Tidigare studerande blev utbildningsledare för Fastighetstekniker
Sam pluggade till fastighetstekniker på KYH och idag är han utbildningsledare för YH-utbildningen.
Av Lovisa Hänström
Alexandra Nicklasson tog nyligen examen som Internet of Things Developer från KYH. Här berättar Alexandra om sin karriärväxling och vikten av förebilder inom IT och tech!
– Jag är utbildad inom samhällsgeografi, men tyvärr blev jag av med jobbet på grund av pandemin. Första gången jag kom i kontakt med IoT var när jag jobbade för Lunds kommun, som hade dragit igång några IoT-projekt med smarta städer och smart landsbygd. Under ett stort event presenterades lösningar för samhällsutveckling och det var så coolt! Det var flera år tidigare än jag sökte utbildningen, men jag insåg där och då att jag kunde koppla samman stadsutveckling och teknik.
– Förebilder! Jag har aldrig sett mig själv som teknisk och inte ens varit intresserad av maskiner, jag har varit den som kastat det som gått sönder. Det är en av anledningarna till att jag ville arbeta inom IT för jag störde mig på att jag inte förstod. Jag kom i kontakt med PinkProgramming, vilket är en grupp för tjejer som kodar, och det ändrade min bild av vad som är möjligt.
– På min praktik har jag suttit i ett frontend-projekt i React som är ett bibliotek inom webbutveckling. Företaget hade vana av att ta emot praktikanter så jag har fått hjälp i de språk som jag inte kunde lika bra. Under utbildningen bytte vi programmeringsspråk ganska ofta vilket var lite utmanande, men jag har märkt att det är tacksamt att KYH valde att göra så. Koncepten med de olika programmeringsspråken är hyfsat lika varandra och att lära sig det femte språket är inte så mycket svårare än det tredje.
– Jag var på Sensative som jobbar med IoT-lösningar för samhällen och städer. Det är exakt den typen av företag jag är intresserad av. Jag har arbetat med uppkopplade fastigheter och att få datorer att förstå data som kommer in från sensorer i byggnader.
– Det handlar om att bygga ett system för att datorn ska kunna förstå siffrorna och med hjälp av det ska man kunna reglera värmen i element och ventilation på distans. Man kan märka att ventilationen på våning 3 i det specifika huset drar mer el än alla andra och då kan man se det på distans.
– Det har varit väldigt lärorikt att vara på praktik. Genom att sitta och knappa kod hela dagarna och sedan ha tillgång till hjälp lär man sig otroligt mycket. Jag får hjälp one-to-one under praktiken, vilket är lite skillnad mot en vanlig lektion där vi är ganska många i klassen.
– Tack! Innan praktiken fanns en stor osäkerhet vad gäller mina programmeringskunskaper, men den har släppt nu efter praktiken. Programmering är beroendeframkallande! Jobbet blir väldigt kul men jag kan även vakna upp två på natten och komma på en lösning, vilket kanske inte är bäst i längden. Tiden går väldigt fort för det är roligt att programmera!
Sam pluggade till fastighetstekniker på KYH och idag är han utbildningsledare för YH-utbildningen.
Efter flera år inom vården var det dags för Ulrika att utforska en ny karriärväg och redan under praktiken fick hon...
Från restaurang- och servicebranschen till byggbranschen. "Det känns som att jag har hittat rätt."