Inspireras av blivande Entreprenadingenjören Felicia – "Våga vara nyfiken och testa!"

Här är Felicia Drakenvik som studerar till Entreprenadingenjör på KYH Malmö! Nu har hon genomfört halva sin LIA 1 som Projektledare på Regionfastigheter i Lund. Men, vad gör man egentligen som Entreprenadingenjör? Här svarar Felicia på tre snabba frågor om utbildningen och praktiktiden.

Entreprenadingenjören deltar i alla skeenden av ett bygg- eller anläggningsprojekt, från planeringsstadiet till det att projektet är tekniskt avslutat. I arbetet ingår att förhandla med underleverantörer och leverantörer, sköta upphandlingar, ta fram kostnadskalkyler samt ansvara för avtalsunderlag.

Yrkesrollen handlar till stor del om planering, inköp och ekonomi. Entreprenadingenjören är stöd till platschefen och projektledare i olika byggprojekt. Det är en social roll som innefattar mycket kontakt med interna och externa kunder.

Varför valde du utbildningen Entreprenadingenjör?

– Tidigare arbetade jag inom hälso- och sjukvården, men jag kände att jag ville testa något helt nytt och skaffa mig nya erfarenheter! Utbildningen är bred och jag lär mig om hela byggprocessen, trots att jag saknar tidigare erfarenhet. I framtiden vill jag jobba som projektledare, platschef eller entreprenadingenjör. Jag hoppas kunna inspirera andra och visa att alla kan jobba inom byggbranschen!

Vad gör du på din LIA?

– Det bästa är att ingen dag är sig lik! Ena dagen är det fullt med byggmöten, projekteringsmöten och platsbesök. Den andra dagen är det istället teamsmöten och mailkontakt. Man har även mycket kontakt med många olika discipliner inom de olika byggprocesserna. Som projektledare får jag möjlighet att utöva de kunskaper som jag har lärt mig under utbildningen.

Har du några tips till dem som vill påbörja utbildningen?

– Mina bästa tips till dig som väljer att utbilda dig till entreprenadingenjör på yrkeshögskola är att våga. Våga vara nyfiken och testa. Ställ frågor, ha en öppen dialog med både utbildare och klasskompisar om någonting är svårt. Ta vara på allas olika erfarenheter och kunskap. Har du ingen byggerfarenhet som mig? Vill du, så kan du! Det finns ingenting som stoppar dig.

14 YH-utbildningar inom bygg som leder till hög lön
4 april, 2023 Nyheter

14 YH-utbildningar inom bygg som leder till hög lön

Byggsektorn är under ständig förändring. I takt med att utvecklingen fortsätter framåt inom byggbran...

Studera och få en del av din lön i bidrag
21 oktober, 2022 Nyheter

Studera och få en del av din lön i bidrag

Studera mitt i livet med en fortsatt ekonomisk trygghet med det nya omställningsstudiestödet. Ett hö...