×
 

Hoppa till innehållet

Om det är fler behöriga sökande än antalet platser till en utbildning genomförs ett urval, i form av ett digitalt urvalsprov. Urvalsprovet ligger till grund för antagningen, det vill säga i vilken ordning du kommer att bli erbjuden en plats till den utbildning du har sökt. Här kan du läsa mer om hur urvalet och antagningen går till efter att din inlämnade ansökan blivit granskad.

KYH’s urvals- och antagningsprocess

 1. 1. Urvalsprov

  Urvalsprovet består av tre delar – problemlösning, svenska och matematik. Du kan som mest få 30 poäng och de som inte skriver provet får automatiskt 0 poäng. Inbjudan till provet sker via yh-antagning.se. Efter genomfört prov räknas resultatet samman med din ansökan. Ju bättre resultat, desto högre urvalspoäng får du, vilket ger större chans att bli antagen till utbildningen.

  Du kan endast skriva provet en gång. Observera att du inte blir kallad till urvalsprov om du har gjort en sen anmälan.

 2. 2. Antagningsbesked

  Om du har ansökt i ordinarie tid till höstterminen får du normalt antagningsbeskedet i juni efter att ordinarie ansökan har stängt. När antagningsbeskedet skickas ut får du ett mejl om att det är dags att logga in på yh-antagning.se för att se och svara på beskedet.

  Om du har ansökt via sen anmälan får du besked i mån av plats.

 3. 3. Tacka ja

  När du har fått ditt antagningsbesked och blivit erbjuden en plats behöver du logga in på yh-antagning.se och tacka ja till din plats inom fem dagar efter att antagningsbeskedet har publicerats. Annars riskerar du att förlora din plats. Observera att svarstiden kan vara kortare om du har skickat in en sen anmälan.

  Om du redan tackat ja till en utbildning och får ett antagningsbesked till en annan utbildning du hellre vill läsa, behöver du tacka nej till den första utbildningen innan du kan tacka ja till den nya. Du har endast möjlighet att gå en heltidsutbildning samtidigt hos KYH.

Vanliga frågor

 • Det skiljer sig åt beroende på vilken termin du har ansökt till. Ofta släpps antagningsbeskedet några veckor efter att den ordinarie ansökan har stängt. Då får du ett mail med uppmaningen att logga in på yh-antagning.se för att se och svara på beskedet. För dig som har ansökt till höstterminen 2024 så kommer antagningsbeskedet den 18 juni.

 • Nej. Om du tackar ja till en utbildning och står som reserv på en annan behåller du ändå din reservplats.

  Observera att du bara kan läsa en utbildning i taget hos KYH. Om du har tackat ja till en utbildning hos oss, men sedan får ett antagningsbesked till en utbildning du hellre vill läsa så behöver du tacka nej till den första utbildningen innan du kan tacka ja till ditt ”nya” antagningsbesked.

 • Ja, det kan du. Kom bara ihåg att om du får en plats som du vill ha på den andra skolan, så måste du gå in och tacka nej till platsen hos oss så att nästa person i kö kan få ett erbjudande om plats.

 • Ja! Urvalsprovet är webbaserat, vilket innebär att du skriver provet digitalt hemifrån.

 • Ja. Provresultatet är endast giltigt året som det skrevs.

 • Nej, du kan endast skriva provet en gång oavsett hur många utbildningar du har sökt hos KYH.

 • Nej, men vi rekommenderar att du gör det eftersom urvalsprovet ligger till grund för antagningen. Alla som ansöker till KYH under ordinarie ansökningsperiod (ej sen anmälan) får en inbjudan till att skriva urvalsprovet. Efter genomfört prov räknas resultatet samman med din ansökan. Ju bättre resultat, desto högre urvalspoäng får du, vilket ger större chans att bli antagen till utbildningen.

 • Antagningsbeskedet publiceras på yh-antagning.se några veckor efter sista ansökningsdag. När du får ditt antagningsbesked får du ett mail med uppmaningen att logga in på yh-antagning.se för att se och svara på beskedet.

 • Frågor om processen?

  Har du frågor om urval och antagning på KYH Yrkeshögskola är du välkommen att kontakta vår antagningsenhet.

  glad studerande håller i surfplatta
 • Hur funkar ansökan?

  Spana in vår ansökningsguide som tar dig igenom hur en ansökan till KYH Yrkeshögskola går till.

  studerande arbetar på laptop i skolmiljö
 • Våra utbildningar

  Här hittar du alla våra YH-utbildningar. Välj och vraka ur vårt stora sortiment inom samhällsbyggnad, IT och teknik!

  glada personer arbetar tillsammans på surfplatta ute på fält inom bygg