Från undersköterska till miljösamordnare

Alice har en lång bakgrund inom vården, men kände att det var dags för förändring. Nu läser hon sista året på YH-utbildningen Miljösamordnare hållbara byggnader på KYH.

  • "Man gör något som blir en verklighet, till och med byggas framför mina ögon. Tänk vad häftigt att om 30 år kan man kolla på en byggnad och veta att man varit en del av det bygget!"

Porträttbild på miljösamordnare Alice

Hur blev du intresserad av byggbranschen?

– Jag är undersköterska från början och läste till det för tio år sedan. När jag insåg att jag ville byta inriktning kollade jag runt och fick inblick i branschen genom min sambo som jobbar på byggen. Det verkade som god stämning och mycket eget ansvar. Jag hade inte hittat helt rätt än förrän jag hittade utbildningen till Miljösamordnare. Det verkade som något för mig!

– Jag föll för att det inte bara är ett kontorsjobb, man är delvis ute på fält och delvis på kontor. Det var mixen som lockade mig och det finns fler i klassen som också uppskattar blandningen mellan kontor och fält. Jag ville göra något nytt för när man har jobbat inom vården så får man nästan bara jobb inom den branschen, och det var därför jag ville skola om mig. Jag har inte varit ute på så många byggen än men det känns bra. Det är i allmänhet en god stämning, högt i tak och det är lätt att ha roligt på jobbet.

Hur var första året på YH-utbildningen?

– Första året var lite utmanande för vi hade allting på distans på grund av pandemin, men jag gillade distansundervisningen och det funkade väldigt bra för mig. Klassen har en fin gemenskap. Vi har haft digitala AWs och digitala tentaplugg med frågesport, men det är såklart tråkigt att vi inte har kunnat träffats mer under pandemin.

– Jag gillade distansundervisningen och det funkade väldigt bra för mig. Vi har haft många olika föreläsare med olika bakgrunder, vilket gjorde att jag inte var helt hundra på vad vi hade för yrkesroll. Det var först när jag kom ut på praktiken som jag fick en aha-upplevelse över vad yrkesrollen faktiskt innebar. Det klarnade upp en hel del från första året, vilket var skönt.

Någon specifik kurs du tyckte var bra?

Byggnaders påverkan på yttre miljö tyckte jag var jätteintressant och även Byggnaders inre miljö. Vi fick lära oss om radon, asbest och andra giftiga ämnen och hur man känner igen det. Eftersom många hus är äldre så känner man igen det när man är ute och kollar, jag kan se att "det där är eternitplattor" eller "det där är asbest". Eftersom vi använde det i praktiken så blev lärandet fördjupat och jag fick en känsla av att jag kommer ha användning av det privat.

  • Utbildningen är mycket bredare än vad man tror och den innehåller fler titlar! Jag funderar på att testa på mer saker inom mitt område, kanske sanering, för att jag vill lära mig så mycket som möjligt.

Var gjorde du din första LIA (praktik)?

– På COWI, och jag är jättenöjd med min praktikplats! Jag har fått sitta med miljöcertifieringar utifrån olika indikatorer och system, mest har det varit BREEAM. Jag har fått göra fotobilagor inför certifieringar och delta på platsbesök och fotat efter indikatorer. Jag har även fått skriva LCA-rapport och vara med lite i alla projekt. Jag var med och gjorde en radonmätning på en väldigt stor fastighet som tog mer än en hel dag, vilket var väldigt intressant.

Vad har varit roligast på praktiken?

– Platsbesöken har varit roligast. Då får man komma ut och se hur man gör. Det är kul att sammanställa de olika indikatorerna med bevismaterial för då får man det på papper hur man gör. Man får olika indikatorer i ett dokument och där fyller man i hur mycket poäng man ska ha, vilket kallas en certifieringssammanställning. Jag har lärt mig väldigt mycket på kort tid och det har varit en jättebra erfarenhet!

Fler nyheter från KYH