×
 

Hoppa till innehållet

Studera på KYH

två glada studerande vid dator

Att börja en utbildning är mer än att lära sig nya ämnen. Det är att ta en riktning framåt i ditt liv, i din utveckling och i din karriär. Här finns information för dig som student och för dig som precis blivit antagen och ska påbörja dina studier hos oss.

Ny student på KYH

Varmt välkommen till oss på KYH! Du har några mycket spännande år framför dig och vi ser fram emot att göra den resan tillsammans. Hos oss kommer du att lära dig ett nytt yrke i den bransch du kommer att verka inom.

När du har blivit antagen till en utbildning behöver du tackat ja till din utbildningsplats. Detta gör du genom att logga in på yh-antagning.se och tacka ja inom utsatt tid. Om du missar att göra det förlorar du din plats.

Efter att du har svarat på antagningsbeskedet och tackat ja till din plats finns några saker som du bör genomföra för att underlätta inför skolstarten:

 1. Sök studiemedel

  Det är bra att söka studiemedel via CSN så snart som möjligt.

 2. Särskilt stöd

  Behov av extra stöd? Ta kontakt med utbildningsledaren.

 3. Köp kurslitteratur

  Skaffa eventuell kurslitteratur i god tid inför studiestart.

 4. Obligatoriskt upprop

  Delta på utbildningens upprop som sker en vecka innan kursstart.

Förmåner under studietiden

 • Som studerande på KYH har du rätt att ansöka om studentrabatt. De vanligaste aktörerna är Studentkortet och Mecenat. Med studentrabatt erbjuds du förmånliga priser på olika butiker och hemsidor och får åka på rabatterade biljetter med SL och SJ.

 • Som studerande är du försäkrad under hela din studietid hos oss, inklusive dina LIA-perioder. Försäkringen gäller i Sverige under skoltid och direkt färd mellan bostaden och den plats där skoltiden tillbringas. Försäkringsskyddet omfattar olycksfall och vissa fall av sjukdom genom smitta.

 • Behöver du skaffa boende under din studietid hos oss? KYH har inte möjlighet att hjälpa dig hitta en ny bostad* men vi tipsar dig gärna om olika hyresvärdar, så som Boplats, HomeQ, Hyresvärdslistan & Blocket Bostad.

  *När du blir antagen till våra YH-utbildningar på Campus Roslagen får du boendegaranti.

Under studietiden på KYH

När du är student hos KYH får du, förutom en branschnära utbildning, också tillgång till verktyg som ger dig de bästa förutsättningarna för att komma in i arbete efter studierna.

Utbildningen genomförs med arbetslivet

Vi har ett tätt samarbete med företag i branscherna vi utbildar inom. Redan när vi skapar nya YH-utbildningar är arbetslivet med och ger oss värdefull input om kursinnehållet. Denna kontakt lever vidare under hela utbildningstiden. Till exempel sitter representanter från arbetslivet med i varje utbildnings ledningsgrupp och våra föreläsare arbetar i branschen, och är experter på sina respektive områden.

Under utbildningen har du lärarledd undervisning utöver grupp- och självstudier. Ofta har vi många projektgrupper och case-arbeten.

 • Som studerande arbetar du i Office 365-miljöer och vid uppstart får du en studentmail som du kan använda vid kommunikation med vår personal. Vi använder Omniway som lärplattform och Teams/Zoom vid digitala lektioner. Du får en introduktion av samtliga verktyg när du börjar studera hos oss.

 • De vanligaste formerna för examination är ett fiktivt case eller en tentamen. Caset är ofta ett verklighetsbaserat problem som du och dina kurskamrater ska lösa, vilket sedan examineras genom en redovisning eller inlämning. Tentamen genomförs digitalt och väger oftast tyngst för ditt kursbetyg.

 • Som studerande har du möjlighet att göra ditt examensarbete som en praktisk fallstudie i samarbete med ett företag, exempelvis där du gör din LIA-praktik. På så sätt stärker du din branschanknytning och får mer praktisk erfarenhet att berätta om för en framtida arbetsgivare.

LIA-praktik utgör stor del

Lärande i arbete (LIA) är kanske den mest värdefulla delen i din utbildning. LIA-praktiken är en unik möjlighet att få en fot in i branschen och prova på yrket som du utbildar dig till. Förutom erfarenhet av din nya yrkesroll får du också värdefulla kontakter, som för många studerande leder till första jobbet efter examen.

En YH-utbildning består av minst 25% praktik som görs på ett företag. Under din LIA-period får du en handledare på det aktuella företaget som coachar, agerar bollplank och delar med sig av kunskap. Du kommer att jobba med yrkesrelevanta uppgifter, både självständigt och med din handledare. Som studerande söker du själv din LIA-plats, men du kan få hjälp och stöttning från skolan i ditt sökande.

En LIA-praktik kan ses som ett snabbspår till en kvalificerad tjänst, och är för många en rivstart i karriären. Du får både professionell och personlig utveckling och möter andra drivna människor.

Efter examen från KYH

En examen från KYH är för många starten på en framgångsrik karriär med spännande uppdrag och utvecklingsmöjligheter! När du tar din yrkeshögskoleexamen erhåller du ett examensbevis inom några veckor från avslutad utbildning.

KYH Alumninätverk

Vår vision är att du som alumn ska se oss som en dynamisk partner längs hela din karriär. Vi vill fortsätta bidra med verktyg för att du ska nå så långt du vill. Därför bjuder vi in dig till KYH Alumninätverk som hjälper dig att skapa goda karriärmöjligheter i framtiden!

Efter examen bjuder vi in alla som har studerat inom din bransch på din studieort. Detta för att medlemmarna ska vara så relevanta som möjligt för din framtida karriär. På så vis kan du nätverka med andra alumner som är verksamma i samma bransch som dig, oavsett vilket år du tar examen. OBS! Du behöver ha en LinkedIn-profil för att kunna gå med i nätverket.

Fördelar med alumninätverket

Vi på KYH har ett nära samarbete med företag i din bransch och vi får tidigt reda på lediga jobb, som vi kommer att dela i alumninätverket. Vi kommer även att bjuda in dig till olika aktiviteter, så som föredrag med anställande företag, tips från rekryterare eller tillfällen att träffas och nätverka inom branschen.

En annan stor fördel med alumninätverket är att du samlas i samma forum som andra personer i din bransch och ni kan diskutera saker som hjälper varandra i karriären.