"Jag har fått ett nyfunnet intresse i hållbara fastighetslösningar"

Rebecca studerar till Fastighetsingenjör på KYH i Stockholm, och vi frågade henne vad hon tänker om sin utbildning!

Vad fick dig att söka till YH-utbildningen?

– Jag älskar arkitektur och har fått ett nyfunnet intresse i hållbara fastighetslösningar och nu när jag har börjat studera, även driften av dem. Jag gick igenom kurserna innan jag sökte och det var inte en enda kurs som inte kändes wow – den här ser jag fram emot. Innehållet i kurserna känns så himla rätt! Jag har ambitioner att bli key account manager inom förvaltning, men ser den tekniska biten och ingenjörstänket som en stor fördel att ha med sig. Jag gillar att träffa kunder och hyresgäster och men då kommer jag ha förståelse för hur byggnaden är uppbyggd och intresset för material.

Berätta vad som sker i din utbildning just nu?

– Jag har precis avslutat kursen byggnadsteknik, och nu kommer vi gå in i miljö och hållbarhet i fastighet. Det känns jättespännande. Hållbarhet är ett nyfunnet intresse hos mig och jag kan inte så mycket om det, vilket gör det väldigt roligt.

rebecca fastighetsingenjör

Förväntningar på arbetslivet efter din utbildning?

– Det ska bli jättekul! Det här är ett yrke och en bransch jag själv har valt. Jag kommer ha mycket kunskap i ryggsäcken och jag ser LIA-perioden som en del av att gå ut i arbetslivet.

– Yrkesrollen är bred så dagarna kommer med största sannolikhet inte se likadana ut. Jag är en problemlösare i grund och botten, det här är en yrkesroll där jag får hitta lösningar och det driver mig jättemycket.

Fördelar med KYH?

– Det jag gillar KYH är att jag fått ett förtroendeuppdrag: jag är klassrepresentant i utbildningens ledningsgrupp – wow vilken grej. Jag vill även att andra ska se möjligheten i det! Jag träffar folk i branschen, och jag får kunskaper med i ryggsäcken. Jag får möjlighet att delta på ledningsmöten och lära mig skriva protokoll. Det innebär att jag får förmedla önskemål från min klass uppåt, och därefter förklara vad som beslutades. Man får lära sig på båda hållen!

– KYH är också en liten skola där jag har möjlighet att få personlig kontakt och handledning under utbildningen vilket är värt mycket. Både min utbildningsledare och de som håller i kurserna är aktiva och ger mycket stöd till oss studenter, som till exempel kommer min kursledare ge mig personlig feedback i vad just jag skulle kunna utvecklas inom efter kursavslut!

Vad tycker du om KYHs karriärcoachning?

– Det var intressant, vi fick bland annat lära oss vikten av ett bra personligt brev och hur det skulle fånga intresset för arbetsgivaren jag söker jobb hos. De här extraföreläsningarna är guld värda.

Nåt tips för den som står inför valet att välja utbildning?

Tänk långsiktigt! Jag valde mellan byggnadsingenjör och fastighetsingenjör. Jag valde det som kändes roligast för mig och vad jag kunde tänka mig att jobba med långsiktigt. Jag såg att fastighetsingenjörsutbildningen är bred och nu när vi har läst kursen byggnadsteknik har jag fått lära mig vilka yrkesroller som finns i utbildningen och hur breda de kan vara.

Möt fler studerande