"Jag vill vara i spetsen av samhällsbyggandet!"

Sanae går sista året på KYH i Malmö. Innan hon började studera var hon egenföretagare inom friskvård och insåg att hon ville byta inriktning i livet. Sanaes syster hade tidigare läst till Mätningsingenjör på KYH och tipsade henne om att söka en YH-utbildning, och Sanae fastnade för Energispecialist hållbara byggnader.

  • "När jag sökte till KYH och utbildningen var det viktigast med en trygg framtid. Det innebär ett stadigt jobb där man blir utmanad men också att man bidrar till något positivt."

Porträttbild på Energispecialist Sanae

Vad lockade dig med yrkesrollen energispecialist?

– Personligen är det möjligheten att få använda mig av ett oändligt tema som lockat. Branschen innebär ett stort område med många olika aspekter, så när man börjar utbildningen är det väldigt brett. Det är först under utbildningen man inser vad man själv tycker är intressant och att man kan nischa in sig. Där finns möjlighet att arbeta både ute med drift och på kontor, så det finns något för alla typer av människor i branschen.

Vad har ni gjort under den näst sista terminen?

– Den här terminen har vi rundat av och lagt pusslet efter att ha fått alla delar. Vi har fått en övergripande och större förståelse över hur de olika systemen hänger ihop och hur man kan effektivisera dem. Sista praktikperioden började i december och jag är på NCC, avdelningen för teknik och hållbarhet. Jag gjorde min första praktik där också – då handlade det om betong och uttorkningsenergi. Via den kanalen frågade jag om jag fick komma tillbaka på LIA 2 och den här gången fokuserar jag på energi- och klimatberäkningar.

Vad har du gjort under din LIA-praktik?

– Första LIA-perioden handlade det om att mäta fukt, samla in data från fläktar och beräkna energiförbrukning. Det är jättespännande! Totalt gör vi 30 veckors praktik, vilket känns jättebra. Då omvandlar du det teoretiska till det praktiska. Så när man kommer ut som ny på ett jobb har man en förståelse för begreppen och hur arbetet fungerar.

– Jag har insett hur mycket jag har lärt mig under de här åren, men även hur mycket som finns kvar att lära. LIA ger en perspektiv på vilken typ av arbete inom området man vill utföra. Skulle första LIA-perioden visa sig inte passa finns alla möjligheter att styra om till andra perioden.

  • Det bästa med praktiken har varit att få en försmak på arbetslivet.

Har du någon dröm inom yrkesrollen?

– Jag vill gärna arbeta på ett företag som tar ett ansvar för samhället, där jag utmanas intellektuellt och att man värnar om sin personal. Jag fastnade för utbildningen genom kursen byggteknik, den skapade grunden för förståelsen för konstruktionerna på byggnaderna och hur de påverkar energin i driften i fastigheten. Därifrån med hjälp av LIA har jag lärt mig beräkna hur de olika konstruktionerna lämnar lite eller mycket klimatavtryck. Redan i byggteknikskursen sa jag att ”när jag är färdig vill jag jobba i framkant med innovationer – jag vill vara i spetsen av samhällsbyggandet!”.

  • Jag var i ett skede i livet där jag verkligen ville göra något nytt, så där fanns aldrig några tvivel. Nu fram mot slutet av utbildningen har nervositeten och spänningen för det nya i livet börjat växa, men jag har tilltro till framtiden.

Fler nyheter från KYH