Samarbete med lokalt arbetsliv möjliggör karriär som automationstekniker där du bor

KYH samarbetar med företag och kommuner över hela Sverige för att utbilda kompetens som efterfrågas, både lokalt och nationellt. En av dessa kommuner är Hudiksvall. Det möjliggör att vi kan erbjuda utbildning via studieformen "KYH Anywhere". För dig som studerande innebär det att du pluggar på plats hos kommunens lärcentra. I Hudiksvall kan du bland annat utbilda dig till Automationstekniker. Här snackar vi om vinster med att utbilda sig i sin hemkommun och jobbet som automationstekniker med studiecoachen Julia och automationsteknikern Benjamin!

Automationstekniker Benjamin Persson

Benjamin Persson, automationstekniker, Hexatronic i Hudiksvall.

Vad gör en automationstekniker?

– En stor del av arbetet är felsökning och avhjälpande av fel i automatiserade produktionslinjer, både med hjälp av att mäta sig fram med mätinstrument och att koppla upp sig med PLC och observera vad som händer i realtid. Förebyggande underhåll är också en vital del och det är även vanligt att det behöver göras programändringar i styrsystemet eller i maskinernas HMI, säger Benjamin.

Hur är det att arbeta som automationstekniker?

– Det är ett roligt arbete! Det är så brett men du har också möjlighet att "nischa" eller specialisera dig på så många sätt. Och du kan fortsätta utvecklas för evigt, för teknikutvecklingen går så fort. Det är även kul för du får träffa och arbeta med fler människor på din arbetsplats än förmodligen någon annan yrkesgrupp. Alla behöver hjälp av automation! Och de blir ofta mycket tacksamma när vi kommer och räddar dagen, så det ger en trevlig ego-boost, säger Benjamin.

  • Det är roligast att konstruera och bygga nya funktioner, eller modifiera befintliga. Ofta behöver en produktionslinje moderniseras och uppgraderas med ny modern teknik.

Vilka tips har du till andra som vill bli automationstekniker?

– Under utbildningen kan det vara svårt att förstå varför man behöver lära sig vissa saker, men det blir snabbt tydligt när man kommer ut i verkligheten. Lägg krut på att lära dig PLC-programmering för det är svårt att bli en komplett automationstekniker utan det idag. Om du känner dig bekväm med PLC kommer du ha en grymt kul karriär framför dig.

– I gymnasiet studerade jag inte på långa vägar så ambitiöst som jag önskar nu i efterhand. Så jag har lärt mig i princip allt jag kan genom praktiskt arbete. Det var en lång jobbig process där jag mestadels kände att jag inte var kvalificerad för mitt jobb, så mitt tips är att vara motiverad och ta vara på praktiken. Ha kul och lycka till!

Studiecoach Julia Andersson

Julia Andersson, studiecoach, Lärcentra i Hudiksvall.

KYH Anywhere som studieform innebär att du kan studera och jobba med det du utbildar dig till där du bor. Lokal kompetens som behövs, så du slipper flytta för att få drömjobbet! Automationstekniker är en av flera utbildningar hos KYH som du kan läsa i Hudiksvall, och som leder till efterfrågad kompetens.

Vad är det bästa med att studera på lärcentrum via KYH Anywhere?

– En stor fördel att studera på lärcentra via KYH Anywhere är att man får möjlighet att träffa andra som studerar samma eller andra utbildningar för att dela erfarenheter, vilket underlättar studiegången. På lärcentra finns även möjlighet till studiestöd av både studiecoach och studieverkstad, säger Julia. Hon fortsätter:

– Forskning visar att den enskilde studentens studieengagemang påverkas positivt av studierelaterade relationer, så vi vill såklart att studenter ska mötas hos oss för att lyckas med sina studier. Hur en studiegrupp även kan stötta varandras lärande genom diskussion och reflektion har också visat sig givande. Studenters erfarenheter av studier kan se olika ut och för att lyckas behöver en del hjälp på vägen, och det erbjuder vi gärna.

Vad är vinsterna med att utbilda sig i sin hemkommun?

– Eftersom automationstekniker är en efterfrågad yrkesroll hos företag i Hudiksvall så kan invånare få chansen att utbilda sig till något som verkligen behövs och som leder till jobb. Hudiksvall får därmed personer med rätt kompetens till företagen, säger Julia.

– Det är stor brist på automationstekniker, och kommer sannolikt att vara under lång tid framöver. Arbetsbrist är det sista du behöver fundera på om du är intresserad av att utbilda dig inom automation. Automation är automation, på varje industri i hela världen. Det är en superkompetens, säger Benjamin.

Upptäck mer från KYH