"KYH producerar duktiga mätningsingenjörer"

KYH har utbildat mätningsingenjörer sedan 2017 och ett av företagen som anställer KYH-studenter är Infrageotech. Det är ett mätföretag som utgår från Bålsta med uppdrag i Mälardalen. Här möter vi Infrageotechs VD Malin Bergman och HR-ansvariga Sanna Engström.

– Jag började arbeta på Infrageotech för ett år sedan. Bland det första jag fick göra var att ta emot KYH-studenter på LIA och jag förstod direkt vad det skulle kunna leda till. Vi hade redan anställt en person från KYH och då såg jag synergin för samarbetet. Sedan dess har vi anställt en till KYH-student så hittills har vårt samarbete följt med mig hela året, vilket är väldigt roligt, säger Sanna.

Infrageotech och KYH-studenter runt ett mätinstrument

På vilket sätt samarbetar ni med KYH?

– Första steget i samarbetet är att ta emot de studerande på studiebesök. Johan hos oss har varit student på KYH och sedan fått anställning direkt efter. Han tar emot nya studenter som kommer på besök där de får prata, ställa frågor och testa. Han får exempelvis berätta hur det är att jobba som konsult och det praktiska, hur man hanterar de olika mätinstrumenten, säger Sanna.

Har ni många som söker praktik hos er?

– Det som hände efter senaste studiebesöket var att väldigt många av KYH-studenterna ville göra sin LIA hos oss på Infrageotech. De har redan skickat in ansökningar, vilket verkligen visar att vissa är väldigt ambitiösa och visar framfötterna. De har berättat att de oftast bestämmer sig på det första studiebesöket att det är specifikt hos oss de vill göra sin LIA, säger Sanna.

– Det känns som att det har varit populärt att vara hos oss. Det är också extra roligt med KYH-studenter för de är en sådan blandad grupp med tjejer, killar och många olika åldrar. När de sökt håller vi en intervju med de som sökt för vi är noga med att hitta rätt person. Vi ser att vi behöver anställa så samarbetet med KYH är en källa att hitta bra medarbetare – vilket det än så länge blivit, fortsätter Sanna.

Infrageotech och två studenter pratar

Malin sitter även med i ledningsgruppen för YH-utbildningen där hon får vara med och påverka innehållet. Hon berättar även att det är en självklarhet för Infrageotech att ta emot LIA-studenter.

– Det känns jättebra med de som tar examen från KYH rent kompetensmässigt. Yrket ställer höga krav på personliga egenskaper som initiativtagande och kommunikation. Vi tycker att utbildningen är väldigt bra och KYH producerar duktiga mätare. De kommer ut med en hög kompetens från början och med en självsäkerhet där de tar sig an arbetet ganska självgående tidigt, säger Malin.

Vem passar att jobba som mätningsingenjör?

– Hos oss på Infrageotech arbetar man som konsult, vilket ställer höga krav på den sociala kompetensen. Man måste kunna kommunicera med platsledningen, med de som arbetar med grävmaskinen och man är ofta en mellanhand och spindeln i nätet. I större företag är man mer renodlad mättekniker men hos oss ska man gilla att arbeta mer självständigt, säger Malin.

Liknande artiklar