Mötet med Malin – KYH x Byggsandra

KYH Serie: Tillsammans med Byggsandra möter vi kvinnor som vågat söka drömutbildningen inom samhällsbyggnad. Här möter vi Malin som har studerat till Entreprenadingenjör hos KYH. Hon berättar om första mötet med byggbranschen och det nya hon fick under studierna. Idag arbetar Malin som arbetsledare på Dipart och berättar om glädjen i hennes nya yrkesroll.

Malin fick sitt första möte med byggbranschen i ungdomen där hon gick elektronik på gymnasiet. Hon fick höra från människor i sin omgivning att byggbranschen inte är till för kvinnor, fastän det var något Malin lockades av. Hon valde bort byggbranschen och det var först i vuxen ålder hon bestämde sig för att hitta tillbaka och 2021 tog hon examen som Entreprenadingenjör från KYH i Stockholm. Idag är Malin väldigt glad över att få vara en del av byggbranschen.

Byggsandra och Malin

Vikten av att ha rätt förebilder

Malin berättar att hon är glad över att det finns så många förebilder idag som inte fanns när hon sökte gymnasiet. Byggsandra var en av dem, vilket gjorde mötet med henne extra speciellt.

– I en av filmerna möter jag Malin, som är alumni från KYH. För henne vara det en flickdröm att komma in i byggbranschen, men hon vågade inte söka sig dit och saknade kvinnliga förebilder. Det var likadant för mig. Jag har haft ett stort intresse för branschen sedan jag var 19 år, men jag kunde inte se min plats inom byggsektorn. Det är något som jag idag jobbar hårt för att ändra på, säger Sandra Mobaraki, Byggsandra.

Malins fem bästa tips att komma in i byggbranschen

  • Fokusera inte på utbildningsnamnet utan sök den utbildning som passar dig
  • Sök LIA tidigt i utbildningen
  • Använd dig av lärarna du möter i utbildningen som ett stöd
  • Sök flera gånger om du behöver
  • Du får språket men du måste använda det!

Liknande artiklar