Möt Alma och Diana från glasbranschen – en viktig och kreativ sektor inom bygg

Byggnadsingenjör glas och fasad är en av årets utbildningsnyheter på KYH. Utbildningen är framtagen med bland annat Glasbranschföreningen för att matcha behovet som finns på arbetsmarknaden. Här möter vi Alma Hedskog och Diana Jurukov som båda har gått en YH-utbildning som lett till en karriär inom glasbranschen!

Alma Hedskog och Diana Jurukov

Berätta om glasbranschen och det bästa med jobbet!

– Glasbranschen är en viktig och dynamisk sektor inom bygg. Den omfattar tillverkning, installation och underhåll av olika glasprodukter som används inom byggnader, allt från traditionella fönster och dörrar till moderna glasfasader, glastak och till och med glaskonstruktioner för arkitektoniska mästerverk, säger Diana Jurukov, entreprenadchef, Fasadglas Bäcklin AB.

– Det roligaste med mitt jobb är att vi ställs inför nya utmaningar varje dag. Med häftiga glaskonstruktioner öppnar vi upp byggnader och släpper in både ljus och omgivning. Det är bara fantasin som sätter stopp, säger Alma Hedskog, produktionschef, Fasadsystem i Stenkullen AB.

  • "Att arbeta med glas och fasader ger en möjlighet att uttrycka sin kreativitet på ett unikt sätt. Genom att designa och skapa vackra och funktionella glaslösningar kan man bidra till att forma stadsmiljöer och skapa inspirerande platser för människor att leva och arbeta i."

    – Diana Jurukov, entreprenadchef, Fasadglas Bäcklin AB

Hur hamnade ni i glasbranschen?

– För 18 år sedan gick jag en yrkeshögskoleutbildning inom bygg och blev tipsad av min lärare att söka jobb hos Fasadglas som ville anställa en kvinna för att öka jämställdheten inom bolaget. Jag fick jobbet och har jobbat hos Fasadglas i 18 år, säger Diana.

– Jag läste en YH-utbildning direkt efter gymnasiet och när jag gjorde min sista LIA-praktik på Fasadsystem blev jag erbjuden anställning. Idag arbetar jag som produktionschef, vilket jag trivs väldigt bra med! En stor fördel med YH är att man börjar bygga nätverk på en gång eftersom utbildningen samarbetar med både Glasbranschföreningen och företag från branschen. Det var också givande att ingå i en blandad grupp med studenter där vi hade glädje av varandras väldigt olika erfarenheter, säger Alma.

  • "YH är en utmärkt utbildningsform som ger praktisk erfarenhet och yrkesinriktad kompetens, vilket är värdefullt för att snabbt komma in på arbetsmarknaden."

    – Diana Jurukov, entreprenadchef, Fasadglas Bäcklin AB

  • "Jag uppskattade upplägget där teori och praktik kombinerades. Vi fick använda och utveckla våra kunskaper från de teoretiska delarna direkt i LIAn. Det gav ett sammanhang och en djupare förståelse för ämnet."

    – Alma Hedskog, produktionschef, Fasadsystem i Stenkullen AB

Hur ser ni på jämställdhet i branschen?

– Det är viktigt att fler kvinnor väljer att satsa på yrken inom samhällsbyggnad. En av anledningarna är att öka jämställdheten och mångfalden i branschen och på så sätt skapa en inkluderande och framgångsrik bransch. Jag älskar att jobba inom glasbranschen och vill att fler kvinnor får uppleva samma sak som jag fått uppleva. För mig har det alltid varit viktigt att fungera som en förebild för nästa generation, säger Diana.

– Jag tycker att det är viktigt att få mer mångfald i branschen och en del av det är självklart att få in fler kvinnor, men det handlar också om variation i åldrar, bakgrunder och erfarenheter. Jag är för att ta vara på och dra nytta från varandras olikheter. Fler perspektiv gör oss till ett bättre företag, säger Alma.

Utbildning skapad med Glasbranschföreningen och Byggföretagen

Bakgrund: Tidigare fanns en YH-utbildning till Glas- och metallingenjör i Lerums kommun som då var den enda utbildningen för glasbranschen. Senare togs ett beslut om att de inte längre skulle fortsätta bedriva utbildningen, och då tog Glasbranschföreningen och Byggföretagen kontakt med KYH för att se om vi hade möjlighet att fortsätta bedriva utbildningen. Hösten 2024 startar den för första gången på KYH under namnet Byggnadsingenjör glas och fasad! 😊

Fler nyheter från KYH