Från frisör till platschef på Peab

Caroline gjorde ett rejält karriärbyte! I tio år hade hon eget företag som frisör innan det var dags att byta bana. Mellan 2017-2019 studerade hon till Entreprenadingenjör på KYH och blev direkt efter utbildningen anställd som arbetsledare på Peab. På bara 1,5 år har hon avancerat till platschef.

Caroline beskriver sig själv som en person som gillar utmaningar och att ingenting är omöjligt. Hon känner en trygghet med att hennes närmsta chef och hela Peab är bakom henne – att det är en stark och stor organisation som ger stöttning vid behov.

– Jag bytte bana radikalt! Jag blev nog lite influerad av min pappa som hade jobbat i byggbranschen i över 30 år. Jag har nog drivet i mig som man behöver som egenföretagande, den erfarenheten är jämförbart med byggbranschen och som platschef där man nästan har ett eget företag i det stora företaget.

Porträttbild på Caroline

– Medan jag var föräldraledig avvecklade jag mitt företag och började läsa upp betyg på Komvux. Jag funderade först på att söka en treårig universitetsutbildning men ångrade mig. Jag sökte efter alternativ och hittade till yrkeshögskolan, vilket lät som en väldigt bra valmöjlighet. Det är en kortare utbildning och studieperiod som passade mig bättre. En YH-utbildning är mer "hands on" med praktiskt lärande.

Hur var det att studera på KYH?

– Jag hade höga förväntningar och KYH levde upp till dem! Det var väldigt hög kvalitét på utbildarna. När jag började på Peab hade jag väldigt mycket med mig från skolan, dels att man jobbar i samma program och system och att vi hade mycket praktiskt lärande i nutid. Allt det administrativa som man sitter med som platschef – det lärde vi oss: ekonomi, juridik och mycket mer som ligger till grund för att klara av arbetet.

– Det vi inte fick i de teoretiska kurserna var den byggtekniska kunskapen. Det fick vi istället dels genom att vara ute i produktion på praktiken och även efter väl inne i ett arbete. Den biten är extra viktig om man, som jag, inte kommer från byggbranschen sedan innan. De andra bitarna var kompletta för att förstå byggbranschen och hur man jobbar. Jag fick mycket med mig från skolan!

Vad fick du göra på din LIA-praktik hos Peab?

– På Peab Byggservice var det snabba puckar och vi startar upp jobb väldigt snabbt. Där fick jag arbeta med allt från kalkyl, läsa förfrågningsunderlag till att göra inköp och vara i produktionen som arbetsledare. Jag fick även lära mig om arbetsmiljö och materialkännedom. Jag fick verkligen vara med om allt och det gjorde att min karriärstege har gått ganska fort!

Hur var den första tiden på jobbet hos Peab?

– Jag har fått ett väldigt bra mottagande av kollegorna! Som kvinna i branschen har jag mest manliga kollegor, men det har varit en rolig tid där jag har fått jobba nära platscheferna. Det har gått fort och första året innehöll väldigt mycket – det är till och med mer än vad man tror. Det är en ganska tuff arbetsmiljö och det är viktigt att kunna hantera stress på ett bra sätt. Jag klarade det och känner att då är det nog rätt!

Nu har du bytt tjänst, hur gick det till?

– Jag började som arbetsledare, vilket är vanligt att starta sin karriär som. Jag trivdes bra att jobba ute på byggplats och jobba med personal. Jag arbetade som arbetsledare i 1,5 år och sedan blev det lite organisationsförändring där de behövde rekrytera en ny platschef. Jag fick frågan om jag var intresserad av tjänsten, vilket jag var, och då började vi lägga upp en plan som krävde vissa specifika krav i yrkesrollen.

– Här passade min KYH-utbildning väldigt bra ihop med de internutbildningar jag gick på Peab. Det vi läser om internt har jag sedan innan läst lite om på utbildningen till entreprenadingenjör så jag har redan en kännedom om området och varför man ska ha kunskapen. Det har jag mycket tack vare KYH!

Vad är roligast med jobbet?

– Ekonomi, haha. Även att jobba med människor. Som ny platschef ska jag sätta vår organisation med tio hantverkare, att vara med och se människor växa och utvecklas. Att vi startar något tillsammans och att vi har samma mål och vi jobbar oss dit tillsammans.

Vad tar du med dig av din erfarenhet som frisör och egenföretagare i din nya karriär?

– När man hör ”hon har jobbat som frisör, så vad kan hon om bygg?” tänker jag att det är så mycket annat man gör också som är viktigt både som frisör/egenföretagare och som platschef. Exempelvis service och kundkontakt. Om vi inte vårdar våra relationer på lång sikt så tappar vi våra kunder. Det är mycket jag har med mig av min tidigare erfarenhet, det går att byta bana!

Liknande artiklar