Så gick Alexandra från oteknisk till förebild inom IoT

Alexandra Nicklasson är 31 år och har precis tagit examen som Internet of things developer. En utbildning där du arbetar med programmeringen av inbyggda system i saker och som utvecklare är du med och skapar mjukvara som kan läsa av hårdvara. Förutom nyexaminerad inom IoT har Alexandra med sig två helt andra utbildningar in i sina studier.

AV LOVISA HÄNSTRÖM

IT som framtidsbransch

Hej Alexandra, berätta om hur du hittade till utbildningen Internet of things developer.

– Jag har två universitetsutbildningar sedan tidigare, en inom service management och en annan inom samhällsgeografi. Jag trivdes inte med arbetet inom service management och sökte mig därför först till samhällsgeografi där jag stormtrivdes. Tyvärr finns det få jobb inom det området och jag blev av med jobbet på grund av pandemin. 

Alexandra berättar att hon märkte var arbetsmarknaden var på väg: IT-branschen. Hon beskriver själv att hon inte är tekniskt kunnig och alltid irriterat sig på att hon inte förstått vad programvara, teknik och prylar faktiskt innebär. Under sin anställning där hon arbetade med samhällsgeografi kom hon i kontakt med Internet of things (IoT) för första gången.

– När jag jobbade för Lunds kommun hade de dragit igång några IoT-projekt med smarta städer och smart landsbygd. Under ett stort samlingsevent presenterades lösningar för samhällsutveckling och det var så coolt! Det var flera år tidigare än jag sökte utbildningen men jag insåg där och då att jag kunde koppla samman stadsutveckling och teknik. 

Du är på väg att ta examen - vad har du gjort på din praktik?

– Jag har varit på ett företag som heter Sensative som jobbar med IoT-lösningar för samhällen och städer. Det är exakt den typen av företag jag är intresserad av. Jag har arbetat med uppkopplade fastigheter och att få datorer att förstå data som kommer in från sensorer i byggnader.

– Det handlar om att bygga ett system för att datorn ska kunna förstå siffrorna och med hjälp av det ska man kunna reglera värmen i element och ventilation på distans. Man kan märka att ventilationen på våning 3 i det specifika huset drar mer el än alla andra och då kan man se det på distans.

Programmering är beroendeframkallande!

Alexandra Nicklasson,
Nyexaminerad Internet of things developer

Vikten av förebilder inom branschen

Alexandra berättar om vikten av förebilder, konsekvent programmerande och hur ihärdighet ledde till den perfekta LIA-platsen.

Hur har du vågat ta steget att byta bransch?

– Förebilder! Jag har aldrig sett mig själv som teknisk och inte ens varit intresserad av maskiner, jag har varit den som kastat det som gått sönder. Det är en av anledningarna till att jag ville arbeta inom IT för jag störde mig på att jag inte förstod. Jag kom i kontakt med PinkProgramming vilket är en grupp för tjejer som kodar, och den gruppen ändrade min bild av vad som är möjligt. 

Hur har det varit att inte ha en bakgrund inom programmering eller teknik?

– På min praktik har jag suttit i ett Front end-projekt i React som är ett ganska nytt bibliotek inom webbutveckling. Företaget Sensative är vana att ta emot praktikanter så jag har fått hjälp i de språk som jag inte kunde lika bra. Under utbildningen bytte vi programmeringsspråk ganska ofta vilket var lite utmanande, men jag har märkt att det är tacksamt att KYH valde att göra så. Koncepten med de olika programmeringsspråken är hyffsat lika varandra och att lära sig det femte språket är inte så mycket svårare än det tredje. 

IoT developer alexandra

En arbetsvecka som IoT-developer

– Vi har ett möte i veckan med teamet men annars sitter jag och programmerar. Det senaste projektet jag precis avslutat var vi två stycken studerande med varsin handledare. 

– Det har varit väldigt lärorikt att vara på praktik. Genom att sitta och knappa kod hela dagarna och sedan ha tillgång till hjälp lär man sig otroligt mycket. Jag får hjälp one-to-one under praktiken vilket är lite skillnad mot en vanlig lektion där vi är ganska många i klassen. 

Alexandra beskriver att innan praktiken fanns en stor osäkerhet kring hennes programmeringskunskaper, något som nu släppt efter att praktiken är klar och berättar att hon blir överraskad över det hon lyckats skapa.

– Programmering är beroendeframkallande och det är svårt att släppa. Jobbet blir väldigt kul men jag kan även vakna upp två på natten och komma på en lösning vilket kanske inte är bäst i längden. Tiden går väldigt fort för det är roligt att programmera! 

Från oteknisk till förebild

Förutom en yh-utbildning inom IoT förändrades även livet för Alexandra utbildningen. Hon blev gravid och fick barn – att det blev distansutbildning på grund av pandemin blev bara positivt för att få ihop vardagen.

– De dagar jag hade föreläsning var min partner hemma med barnet och jag kunde hålla mig undan men amma när hon behövde. Vissa kurser var mer krävande än andra och då kunde det vara lite svårare att få ihop livet med en nyfödd men min grupp i klassen var väldigt förstående så det var väldigt tacksamt.

– Generellt har det fungerat bra och det har tagits emot väl från min klass och praktikplats. Jag är väldigt tacksam för min partner då han behövde ta mycket av föräldraledigheten från början. 

Nu kan Alexandra inte bara titulera sig som examinerad Internet of Things Developer utan även som förebild. Är du också mitt i livet, vill byta karriär och förändra samhällsutvecklingen?

Se liknande artiklar

Vägen till nytt drömjobb inom IT
3 juli, 2022 Nyheter

Vägen till nytt drömjobb inom IT

Som IoT-Developer arbetar du med teknisk problemlösning och skapar mjukvara som kan läsa av hårdvara...

Jobb innan examen
10 juni, 2022 Intervjuer

Jobb innan examen

Generellt får 9 av 10 studerande jobb inom ett halvår efter en yrkeshögskoleutbildning.