3 snabba med blivande byggproduktionsledare
Maja karriärväxlade och fick jobberbjudande inom ROT-projekt (reparation, ombyggnad och tillbyggnad) redan innan examen.
Av Jenny Olsson
Mariam Mohammedamin utbildade sig till Byggproduktionsledare inom ROT på KYH i Göteborg och tog examen 2021. I maj vann hon priset som Årets Byggkvinna 2023! Här berättar Mariam om resan in i byggbranschen och där hon är idag.
Mariams karriärstege har gått snabbt efter hennes examen från KYH. Idag jobbar hon som arbetsledare på Tommy Byggare AB och är vinnare av Årets Byggkvinna 2023. I motiveringen hyllas Mariam för hennes snabba utvecklingskurva, driv, tålamod, ärlighet och hjälpsamhet, vilket också gör henne till en förebild i branschen.
– Det känns helt overkligt, den känslan kan man inte beskriva. Jag har alltid drömt om att få inspirera kvinnor som vill, men inte vågar ta steget in i branschen, säger Mariam Mohammedamin.
Priset Årets Byggkvinna grundades 2021 av Byggföretagen och Sandra "Byggsandra" Mobaraki, Sveriges första Bygginspiratör och en tidigare samarbetspartner till KYH. Målet är att lyfta fram kvinnliga förebilder för att fler kvinnor ska vilja söka sig till byggbranschen. På lång sikt vill man bidra till en jämnare könsfördelning i branschen.
Yrkeshögskolan har en stark koppling till arbetsmarknaden och en stor del av utbildningen består av praktik. Studietiden är endast 1-2 år och redan från dag ett träffar de studerande yrkesverksamma i branschen som undervisar i kurserna. Det är några anledningar till att hela 9 av 10 studerande får jobb direkt efter examen.
Utbildningen Byggproduktionsledare ROT är framtagen tillsammans med ett 20-tal av Sveriges främsta byggföretag. Just nu byggs det mer än någonsin och efterfrågan är stor på bland annat platschefer, byggnadsingenjörer, arbetsledare och projektledare som samtliga är yrkestitlar inom byggproduktionsledare.
– Det bästa med utbildningen på KYH är att det är lätt att få jobb direkt efter examen, säger Mariam.
Innan Mariam valde att söka sig till byggbranschen arbetade hon som ämneslärare. Tack vare stöttning från sin mamma vågade hon ta steget att byta karriär. Hon valde KYH då hon hört mycket bra om yrkeshögskolan.
En av de största utmaningarna med att vara kvinna i en mansdominerad bransch är vissa fördomar som finns. Hon menar att ha vunnit priset som Årets Byggkvinna motbevisar alla som inte trodde på henne. Dessutom trivs Mariam väldigt bra i branschen och strävar efter att fortsätta utvecklas. Hon ser gärna fler kvinnor i branschen inom en snar framtid och hoppas kunna inspirera fler att våga söka en utbildning inom bygg.
– Kvinnor bidrar med känslor och kärlek i allt jobb vi gör, kanske är det därför vi kvinnor lyckas så bra i byggbranschen, säger Mariam.
Maja karriärväxlade och fick jobberbjudande inom ROT-projekt (reparation, ombyggnad och tillbyggnad) redan innan examen.
Byggnadsingenjör glas och fasad är en av årets utbildningsnyheter. Här möter vi Alma och Diana från glasbranschen!
Nu kan vi presentera resultatet av våra satsningar på jämställdhetsarbete!