"En stor fördel att ha studerat på yrkeshögskola"

Johan Hellberg är medgrundare för applikationsföretaget Abersoft som specialiserar sig på att hjälpa startups med att ta fram nya prototyper. Johan har lång erfarenhet av applikationsutveckling och beskriver det stora behovet av att utbilda nya applikationsutvecklare i Sverige.

  • När jag startade mitt första företag insåg jag att det fanns en stor brist på utvecklare i Sverige, vilket skapar en mycket hög konkurrens kring de få som finns tillgängliga.

– Under tiden jag drev mitt första företag var det många i mitt nätverk som tog kontakt med mig med diverse appidéer de ville ha hjälp att bygga. Problemet för många är att man i ett tidigt skede inte har en stor budget, vilket ofta krävs om man ska ta hjälp av någon av de svenska konsultbyråerna. Samtidigt har många liten kunskap kring tech, vilket gör det väldigt svårt att på egen hand outsourca hela processen. Därför fick jag idén att starta Abersoft.

– Vi jobbar med egna utvecklare i Indonesien som exklusivt arbetar med oss, vilket gör att vi på långvarig basis kan kombinera ett svenskt arbetssätt samtidigt som vi kan erbjuda en väldigt attraktiv prismodell även för mindre kunder.

Applikationsutvecklare johan abersoft

Berätta om Abersoft!

– 2019 grundade jag och min vän Abersoft. Vi har känt varandra sedan vi var 17 år gamla och har har båda drivit framgångsrika startups samt jobbat på några av de större konsultbyråerna i Stockholm. Vår vision är att vi ska kunna förverkliga nya entreprenörers dröm om att skapa sin egen app eller techrelaterade bolag. Förutom utveckling hjälper vi även till en del med hur de ska bäst bygga upp en fungerande verksamhet som genererar intäkter. Vi går även in som delägare i en del av projekten vi tycker är intressanta eller tror lite extra på.

Vad tycker du om YH-utbildning till applikationsutvecklare?

– Jag är väldigt för yrkeshögskoleutbildningar! För just apputveckling och programmering ser jag en stor fördel med att ha studerat vid en yrkeshögskola då man får en klar koppling till branschen och lär sig hur yrket fungerar rent praktiskt. Enligt min uppfattning är även många av YH-utbildningarna i framkant när det gäller att bistå de kunskaper som branschen efterfrågar, där tycker jag en del av universiteten ligger något efter.

Hur är en arbetsdag som applikationsutvecklare?

– Det beror lite på vad för typ av projekt man arbetar på, men i vårt fall arbetar vi väldigt agilt där vi hjälps åt som ett team med att hitta de bästa arbetssätten för specifika metoder och där hela teamet får vara med att tycka till kring olika tillvägagångssätt. En vanlig vecka brukar börja med att vi på måndagar har en Sprint Planning där vi sätter upp eller går igenom den aktuella sprinten vi jobbar på, vilket vanligtvis är en eller två veckor långa. I sprinten delas olika uppgifter ut till utvecklarna och det kan till exempel vara att bygga ett visst flöde i appen. Arbetet leds av en projektledare som hjälper till att hålla koll på vad som ska göras och om någon fastnar i sitt arbetet.

– När det kommer till själva kodandet använder vi lite olika ramverk, dels beroende på vilket projekt vi jobbar på men också om det finns ett visst önskemål från kunden. Vanligast är att vi använder React Native som är Metas ramverk, vilket är ett JavaScript-baserat ramverk, eller Flutter som är Googles ramverk som bygger på programmeringsspråket Dart.

Liknande artiklar