Mötet med Iman – KYH x Byggsandra

KYH Serie: Tillsammans med Byggsandra möter vi kvinnor som vågat söka drömutbildningen inom samhällsbyggnad. Här möter vi Iman som läser till Mätningsingenjör på KYH. Hon berättar om tvivel, mod, vikten av kvinnliga förebilder och hur ihärdighet och research ledde till den perfekta LIA-platsen.

Iman flyttade till Sverige i vuxen ålder och har tidigare studerat ekonomi på universitetet. Hon sökte YH-utbildningen 2020 men var osäker på om det skulle passa henne. För att ta reda på mer om vad yrkesrollen innebar och ifall hon skulle klara utbildningen gjorde hon egen research på LinkedIn.

Under studietiden blev Iman mer säker på att hon skulle klara det trots osäkerhet kring sin egen kapacitet. Idag är hon stolt över att ha klarat alla kurser och att hon nu är ute på en fantastisk praktikplats hos JM.

Sandra och Iman på byggarbetsplats

Mötet med Iman – KYH x Byggsandra

KYH och Sandra "Byggsandra" Mobaraki möter upp Iman på praktiken och tar del av hennes nya vardag och framtid som mätningsingenjör.

Iman berättar att hon uppskattar utbildningen och att hon fick stöd av sin utbildningsledare när hon behövde. Det svåraste var att hitta en praktikplats då hon var osäker på sina språkkunskaper och hur många kvinnor det fanns i branschen. Trots sin osäkerhet blev Iman glatt överraskad om hur många kvinnor det är i projektet. JM är ett av Sveriges mest jämställda företag och år 2030 ska JM vara det mest jämställda företaget i byggbranschen.

KYH hjälper studerande inför LIA

I alla utbildningar hos KYH ingår ett karriärprogram, vilket förbereder de studerande för såväl LIA-praktik som jobb. LIA-preparanden sker i början av utbildningen för att ge rätt verktyg och förutsättningar för att kunna hitta en kommande LIA-plats. Den fokuserar på den studerandes egna sökandeprocess och hur de går tillväga.

Vi har medvetet inte öronmärkta platser för praktiken. Branschen vill ha självgående, motiverade och drivande individer som själva kan visa på förmåga att ta kontakt, föra dialog och komma på intervju. Därför söker alla våra studerande praktiken själv, med stöttning från sin utbildningsledare.

Imans bästa tips för att hitta en praktikplats

  • Gör research i branschen om vilka företag som finns
  • Sök praktikplats hos många företag
  • Hitta de personer som är ansvariga för rekrytering och ring
  • Sök flera gånger om du behöver
  • Ge aldrig upp!

Liknande artiklar