×
 

Hoppa till innehållet

Ansökan Guide: Hur du ansöker till yrkeshögskolan

Bild på kvinna som sitter vid en bärbar dator

Hur ansöker jag till yrkeshögskolan? Vilka betygsdokument behöver min ansökan innehålla? Vad innebär sen anmälan? Här har vi samlat all information som har med ansökan till KYH att göra.

Ansökningsguide

  1. 1

    Välj utbildning

    När du har hittat en YH-utbildning som du vill söka klickar du på ansök-knappen som leder dig till vår ansökningsportal.

  2. 2

    Registrera dig eller logga in

    För att kunna ansöka behöver du logga in på ett befintligt konto eller registrera ett nytt konto på yh-antagning.se.

  3. 3

    Bifoga betyg och dokument

    Din ansökan behöver innehålla betygsdokument och andra merithandlingar för att vi ska kunna granska den. Ladda upp de betyg, intyg eller andra dokument som efterfrågas enligt behörighetskraven för den valda utbildningen i din ansökan.

    Om du saknar något dokument kan du fortfarande skicka in din ansökan och välja att komplettera den senare.

  4. 4

    Skicka in din ansökan

    När du har laddat upp och bifogat samtliga dokument som krävs dubbelkollar du att allting stämmer och att alla obligatoriska fält i ifyllda. Skicka sedan in din ansökan genom att klicka på knappen ”Lämna in din ansökan”.

Ansökningshandlingar

Rekommenderat filformat

Betyg, intyg och andra dokument ska skickas in i PDF-format eller .jpeg. Filformat som inte fungerar är .html, .txt, och format som hör till Mac-datorer. Vi accepterar inte heller dokument i formatet .docx.

Betyg

Du behöver ladda upp en inskannad eller fotad kopia på originalhandlingen av dina betyg från din gymnasieskola, folkhögskola eller kommunala vuxenutbildning. I betygsdokument behöver ditt namn och personnummer vara synliga. Det ska även gå att utläsa betyg, kurskoder och poäng samt finnas en signatur från skolan.

Var hittar jag mina betyg?

Du kan hämta ett utdrag av dina betyg från antagning.se. Du kan även kontakta skolan du läste på, inhämta en betygskopia från stadsarkivet eller via den kommun du läste i.

Hur gör jag med utländska betyg?

För dig med utländska betyg krävs det att betygen är översatta och bedömda av Universitets- och Högskolerådet (UHR). När bedömningen är klar laddar du upp underlagen från UHR i din ansökan som vanligt.

Tjänstgöringsintyg

Om arbetslivserfarenhet ingår i behörighetskraven eller om du vill söka på reell kompetens krävs det ett tjänstgöringsintyg i din ansökan. Tjänstgöringsintyget ska innehålla:

  • Vilken period du arbetat med start- och slutdatum, eller om pågående.
  • Hur mycket du arbetat under perioden angivet i procent eller timmar.
  • Din befattning inklusive arbetsbeskrivning.
  • Intyget ska vara undertecknat av din arbetsgivare.

Observera att ett anställningsbevis inte räcker för att styrka arbetslivserfarenhet.

  • Har du skyddad identitet? Kontakta Anna-Karin Forssén, chef för vår antagningsenhet, med en skyddad mail så hjälper hon dig vidare. Du ska inte ange ditt personnummer i din ansökan vid skyddad identitet.

  • För att kunna läsa en YH-utbildning behöver du ett giltigt personnummer eller samordningsnummer. Om du inte är svensk medborgare behöver du även ett uppehållstillstånd (undantag för norska, isländska och EU-medborgare). Mer information finns hos Migrationsverket.

  • När ansökningsperioden har stängt kan vissa YH-utbildningar öppna för sen anmälan. Det innebär att det fortfarande kan finnas platser kvar till den kommande utbildningsstarten. Du skickar in en sen anmälan på samma sätt som du gör en vanlig ansökan, men observera att sen anmälan stänger löpande.

Vanliga frågor

  • När du ska skicka in en ansökan till KYH behöver du ladda upp dina betygshandlingar i pdf-format, alternativt .jpeg.

    Filformat som inte fungerar är .html .txt, och format som hör till Mac-datorer. Vi accepterar inte heller betygsdokument i formatet .docx.

  • För dig med utländska betyg krävs det att betygen är översatta och bedömda av Universitets- och Högskolerådet (UHR). När bedömningen är klar laddar du upp underlagen från UHR i din ansökan. Kom ihåg att vi behöver bevis på dina kunskaper i det svenska språket för att du ska få behörighet.

  • Din gamla gymnasieskola kan ha kvar dina betyg, annars kan du vända dig till din hemkommun. Om du tidigare har ansökt till en högskole- eller universitetsutbildning kan du ofta hitta dina betyg på antagning.se. Annars kan du vända dig till din stadsarkivet.

  • Ja, om du ansöker under ordinarie ansökningsperiod (ej sen anmälan) kan du komplettera din ansökan fram till den sista ansökningsdagen.

  • Det är viktigt att din ansökan är komplett med de handlingar (dokument) som efterfrågas. Betyg från avslutad gymnasieutbildning ska antingen vara en skannad eller fotad version av originalet. Läs mer om ansökan.

  • Nej, vi har inte tillgång till dina gymnasiebetyg. Du behöver själv bifoga dem i din ansökan.

  • Ansökan till KYH sker via yh-antagning.se. Du ansöker genom att gå in på utbildningen du vill söka här på hemsidan och klickar på ansök-knappen. Därefter skapar du ett konto (eller loggar in om du redan har ett konto) i yh-antagning.se, väljer utbildning och laddar upp dina betygshandlingar. Se steg för steg här!

  • Efter ordinarie ansökningsperiod kan vissa utbildningar öppna för sen anmälan. Det innebär att det kan finnas ett fåtal platser kvar. Observera att utbildningar som är öppna sen anmälan stänger löpande. Vänta därför inte för länge med att skicka in en sen anmälan till utbildningen du är intresserad av att läsa.

    Ett eventuellt antagningsbesked kan ibland komma tätt inpå studiestart, om du är behörig till den sökta utbildningen. Var därför uppmärksam på mail och utskick från yh-antagning.se.

  • Ansökningsperioden till höstterminen är oftast öppen mellan februari och maj/juni. För vårterminen ligger ansökan öppen under hösten. Observera att våra YH-kurser har olika ansökningsperioder.

    Gå in på respektive utbildning eller gör en intresseanmälan för att hålla dig uppdaterad!

  • Saknar du behörighet?

    Ingen fara! Här finns olika sätt att bli behörig och info om hur du går tillväga om du i nuläget saknar formell behörighet.

    glad kvinna i kontorsmiljö arbetar vid dator och håller en surfplatta
  • Vad händer sen?

    Vad händer efter att du har skickat in din ansökan till KYH? Nästa steg är urval och antagning. Läs om urvalsprocessen.

    glad man arbetar framför datorn
  • Frågor om ansökan?

    Har du frågor om din ansökan till KYH Yrkeshögskola är du välkommen att kontakta vår antagningsenhet.

    glad kvinna håller i surfplatta