"Nu kör jag – jag har inget att förlora!"

Eja går sista terminen på YH-utbildningen Byggproduktionsledare på KYH. Innan hon började studera arbetade hon på Liseberg i 15 år, först som ljudtekniker och de senaste tio åren som Production Manager.

– Jag tyckte jättemycket om mitt jobb men jag kände att jag hade arbetat med det så pass länge att jag inte kom vidare. Ens jobb blir vardag och rutin även om man jobbar med världsartister. Jag kände helt enkelt att jag ville hitta något annat då var jag 41 år. Ska jag testa något annat så borde jag göra det nu!

porträttbild Eja

Vad fick dig att välja utbildningen Byggproduktionsledare?

– Jag visste inte riktigt vad jag ville göra först men på jobbet hade vi samarbetat med massa olika byggprojekt kring stora scenen. På ena sidan hade vi Västlänken där vi rev hela vår backstage och Trafikverket byggde upp nytt. Då var vi med och planerade och vi hade massa nya olika byggen samtidigt. Jag jobbade som skyddsombud för tjänstemännen de sista åren och det blev något av det roligaste med mitt jobb – att jobba med arbetsmiljö. Jag blev imponerad av att det var ordning och reda i byggprojekten och att man planerade långt på förhand. Jag blev bekant med några av personerna på projektavdelningen på Liseberg och de peppade mig att söka utbildning inom området. En kollega hjälpte mig att läsa igenom kursplanen och tyckte att den utbildningen jag läser såg bra ut och att den hade alla delar som behövdes och det är jag jättetacksam för.

– Jag hade bra stöttning och feedback och kände "nu kör jag, jag har inget att förlora"! Det känns kul att ha två möjligheter med mig som karriär. Jag ville ju gärna jobba med arbetsmiljö på något sätt för jag brinner för det och jag ville även jobba med ledarskap vilket också var anledningen till att jag valde den här utbildningen. Det känns som att jag har fått med mig mycket och att jag har fått en bred grund att stå på.

Hur har det varit att studera på KYH?

– Alla kurser har varit roliga! Det har varit helt fantastiskt att gå i skolan. Det är så lyxigt, tänk att jag är 40+ och får sätta mig i skolbänken och lära mig nya saker. Jag har slukat allt och vill nästan inte att det ska ta slut, men jag tänker lite på det som ett körkort. Nu kommer jag ut i verkligheten och ska tillämpa de här kurserna. Nu blir det nästa utmaning att se hur det går!

Hur gick det till att få praktikplats?

– Jag är på Skanska nu på ett helt nystartat projekt där vi precis pålat klart. Nu ska mark in och börja gräva och det har varit superintressant att vara med i uppstarten och bygga upp rutinerna hur allt ska vara. Jag var bestämd från början att jag ville vara på Skanska just för att jag visste att de har bra arbetsmiljöarbete och internutbildningar med ordning och reda. Jag hade kontakt med Peter som sitter i ledningsgruppen för vår utbildning inför LIA 1 men då var det osäkert för pandemin startade. Jag sökte därför andra platser samtidigt och fick en jättebra plats hos Wästbygg och tog den.

– I somras tog jag och Peter upp kontakten igen och jag fick en LIA-plats här. Jag hade gärna jobbat vidare på Wästbygg där jag satt som KMA-samordnare, men jag ville testa på att vara på ett annat företag och få erfarenheten av att både vara på ett mellanstort byggbolag och ett jättestort som Skanska. Det var även viktigt att testa på att arbeta i en annan roll, inte bara en stödjande funktion utan även ute i produktion som arbetsledare.

– Det var viktigt att använda tiden man har på sin LIA och det är jag jättenöjd över att jag gjort! Det är viktigt för mig att få vara med ute på bygget för att i min framtida arbetsroll ha en uppfattning om vad arbetet i produktion innebär.

Vad gör du på din praktik just nu?

– Jag har gjort allt möjligt! Vi är ju i uppstarten och vi flyttar byggstaket fram och tillbaka, kollar planer och handlingar och sätter upp allting för att det ska fungera när de som arbetar kommer hit. Nu är precis pålningsarbetet klart så det har inte varit så mycket folk här men snart kör det igång med mer folk och det blir spännande. Dagarna går ju väldigt fort när man är ute på bygget och man gör ju allt för att det ska funka och gå runt – det har varit väldigt kul!

– Jag praktiserar som arbetsledare men jag har även kontakt med projektingenjören så den yrkesrollen är också intressant då jag har suttit med mängdning och beställningar. Jag försöker prata med så många som möjligt och lära mig som möjligt om allas uppgifter och roller och vad de har för del i projektet. Jag träffar inte alla men vi har teams-möten och jag har ringt upp efter något möte för att veta mer om deras yrkesroller. Arbetsledarrollen är ”on site”, jag är ju med och tar emot leveranser och ser till att allting rullar.

Är det något du ser fram emot i din blivande yrkesroll?

– Jag vet inte vad jag ska jobba med än, och det är ju det som är så kul med bygg. Nu har jag varit arbetsledare och jag tycker det är jättekul, det passar mig bra för jag får vara både ute och inne. Sen tycker jag det var jättekul att jobba med KMA för då jobbar jag mycket med arbetsmiljö som jag vill göra! Jag jobbar gärna med ledarskap för att använda de kunskaperna man har fått. Jag vill bara komma ut och sättas på prov och ha utmaningar! Jag vill att det ska vara lite svårt för att få något att jobba med, det är det man lär sig på.

Var det nervöst att byta karriär?

– Jag var en av de äldre i klassen men det kändes verkligen bara kul. Jag blev så förvånad – för jag hade sett framför mig att jag skulle vara äldst i klassen men det är några till gamla rävar som jag har kunnat luta mig mot vilket har varit jätteskönt. Man ska inte vara rädd för att plugga! Har man haft ett högpresterande jobb tidigare så har man rutin på att leverera och producera saker vilket har gjort att det har inte varit så jobbigt utan mest kul.

Har du något tips för den som ska söka LIA?

– Ett tips inför LIA är att man måste skapa en personlig relation för att få en plats. Det räcker inte att skicka ett CV och ett personligt brev – det spelar ingen roll hur bra ditt CV är eller vad du gjort tidigare. Du behöver göra ett intryck! Jag hade fördelen att träffa både Johan Gustafsson på Wästbygg och Peter Fredriksson på Skanska under utbildningen där jag skapade en personlig kontakt. Det är jätteviktigt och det är bra att utnyttja; gå på alla mingelkvällar, branschdagar och byggträffar som anordnas.

Möt fler studerande på KYH