då får man det på papper hur man gör. Man får olika indikatorer i ett dokument och där fyller man i hur mycket poäng man ska ha det kallas en certifieringssammanställning. Man lär sig mycket väldigt snabbt – jag har lärt mig väldigt mycket på kort tid. Det behöver jag inför framtiden så det har varit en jättebra erfarenhet!

Vad ser du dig själv vilja jobba med?

– Utbildningen är mycket bredare än vad man tror och den innehåller fler titlar så jag har inte bestämt mig än vad jag vill inrikta mig på. Jag funderar på att testa på mer saker inom mitt område, kanske sanering, för att jag vill lära mig så mycket som möjligt.

Är det något särskilt med byggbranschen som lockar?

– Jag tycker det behöver komma fler kvinnor in till byggbranschen! Man gör något som blir en verklighet och till och med byggas framför mina ögon. Tänk vad häftigt att om 30 år kan man kolla på en byggnad och veta att man varit en del av det bygget.

Tack så mycket Alice!