"Som testare är det bra att tänka utanför boxen!"

Elizabeth studerar till Programvarutestare och är idag ute på praktik. Innan hon började studera provade hon på både konstskola och Japan. När hon kom hem var hon osäker på vad hon ville hitta på härnäst och fick veta att det fanns ett jobb som innebar testning – något som lät otroligt roligt!

  • "Idén om att en programvarutestare är en specifik personlighetstyp stämmer inte – man kan verkligen vara vem som helst så länge man finner ett intresse i området."

Elizabeth Programvarutestare

Hur har det varit att studera till programvarutestare?

– Det har varit bra! Det har varit bra kurser och jag har haft turen att hamna i en bra klass. Alla hjälper och stöttar varandra vilket är jättehärligt. Ibland när jag har haft svårt för något så har det alltid funnits någon i klassen som kan hjälpa till. Det har varit bra undervisande på kurserna och utbildningen har gått väldigt bra. 

Är det någon kurs som varit extra rolig?

– Tidigare har jag inte varit den som pluggat så hårt men under den här utbildningen har jag faktiskt pluggat ordentligt och det är nog för att det varit så kul och intressanta kurser. En kurs som varit extra rolig är säkerhetskursen. Säkerhet är intressant och vi fick lära oss allt från social manipulation till olika säkerhetsproblem online, vilket var väldigt intressant.

– Den andra kursen var en lång programmeringskurs och vi hade en väldigt bra lärare med ett bra upplägg. Jag gick en preparandkurs i programmering innan jag började studera och fick grunderna som gjorde att jag klarade av programmeringen trots att jag aldrig programmerat innan.

Hur gick det till att söka LIA?

– En klasskamrat tipsade mig om företaget ADDQ. Jag fick komma in på intervju, vilket ledde till en LIA-plats. Just nu testar jag deras mjukvara som inte tidigare blivit testad. Jag har skrivit testfall och utfört dem, vilket har gjort att jag har hittat buggar och de här buggarna rapporterar jag till utvecklaren. Jag utför manuella tester och utforskande tester, vilket är roligt och lärorikt. Snart ska jag även börja med testautomatisering.

– Min handledare har många års erfarenhet inom test och har haft de flesta roller inom test. Om jag har frågor eller funderingar så har han alltid svar eller idéer till hur jag ska lösa saker och ting.

Berätta om en typisk dag på din LIA!

– När jag kommer in på morgonen kollar jag om jag har några meddelanden eller mejl. Efter planerar jag vilka typer av testfall jag ska skriva idag. Jag lägger upp min arbetsdag väldigt systematiskt. Under dagen genomför jag de olika testen och rapporterar in eventuella buggar.

Vad ser du fram emot i din nya yrkesroll?

– Jag vill göra det mesta inom testning och få mer erfarenheter så jag kan bli en bättre testare. I framtiden hade jag gärna vilja arbeta med testning inom säkerhet, cyber security – vilket verkar väldigt kul. Det är en dröm som jag hoppas jag kan nå när jag fått lite mer erfarenheter i branschen och lärt mig mer inom säkerhet.

Vem skulle passa som programvarutestare?

– Man kan vara vilken person som helst! I vår klass är vi ganska olika, vilket är väldigt bra. Vi har fått höra från våra utbildare att det är bra för man tänker på olika sätt och kan då hitta olika typer av problem. Som testare är det bra att tänka utanför boxen och jag ser att min kreativa konstbakgrund bara är en fördel.

Möt fler studerande från KYH