×
 

Hoppa till innehållet

Behörighet Guide: Hur du blir behörig till yrkeshögskolan

Bild på man som sitter vid en bärbar dator

En stor fördel med yrkeshögskolan är att det finns flera sätt att bli behörig på, även om du saknar formell behörighet. Varför inte läsa in kurser du saknar eller validera din kompetens? Här berättar vi hur du kan bli behörig till KYH.

Behörighet till yrkeshögskola

För att bli antagen till en YH-utbildning på KYH behöver du ha grundläggande behörighet. Vissa utbildningar kräver även särskild behörighet. Specifika behörighetskrav finns på respektive utbildningssida.

Grundläggande behörighet innebär en gymnasieexamen eller motsvarande. Inom yrkeshögskolan har dock sökande med olika bakgrund och erfarenhet möjlighet att uppfylla kraven för grundläggande behörighet, så länge du uppfyller motsvarande krav för gymnasieexamen. Läs mer om kraven för grundläggande behörighet.

Många YH-utbildningar hos KYH kräver även särskild behörighet i form av förkunskaper i ett specifikt ämne för att säkerställa att du kan tillgodogöra dig utbildningen. Kraven består vanligtvis av relevant arbetslivserfarenhet eller kurser från ett gymnasieprogram, såsom bygg och anläggning, praktisk ellära eller programmering, beroende på vilken YH-utbildning du väljer att ansöka till.

Så kan du bli behörig, utan formell behörighet

Validering

Om du saknar formell behörighet, men anser att du har kunskaper som motsvarar den särskilda behörigheten kan du istället validera din kompetens via reell kompetens eller behörighetstest.

Reell kompetens

Reell kompetens är din "faktiska" kompetens som du kan ha fått på annat sätt än via det formella utbildningssystemet, exempelvis genom arbetslivserfarenhet. Andra kunskaper och erfarenheter som faller in under reell kompetens är från kursverksamhet, föreningsliv, längre utlandsvistelse eller annan utbildning.

Om du anser att du har de kunskaper som krävs för att klara utbildningen kan du begära prövning av reell kompetens. Så går du tillväga:

  1. Ansök till en YH-utbildning hos KYH.
  2. Ladda upp betyg, tjänstgöringsintyg eller andra dokument. Därefter beskriver du din reella kompetens under rubriken ”övrigt”.
  3. Vi granskar din ansökan.

Bedömning av reell kompetens handlar inte om att befrias från ett eller flera behörighetskrav utan det kan vara en möjlighet för dig att bli behörig på annat sätt än enbart genom formella betyg och meriter.

Behörighetstest

Har din valda utbildning Engelska 6, Matematik 2, Programmering 1 eller Svenska 2 som särskilda förkunskapskrav, men du saknar betyg i dessa ämnen? Om du anser att du har den kunskap i ämnet som krävs, kan du få möjlighet att göra ett kostnadsfritt och digitalt behörighetstest. Ditt resultat överförs veckan efter du har genomfört testet. Om du uppfyller godkänt resultat blir du behörig i det aktuella ämnet. Så går du tillväga:

  1. Ansök till en YH-utbildning hos KYH.
  2. Vi granskar din ansökan och skickar en anmälningslänk till dig via yh-antagning.se.
  3. Anmäl dig via länken och genomför testet under den avsatta tiden.

Du kan göra behörighetstestet en gång och testresultatet är endast giltigt för din ansökan till KYH. Inget intyg erhålls. Om du får underkänt på testet kan du bli erbjuden att läsa preparandkurs. I sådana fall får du ett meddelande i yh-antagning.se.

  • Du kan komplettera din grundläggande behörighet, eller din särskilda behörighet, genom att läsa de kurser som du saknar via Komvux. Så går du tillväga: 

    1. Ansök till en YH-utbildning hos KYH.
    2. Sätt status för din ansökan till ”kompletterar senare” och skriv i meddelande att du kommer att komplettera längre fram genom att läsa på Komvux.
    3. Anmäl dig till Komvux och välj den kurs du avser att läsa.
    4. När du blivit godkänd kompletterar du din ansökan genom att ladda upp ditt betyg.

    Tänk på att det finns ett sista kompletteringsdatum, det hittar du i samband med att du lämnar in din ansökan.

  • Om du har grundläggande behörighet men saknar betyg för den särskilda behörigheten kan du läsa en kostnadsfri preparandkurs via KYH.

    En preparandkurs motsvarar respektive gymnasiekurs på övergripande nivå. Du läser kursen online i självstudieform under cirka 5 veckor och som stöd finns en digital läroplattform där du hittar information, hjälpmedel och eventuell kurslitteratur. Alla preparandkurser avslutas med ett slutprov och vid godkänt resultat ges behörighet för den specifika kursen. Så går du tillväga: 

    1. Ansök till en YH-utbildning hos KYH.
    2. Vi granskar din ansökan. Om vi bedömer att du kan läsa en preparandkurs för att bli behörig får du en anmälningslänk via yh-antagning.se.
    3. Anmäl dig via länken och påbörja preparandkursen.

    Om du saknar behörighet i Engelska 6, Matematik 2 eller Programmering 1 kommer du först bli erbjuden att göra ett behörighetstest i dessa ämnen. Om du inte klarar testet, eller är obehörig i andra ämnen, kan du bli erbjuden att läsa en preparandkurs.

    Observera att du inte får något betyg eller intyg efter kursen, eftersom preparandkurser endast är giltiga för YH-utbildningar på KYH. Preparandkurserna är inte CSN-berättigade och du blir inte garanterad en plats på utbildningen.

  • 20% av en utbildnings årsplatser får bestå av studerande som inte uppfyller de formella behörighetskraven. Det betyder att KYH i specifika fall kan frångå de satta behörighetskraven. Det som krävs av dig är att du med hjälp av andra underlag kan styrka erfarenhet eller kompetens som påvisar att du kan tillgodogöra dig utbildningen. Därefter gör vi en bedömning. Så går du tillväga: 

    1. Ansök till en YH-utbildning hos KYH.
    2. Under rubriken ”Övrigt” bifogar du underlag på din kompetens, exempelvis intyg från arbetsgivare, dokument eller andra betygshandlingar.
    3. Vi granskar din ansökan.

Vanliga frågor

  • Behörighetskraven finns till för att du ska kunna tillgodogöra dig utbildningen på bästa sätt, och i sin tur klara av att arbeta i den kommande yrkesrollen. Våra YH-utbildningar kräver viss förkunskap för att du ska kunna ta till dig innehållet och klara dina studier.

  • Grundläggande behörighet innefattar en gymnasieexamen eller motsvarande. Det betyder att du behöver ha fullständiga betyg från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning. Men, inom yrkeshögskolan har du även möjlighet att uppfylla grundläggande behörighet om du uppfyller något av följande:

    1. Du ska ha en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i ”gymnasieexamen eller motsvarande”.
      ELLER
    2. Du är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
      ELLER
    3. Du har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen genom praktisk erfarenhet, svensk eller utländsk utbildning alternativt på grund av någon annan omständighet.
  • Om du saknar betyg i någon kurs som ingår i utbildningens behörighetskrav men anser att du har den förkunskap som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen kan du söka med ”reell kompetens”. Uppge det i din ansökan via yh-antagning.se och bifoga handlingar (dokument eller intyg) som visar att du har de kunskaper som krävs trots att du inte kan uppvisa betyg i kurser som ingår i behörighetskraven. Det kan till exempel vara ett tjänstgöringsintyg som påvisar arbetslivserfarenhet eller annan sysselsättning som motsvarar behörighetskraven.

  • Om du saknar betyg i Engelska 6, Matematik 2, Programmering 1 eller Svenska 2 och någon av dessa kurser ingår i utbildningens behörighetskrav finns möjlighet att göra ett behörighetstest. Testet är utformat så att du kan påvisa din kunskapsnivå i dessa kurser. Utifrån ditt resultat på behörighetstestet kan vi göra en bedömning om dina kunskaper motsvarar det särskilda behörighetskravet. Läs mer om hur behörighetstestet funkar.

  • Du kan söka en YH-utbildning även om du saknar formell behörighet. Men, vi behöver på något sätt kunna bedöma om du har vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen även om du saknar betyg i vissa kurser. Inom yrkeshögskolan erbjuder vi därför möjlighet att bli behörighetsprövad genom validering eller behörighetstest. Läs mer om behörighet.

  • Frågor om behörighet?

    Har du frågor som rör behörighet till KYH Yrkeshögskola är du välkommen att kontakta vår antagningsenhet.

    glad kvinna håller i surfplatta
  • Hur funkar ansökan?

    Spana in vår ansökningsguide som tar dig igenom hur en ansökan till KYH Yrkeshögskola går till.

  • Våra utbildningar

    Här hittar du alla våra YH-utbildningar. Välj och vraka ur vårt stora sortiment inom samhällsbyggnad, IT och teknik!

    glada personer arbetar tillsammans på surfplatta ute på fält inom bygg