Här är årets YH-kurser inom bygg och anläggning

Av Jenny Olsson & Mikaela Laakso

Jobbar du i byggbranschen? Då har du säkert koll på att ny teknik och nya verktyg har en stor påverkan på det dagliga arbetet. Men, hur uppdaterad är du egentligen? Med YH-kurser blir du snabbt en eftertraktad expert i din bransch eftersom kurserna är skräddarsydda för att matcha kompetensbehovet. Är du redo att ta ditt yrkesliv till nästa nivå? Ta första steget med KYH!

glada personer arbetar tillsammans på surfplatta ute på fält inom bygg

Mätteknisk datainsamling och modellhantering för BIM

12 veckor, 50% | Distans

Digitaliseringen av branschen och satsningar som görs för att bygga ut och modernisera infrastrukturen driver på behovet av denna kompetens. Idag står byggbranschen för 20% av Sveriges utsläpp och digital kompetens behövs för att förenkla planering för minskat avfall och mer effektiva byggprocesser.

Under kursen lär du dig generera, integrera och analysera mätdata för vidare modellhantering i BIM. Kursen är rätt för dig som vill få kompetens i det digitala arbetet med mätteknik och modellering!

Ansök direkt

Schaktfritt ledningsbyggande

8 veckor, 50% | Distans

Det finns många fördelar med schaktfri teknik! Här får du lära dig om snabba och miljövänliga lösningar för mark- och anläggningsarbete.

Under kursen fördjupar vi oss i schaktfria metoder för byggande och renovering av ledningsnät för VA, fjärrvärme, fjärrkyla, el, gas och bredband. Du lär dig att planera och utföra kostnadsanalyser över materialval, logistik och miljöavtryck.

Branschen signalerar redan nu för 18 000-25 000 nya jobb över hela landet för att komma ikapp med underhållet av Sveriges VA-nät!

Ansökan öppnar 5 augusti

3D-CAD markarbete & anläggning

10 veckor, 50% | Distans

Digitala lösningar inom markarbete och anläggning är avgörande i arbetet för en mer hållbar byggbransch. Här får du chansen att lära dig de senaste trenderna och teknikerna inom mätteknik!

Under den här YH-kursen får du fördjupad kompetens i hantering av ritningar, koordinatfiler, metoder och tekniska beskrivningar genom verktygen AutoCAD Civil 3D och SBG GEO.

Användning av moderna CAD-verktyg gör att hela byggprocessen kan bli mer kostnadseffektiv, energisparande och hållbar!

Ansök direkt

Smart och hållbar energilagring inom batteri och vätgas

16 veckor, 50% | Distans

Energilagring via batteri och vätgas är två värdefulla tekniker för olika energibehov som båda är avgörande för att uppnå hållbara energisystem. I den här kursen får du fördjupad kunskap i grön vätgas, tillämpning och utveckling av energilager.

Kursen går igenom arbetsmiljö, säkerhet och riskbedömning så att du kan genomföra dimensioneringar för batterilagringssystem för on- och off-grid. Den är helt enkelt skräddarsydd för dig som vill upptäcka de senaste innovationerna inom energibranschen!

Ansök direkt

Energisimulering i IDA ICE

12 veckor, 50% | Distans

Lagring av överskottsenergi är en grundförutsättning för hållbar energiförbrukning. Kompetensbehovet har ökat kraftigt den senaste tiden, både på grund av digitala framsteg och den tydliga trenden för gröna bostäder med striktare krav på bättre energieffektivisering.

Den här kursen ger dig kompetens för att Sverige ska kunna nå uppsatta energieffektiviseringsmål. Du lär dig att arbeta med simuleringstyper och resultatobjekt i programvaran IDA ICE.

Kursen ger dig verktyg för att skapa energieffektiva och hållbara byggnader!

Ansök direkt

Automation för fastigheter

12 veckor, 50% | Distans

Visste du att fastighetsautomation sägs vara en av de viktigaste kompetenserna som medarbetare i fastighetsbranschen behöver utveckla?

Den här YH-kursen ger inblick i digitalisering och automatisering inom fastighetsbranschen. Du lär dig om programmeringsspråket bakom verktyg såsom styr- och reglerteknik, fjärrstyrning, sensorer samt röststyrda apparater!

Allt detta så att du efter kursen kan felsöka och förebygga störningar samt optimera olika fastighets- och IT-system!

Ansökan öppnar 5 augusti
  • Se fler kurser

    KYH erbjuder även YH-kurser inom andra områden, såsom teknik och marknadsföring. Ta del av hela kursutbudet här!

    glad kvinna i kontorsmiljö arbetar vid dator och håller en surfplatta
  • Plugga vidare med studiemedel

    Alla YH-kurser berättigar till studiemedel från CSN. Dessutom har du möjlighet att söka omställningsstudiestöd. Läs mer här!

    CSN studiestöd KYH

Liknande artiklar