Intervju med Emilia - Byggproduktionsledare

Emilias väg från osäkerhet till klarhet in i byggbranschen

Emilia är 23 år och är student på utbildningen byggproduktionsledare hos KYH i Göteborg. Hon beskriver sig själv som en person som alltid har pluggat men aldrig riktigt hittat vad hon skulle göra "när hon blir stor". I vuxen ålder tog hon hjälp av en studie- och yrkesvägledare som tipsade henne om att fundera på teknikbranschen. Ett tidigare intresse för teknik gjorde att Emilia fattade ett beslut och sökte in på utbildningen byggproduktionsledare hos KYH.

Valet av studier

Hej Emilia, hur hittade du till utbildningen byggproduktionsledare?
– Vi bor i en stad som utvecklas extrem mycket just nu. Göteborg är under uppbyggnad på nytt och jag har alltid gillat att vara där det sker många saker. Jag började söka runt efter utbildningar och pratade med människor i min omgivning. Mitt mål var att komma in i en bransch där jag både kan göra karriär och får vara med om en förändring. Byggbranschen är otrolig het just nu med det tekniska och arbetet kring jämställdhet.

– Jag har flera personer runt mig som har lite insyn i byggbranschen och några av dem varnade mig lite för att det är en mansdominerad bransch - men det blev bara en morot för mig i stället och någonstans måste vi börja. Jag tror på alla branscher, inte bara byggbranschen, vinner på att blanda kvinnor och män.

Hur hittade du till KYH?
– När jag hade bestämt mig att jag ville jobba inom byggbranschen började jag söka runt efter olika utbildningar. Jag sökte faktiskt väldigt många utbildningar för jag var lite osäker på om jag skulle bli antagen. Sedan började antagningsbeskeden trilla in och jag blev otroligt glad att min dröm skulle förverkligas.

– Att det blev KYH specifikt berodde på att kursinnehållet. Jag läste på hemsidan och fastnade för att utbildningen värderade LIAn så högt och även att den bara är två år. Man får en specialistutbildning och du vet vad man får får yrke när man tar examen och det gav mig en trygghet och bra magkänsla. Jag vill också komma snabbt ut i produktionen för det är där det händer. Det föll mig därför naturligt att välja en yh-utbildning.

Vad har ni gjort hittills på utbildningen?

– Första terminen började vi med en kurs som heter medarbetarskap och branschkunskap som handlar om att skapa en teamkänsla. Det var väldigt bra för att lära känna klassen. Direkt efter det blev det tyvärr distansutbildning på grund av pandemin och under den perioden har vi hunnit läsa bland annat kurserna byggprocessen och byggekonomi, konstruktionsteknik och entreprenadjuridik. Det har varit fullt ös sedan vi började!

En jämn fördelning mellan kvinnor och män i klassrummet

Hur ser klassen ut?

– Vi är en blandad klass både när det gäller kön, ålder och erfarenheter. Jag var lite rädd att jag skulle vara ensam kvinna men så är det verkligen inte. Vi har en väldigt jämn könsfördelning i klassrummet och när utbildningen började så kände jag att det var så otroligt roligt att det var så många kvinnor i klassrummet.

– Innan jag började studera så läste jag på KYHs hemsida om jämställdhetsarbetet och att byggbranschen tar initiativ till att få det mer jämställt vilket kändes som en trygghet. Jag gillar att det är en transparens kring att det finns en brist som man behöver förändra och KYH var den enda skolan jag såg som väljer att lyfta kvinnor i byggbranschen.

Är det någon särskild kurs du gillar?

– Jag är en planerare ut i fingerspetsarna och gillar förberedelser och att skapa tidsplaner. Kursen projektering tyckte jag var superrolig. Jag drivs av att färdigställa projekt och att se framsteg vilket är varför kursen byggprocessen också var intressant. Många kan tycka det är energikrävande att starta igång ett projekt men för mig har det alltid varit en självklarhet och något enkelt. Vi har även läst en del ledarskap vilket jag brinner lite extra för då jag ofta fått höra att jag är en naturlig ledare och jag stormtrivs i den rollen.

– Vi har haft undervisningen mest på distans och vissa saker har varit ganska tunga ämnen att ta till sig vilket så klart har försvårats under pandemin. Men vi har haft turen att ha en fantastisk utbildningsledare som har varit väldigt omtänksam och haft stor förståelse över att vissa moment behöver vara platsbundna. Hela världen har haft det svårt så under förutsättningarna har det ändå fungerat helt bra och det har varit skönt att kunna använda sin utbildningsledare som bollplank. Vi har fått de verktyg som behövs från skolan för att kunna hålla näsan ovan vattenytan när det varit svårt att hänga med enbart digitalt. Man brukar ju säga att "teamwork makes the dream work" och så har det verkligen varit i detta fallet.

Byggproduktionsledare emilia porträtt

Framtidsdrömmar om praktiken

Du ska snart ut på praktik, hur känns det inför det?

– Jag har nyligen skrivit avtal med min praktikplats som kommer vara hos PEAB, det känns helt otroligt
roligt! De är ett företag som matchar det jag letade efter till min LIA-period. Jag känner verkligen att jag
är i trygga händer och ser så mycket fram emot mina "arbetsuppgifter" som dels kan bestå av både det
administrativa i kontoret till att vara ute och samordna eller lösa problem som kan uppstå. Det kommer bli
spännande och lärorikt att få hjälpa till i produktionen och att få ta del av yrkesarbetarnas del likaså. Det
börjar nu om några veckor och jag är redan pirrig!

Vad är viktigt för dig i din framtida praktikplats?

– Jag tycker det både är att ha rätt arbetsuppgifter men också värderingarna som företaget står för. Värderingarna går hand i hand med att man som LIA-praktikant ska känna sig viktig, sedd och att man får värdefulla arbetsuppgifter. Jag kommer i min framtid vara i en position där jag blir ledande så är det viktigt att man får känna på de delarna själv. Jag vill ha viktiga arbetsuppgifter och jag vill att företaget ska känna att de har fått en ny tillgång till företaget. Praktiktiden är jätteviktig och jag ser det som en förlängd arbetsintervju och en period att ta till sig mycket nya kunskaper från ett grymt team.

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Jag ser mig själv som platschef. Företagets storlek spelar inte så stor roll. Jag känner att mina kunskaper och kvalitéer gör att jag passar in i den yrkesrollen. Jag känner faktiskt att jag har fått svar på min osäkerhet kring vad jag ville göra "när jag blir stor".

Tack så mycket Emilia!