Intervju med Infrageotech

KYH producerar duktiga mätningsingenjörer!

KYH har utbildat mätningsingenjörer sedan 2017 och ett av företagen som anställer KYH-studenter är Infrageotech. Det är ett mätföretag som utgår från Bålsta med uppdrag i mälardalen. KYH träffade Infrageotechs VD Malin Bergman och HR-ansvariga Sanna Engström för ett samtal om vårt samarbete.

Infrageotech och KYH-studenter runt ett mätinstrument

Sanna berättar att hon började arbeta på Infrageotech för ett år sedan

– Bland det första jag fick göra var att ta emot KYH-studenter och jag förstod direkt vad det skulle kunna leda till. Vi hade redan anställt en person från KYH och då såg jag synergin för samarbetet. Sedan dess har vi även anställt en till KYH-student så hittills har vårt samarbete följ med mig hela året vilket är väldigt roligt.

Hur fungerar det när KYH-studenter kommer på besök hos er?

– Första steget i samarbetet är att ta emot studenterna på studiebesök. Johan hos oss har varit student hos KYH och sedan fått anställning direkt efter. Han tar emot nya studenter som kommer på besök vilket brukar vara halvdagar där de får prata, ställa frågor och testa. Han får exempelvis berätta hur det är att jobba som konsult och det praktiska hur man hanterar de olika mätinstrumenten.

Har ni många som söker praktik hos er?

– Det som hände efter senaste studiebesöket var att väldigt många av KYH-studenterna ville gå hos oss på Infrageotech. De har redan skickat in ansökningar inför deras LIA vilket verkligen visar att vissa är väldigt ambitiösa och visar framfötterna. De har berättat att de oftast bestämmer sig på det första studiebesöket att det är specifikt hos oss de vill göra sin LIA.

Malin sitter med i ledningsgruppen för vår utbildning till Mätningsingenjör där hon får vara med att påverka utbildningens innehåll och berättar även att det är en självklarhet för dem att ta emot LIA-studenter.

– Just nu känns det jättebra med de som tar examen från KYH rent kompetensmässigt. Yrket ställer höga krav på personliga egenskaper som initiativtagande och kommunikation. Vi tycker också att utbildningen är väldigt bra och KYH producerar duktiga mätare. De kommer ut med en hög kompetens från början och med en självsäkerhet där de kommer ut och tar sig an arbetet där de kan vara ganska självgående tidigt.

Infrageotech och två studenter pratar

Sanna berättar att det verkar vara populärt för KYH-studenter att ha LIA hos dem då det är många som söker.

– Det känns som att det har varit populärt att vara hos oss. Det är också extra roligt med KYH-studenter för de är en sådan blandad grupp med tjejer, killar och många olika åldrar. När de sökt håller vi en intervju med de som sökt för att vi är noga med att hitta rätt person. Vi ser att vi behöver anställa så samarbetet med KYH är en källa att hitta bra medarbetare – vilket det än så länge blivit!

Vem passar att jobba som mättekniker?

– Hos oss på Infrageotech arbetar man som konsult vilket ställer höga krav på den sociala kompetensen. Man måste kunna kommunicera med plastledningen, med de som arbetar med grävmaskinen och man är ofta en mellanhand och spindeln i nätet. I större företag är man mer renodlad mättekniker men hos oss ska man gilla att arbeta mer självständigt.

Tack så mycket Sanna & Malin från Infrageotech!