"Coaching och nätverkande visade vägen!"

Adam läste till programvarutestare hos KYH och arbetar idag på Mitsubishi Electric. Innan utbildningen läste Adam strökurser i japanska och funderade på att bli lokförare.

– Jag har alltid varit intresserad av dataspel och japansk kultur, drömt mig bort i Tokyos starka färgpalett, men hade svårt att se hur mina fritidsintressen skulle leda till ett jobb. Efter gymnasiet läste jag några strökurser i japanska och funderade på att bli lokförare. När jag fick syn på en annons om mjukvarutestare på spårvagnen hem en kväll blev jag intresserad. Tänk om jag hittat den bästa bryggan mellan min hobby och en inkomst?

porträttbild adam

Meetups gav värdefulla tips och ett stort nätverk

– Lärarna uppmuntrade oss tidigt att gå på meetups för att träffa andra testare och tillsammans lösa testrelaterade problem. Mötena gav mig inte bara värdefulla tips utan också ett stort nätverk av vänner och andra duktiga människor jag har haft nytta av. Entusiasmen hos våra föreläsare gjorde oss också motiverade att ge det där lilla extra. Inte bara att gå en utbildning för att få godkänt, utan att gå en utbildning för att förändra sitt eget och i slutänden andras liv. Kursen gav mig verkligen en nu eller aldrig-känsla.

Kan idag bidra med egen kunskap och erfarenheter

– Under sommaruppehållet blev jag och två klasskamrater rekommenderade av vår lärare Martin Jansson att söka jobb på Mitsubishi Electric. Vi fick prova på olika arbetsuppgifter och snart vikarierade jag för testledaren. Sex månader senare blev jag anställd och stortrivs i min roll som testare här.

– Efter fem år i branschen är det kul att kunna ge något tillbaka. Idag kan jag bidra till nya idéer och erfarenheter som främst är relaterade till utforskande testning. En rolig detalj är att jag fortfarande kan utveckla mina fritidsintressen på jobbet. Vi har bildat en dataspelgrupp och spelar gärna Fortnite och Apex Legends tillsammans.

– Att jag arbetar på ett japanskt företag har gett mig chansen att knyta kontakter i Japan och jag har varit där fyra gånger nu. Det jag fastnat för är framför allt hur annorlunda kulturen är mot den svenska. Som deras artighet, maten och hur det moderna vävs samman med det historiska. En dröm vore att prova på att jobba där en dag. Det skulle ge en unik möjlighet att utforska den japanska kulturen på riktigt. Att kunna gå till så kallade live house och utforska okända band spela livemusik, samtidigt som jag får fortsätta utvecklas i min yrkesroll. Det vore otroligt häftigt.

Tack så mycket Adam!