3 snabba med blivande byggproduktionsledare
Maja karriärväxlade och fick jobberbjudande inom ROT-projekt (reparation, ombyggnad och tillbyggnad) redan innan examen.
Av Jenny Olsson och Caroline Hjorth Elfving
Byggbranschen är i ständig förändring. I takt med att utvecklingen går framåt har kompetensbehovet ökat och nya karriärmöjligheter har öppnats upp. Dessutom vill branschen ha en jämnare könsfördelning mellan kvinnor och män på arbetsplatsen. Här berättar KYH mer om branschens växande behov, jämställdhet och den snabbaste vägen till anställning.
Samhällsbyggnad är en bransch som alltid kommer att finnas och enligt Byggföretagens senaste rapport kommer byggtakten fortsätta öka starkt över hela landet de kommande åren. När befolkningen växer behövs allt fler bostäder, sjukhus och transportvägar, samtidigt som byggtekniken blir allt mer avancerad vilket ställer högre krav på teknisk kompetens.
Framtidsutsikterna i branschen är ljusa och för dig som vill karriärväxla eller kompetensutvecklas innebär det en fantastisk möjlighet till ett nytt jobb med hög ingångslön direkt efter examen.
– Mitt mål var att komma in i en bransch där jag både kan göra karriär och få vara med om en förändring. Byggbranschen är otroligt het just nu, säger Emilia Aaröe, studerande på KYH.
Yrken inom byggsektorn är högt eftertraktade på arbetsmarknaden och utbildning är en avgörande faktor i fråga om anställning. KYH är Sveriges största yrkeshögskoleaktör inom samhällsbyggnad och tillsammans med företag i branschen utformar KYH YH-utbildningar för att möta arbetsmarknadens behov. Studierna präglas av teori kombinerat med långa praktikperioder, vilket leder till att 9 av 10 studerande får jobb inom 6 månader efter examen. Strax över hälften av dessa får anställning på den arbetsplats där de utförde sin praktik.
Traditionellt sett har byggbranschen varit mansdominerad. Idag är branschen under förändring och strävar efter en jämnare könsfördelning. KYH vill vara med på resan till en mer jämställd byggbransch och har bland annat infört den obligatoriska kursen “Jämlikhet i yrkeslivet” som en del av samtliga utbildningar.
– Vi har jobbat intensivt och med stort fokus på jämställdhet under flera år. Vi eftersträvar en jämn könsfördelning i alla våra utbildningar, säger Christina Frisk, verksamhetschef på KYH.
På två år har antalet kvinnliga sökande till KYHs utbildningar inom samhällsbyggnad ökat markant. År 2020 var 34% av de sökande kvinnor, och 2022 låg siffran på hela 50%.
Maja karriärväxlade och fick jobberbjudande inom ROT-projekt (reparation, ombyggnad och tillbyggnad) redan innan examen.
Fastighetsbranschen är i stort behov av nya medarbetare. Här är yrkesrollerna där efterfrågan är som störst!
Byggsektorn fortsätter vara en av Sveriges mest betydelsefulla branscher. En YH-examen tajmar med när...