Intervju Caroline Entreprenadingenjör

Min karriärstege efter utbildningen till entreprenadingenjör har gått ganska fort!

Caroline studerade till utbildningen Entreprenadingenjör mellan åren 2017-2019 och blev direkt efter utbildningen anställd som arbetsledare på PEAB. Nu efter 1,5 år har hon avancerat till platschef.

Caroline gjorde ett rejält karriärbyte innan utbildningen. Hon berättar:

– Innan jag började studera hade jag eget företag i tio år som frisör. Jag bytte bana radikalt! Jag blev nog lite influerad av min pappa som hade jobbat i byggbranschen i över 30 år. Jag har nog drivet i mig som man behöver som egenföretagande, den erfarenheten är jämförbart med byggbranschen och som platschef där man nästan har ett eget företag i det stora företaget.

Caroline berättar att hon avvecklade sitt företag och började läsa upp betyg på komvux medan hon var föräldraledig. Caroline funderade på att söka till en treårig universitetsutbildning, men ångrade sig:

– Jag sökte efter alternativ och hittade till yrkeshögskolan vilket det lät som en väldigt bra valmöjlighet. Det är en kortare utbildning och studieperiod som passade mig bättre. En yrkeshögskoleutbildning är mer hands-on med praktiskt lärande.

Hennes klass var första kullen i utbildningen entreprenadingenjör som startade 2017:

– Jag hade höga förväntningar och KYH levde upp till dem! Det var väldigt hög kvalitét på de undervisande konsulterna. När jag började på PEAB hade jag väldigt mycket med mig från skolan, dels att man jobbar i samma program och system och att vi hade mycket praktiskt lärande i nutid. Allt det administrativa som man sitter med som platschef – det lärde vi oss: ekonomi, juridik och mycket mer som ligger till grund för att klara av arbetet.

Caroline fortsätter

– Det vi inte fick i de teoretiska kurserna var den byggtekniska kunskapen. Det fick vi istället dels genom att vara ute i produktion på praktiken och även efter väl inne i ett arbete. Den biten är extra viktig om man, som jag, inte kommer från byggbranschen sedan innan. De andra bitarna var kompletta för att förstå byggbranschen och hur man jobbar. Jag fick mycket med mig från skolan!

Porträttbild på Caroline

Caroline mötte PEAB redan inne i sin utbildning då hon fick båda sina praktikperioder på företaget. Hon berättar att hon fick testa på allt möjligt under praktiken.

– På Peab Byggservice var det snabba puckar och vi startar upp jobb väldigt snabbt. Där fick jag arbeta med allt från kalkyl, läsa förfrågningsunderlag till att göra inköp och vara i produktionen som arbetsledare. Jag fick även lära mig om arbetsmiljö och materialkännedom. Jag fick verkligen vara med om allt och det gjorde att min karriärstege har gått ganska fort!

Vad är roligast av jobbet?

– Ekonomi, svarar Caroline och skrattar. Även människor, lägger hon till: att jobba med människor. Som ny platschef ska jag sätta vår organisation med tio hantverkare, att vara med och se människor växa och utvecklas. Att vi startar något tillsammans och att vi har samma mål och vi jobbar oss dit tillsammans.

Hon berättar om sin första tid på PEAB och beskriver att hon fick jobba nära platscheferna och stötta dem. Caroline beskriver att hon fick ett väldigt bra mottagande av hennes kollegor.

– Dels som kvinna i branschen där jag hade mest manliga kollegor men det har varit en rolig tid. Det har gått fort och första året innehöll väldigt mycket – det är till och med mer än vad man tror. Det är en ganska tuff arbetsmiljö och det är viktigt att kunna hantera stress på ett bra sätt. Jag klarade det och känner att då är det nog rätt!

Nu har du bytt tjänst, hur gick det till att få annan tjänst?

– Jag började som arbetsledare vilket är vanligt att starta sin karriär som. Jag trivdes bra att jobba ute på byggplats och jobba med personal. Jag arbetade som arbetsledare i 1,5 år och sedan blev det lite organisationsförändring där de behövde rekrytera en ny platschef. Jag fick en fråga om jag var intresserad av tjänsten vilket jag var och då började vi lägga upp en plan som krävde vissa specifika krav i yrkesrollen.

– Här passade min KYH-utbildning väldigt bra ihop med de internutbildningar jag gick på PEAB. Det vi läser om internt har jag sedan innan läst lite om på utbildningen till entreprenadingenjör så jag har redan en kännedom om området och varför man ska ha kunskapen. Det har jag mycket tack vare KYH!

Caroline talar gott om sin arbetsgivare och beskriver sig själv som en person som gillar utmaningar och att ingenting är omöjligt. Hon är peppad på sin nya yrkesroll och beskriver en trygghet med att hennes närmsta chef och hela PEAB är bakom henne – att det är en stark och stor organisation som ger stöttning vid behov.

Det verkar inte vara ett problem att byta karriär. Caroline berättar vad hon tar med sig av sin erfarenhet som frisör och egenföretagare i sin nya karriär:

– När man hör ”hon har jobbat som frisör, hon har jobbat med hår så vad kan hon om bygg?” så tänker jag att det är så mycket annat man gör också som är viktigt både som frisör/egenföretagare och som platschef. Exempelvis service och kundkontakt – om vi inte vårdar våra relationer på lång sikt så tappar vi våra kunder. Det är mycket jag har med mig av min tidigare erfarenhet – det går att byta bana!

Tack så mycket Caroline!