Intervju med Sanae - Energispecialist

Jag vill vara i spetsen av samhällsbyggandet!

Sanae är sistaårs student på utbildningen Energispecialist hållbara byggnader i Malmö. Innan hon började studera var hon egenföretagare inom friskvård och insåg att hon ville byta inriktning i livet. Sanaes syster gick KYHs utbildning till mätningsingenjör och tipsade henne om att söka en utbildning hos KYH. Sanae beskriver att hon läste om de olika utbildningarna, några studentintervjuer och fastnade för utbildningen energispecialist. Hon hade tidigare läst till elektriker vilket gjorde att utbildningen kändes som en bra matchning.

Hej Sanae, du läser termin tre av fyra. Vad har ni gjort den här terminen? 

– Den här terminen har vi rundat av och lagt pusslet efter att ha fått alla delar. Vi har fått en övergripande och större förståelse över hur de olika systemen hänger ihop och hur man kan effektivisera dem. Sista praktikperioden började i december och jag är på NCC, avdelningen för teknik och hållbarhet. Jag gjorde min första praktik där också – första gången handlade det om betong och uttorkningsenergi. Via den kanalen frågade jag om jag fick komma tillbaka på LIA 2 och den här gången fokuserar jag mest på energi- och klimatberäkningar.

Vad har du gjort under din praktikperiod?

– Första LIA-perioden handlade det om att mäta fukt, samla in data från fläktar och beräkna energiförbrukning. Det är jättespännande! Totalt gör vi 30 veckors praktik vilket känns jättebra. Då har du både det teoretiska som du omvandlar till det praktiska. Så när man kommer ut på ett jobb så är man ny, men har en förståelse för begreppen och hur arbetet fungerar.

– Jag har insett hur mycket jag har lärt mig under de här åren, men även hur mycket som finns kvar att lära. Det bästa med praktiken har varit att få en försmak på arbetslivet. LIAn ger en perspektiv på vilken typ av arbete inom området man vill utföra. Skulle första LIA perioden visa sig inte passa för eleven finns alla möjligheter att styra om mot till andra perioden.

Berätta varför yrkesrollen energispecialist lockar dig

– Personligen är det möjligheten att få använda mig av ett oändligt tema som lockat. Branschen innebär ett stort område med många olika aspekter, så när man börjar utbildningen är det väldigt brett. Det är först under utbildningen man inser vad man själv tycker är intressant och att man kan nischa in sig. Där finns möjlighet att arbeta både ute med drift och på kontor, så där finns något för alla typer av människor inom branschen.

Har du någon dröm inom yrkesrollen?

– Jag vill gärna arbeta på ett företag som tar ett ansvar för samhället, där jag utmanas intellektuellt och att man värnar om sin personal. Jag fastnade för utbildningen genom kursen byggteknik, den skapade grunden för förståelsen för konstruktionerna på byggnaderna och hur de påverkar energin i driften i fastigheten. Därifrån med hjälp av LIA har jag lärt mig beräkna hur de olika konstruktionerna lämnar lite eller mycket klimatavtryck. Redan i byggteknikskursen sa jag att ”när jag är färdig vill jag jobba i framkanten och innovationer – jag vill vara i spetsen av samhällsbyggandet!”.

Intervju energispecialist Sanae

Vad var viktigast när du sökte till KYH och energispecialist?

– Det var viktigast med en trygg framtid. Det är innebär ett stadigt jobb som bockar av det med att man blir utmanad men också att man bidrar till något positivt. 

Hur kändes det att göra en karriärväxling?

– Jag var i ett skede i livet där jag verkligen ville göra något nytt, så där fanns aldrig några tvivel. Nu fram mot slutet av utbildningen har nervositeten och spänningen för det nya i livet börjat växa. Men jag har tilltro i framtiden.

Tack så mycket Sanae!