Plugga utan att flytta? Så fungerar KYH Anywhere

AV: Jenny Olsson

KYH Anywhere är ett unikt koncept med platsbundna digitala YH-utbildningar som gör det möjligt att studera på en ort nära dig, men med kurskamrater över hela landet. Här berättar vi mer om hur Anywhere-konceptet fungerar och det smarta utbildningsupplägget.

personer sitter tillsammans i klassrum och tar del av digital livesänd föreläsning

KYH finns där behovet finns

KYH har en stark koppling till arbetsmarknaden och samtliga utbildningar inom samhällsbyggnad, teknik och IT är framtagna tillsammans med företag i branschen. För att möta arbetsmarknadens behov startade KYH konceptet “Anywhere” som är ett helt nytt utbildningsupplägg som vuxit explosionsartat de senaste åren. Idag går majoriteten av KYHs utbildningar via Anywhere. Konceptet innebär strategiskt placerade YH-utbildningar som möter lokala och regionala kompetensbehov och bidrar till kompetensförsörjningen i hela landet. 

Med KYH Anywhere öppnas många spännande dörrar i din karriär. Det nya moderna utbildningskonceptet möjliggör att lära känna och etablera kontakt med både företag och framtida branschkollegor över hela landet. Du kan med säkerhet veta att din valda studieort är i behov av den kompetens som du får under utbildningen, vilket gör att chanserna till jobb i ditt närområde är mycket goda efter examen. Faktum är att 9 av 10 studerande får jobb inom 6 månader efter avslutad utbildning och strax över hälften av dessa får anställning på den arbetsplats där de utfört sin praktik.  

– Lokal kompetens gynnar det lokala näringslivet. Det är viktigt att de som går utbildningarna sedan kan jobba i företagen på orterna som behöver kompetens. Då får de möjligheter att expandera och utvecklas, säger Hanna Månsson, partneransvarig på KYH.

Så fungerar platsbunden digital undervisning

Anywhere-konceptet innebär att en och samma utbildning går på flera studieorter samtidigt. Genom ett tätt samarbete med kommuner erbjuder KYH platsbunden undervisning på olika lärcentrum och campus runt om i Sverige. På så sätt behöver inte studerande flytta från sin hemort. Tillsammans med din klass på den valda studieorten tar du del av digital undervisning i ert klassrum där läraren är uppkopplad via livelänk. På så sätt blir du även en del av en stor klass som sitter spridda över hela landet.

– Anywhere-konceptet med föreläsarna via länk är rätt i tiden och det är jättebra. Något som är häftigt är att jag får lär känna människor från andra delar av landet, jag bor i Malmö och jag får plugga med de från Östersund, det hade ju aldrig hänt annars, säger Ann Alfvén Blomdahl, tidigare studerande på KYH.

Aktuella Anywhere-orter:

Just nu är sen ansökan öppen för flera utbildningar med start höstterminen 2023. Samtliga utbildningar är kostnadsfria, CSN-berättigade och omfattas av omställningsstudiestödet. 

Du kan klicka på respektive studieort för att se vilka programstarter som erbjuds nu under hösten 2023 på den valda orten.

Liknande artiklar