Emilias väg från osäkerhet till klarhet in i byggbranschen

Emilia studerar till Byggproduktionsledare på KYH i Göteborg. Hon beskriver sig själv som en person som alltid har pluggat men aldrig riktigt hittat vad hon skulle göra "när hon blir stor". I vuxen ålder tog hon hjälp av en studie- och yrkesvägledare som tipsade henne om att fundera på teknikbranschen. Ett tidigare intresse för teknik gjorde att Emilia fattade ett beslut och sökte in på YH-utbildningen inom samhällsbyggnad.

Byggproduktionsledare emilia porträtt

Hur hittade du till YH-utbildningen Byggproduktionsledare?

– Vi bor i en stad som utvecklas extremt mycket just nu. Göteborg är under uppbyggnad på nytt och jag har alltid gillat att vara där det sker många saker. Jag började söka runt efter utbildningar och pratade med människor i min omgivning. Mitt mål var att komma in i en bransch där jag både kan göra karriär och få vara med om en förändring.

  • Byggbranschen är otrolig het just nu med det tekniska och arbetet kring jämställdhet.

– Jag har flera personer runt mig som har insyn i byggbranschen och några av dem varnade mig lite för att det är en mansdominerad bransch, men det blev bara en morot för mig och någonstans måste vi börja. Jag tror på att alla branscher, inte bara byggbranschen, vinner på att blanda kvinnor och män.

Hur hittade du till KYH?

– När jag hade bestämt mig att jag ville jobba inom byggbranschen började jag söka runt efter olika utbildningar. Jag sökte faktiskt väldigt många för jag var lite osäker på om jag skulle bli antagen. Sedan började antagningsbeskeden trilla in och jag blev otroligt glad att min dröm skulle förverkligas.

  • Det föll mig naturligt att välja en YH-utbildning.

– Att det blev KYH specifikt berodde på kursinnehållet. Jag läste på hemsidan och fastnade för att utbildningen värderade LIA så högt och även att den bara är två år. Man får en specialistutbildning och du vet vad du får får yrke när man tar examen och det gav mig en trygghet och bra magkänsla. Jag vill också komma snabbt ut i produktionen för det är där det händer. Det föll mig därför naturligt att välja en YH-utbildning.

Hur ser klassen ut?

– Vi är en blandad klass både när det gäller kön, ålder och erfarenheter. Jag var lite rädd att jag skulle vara ensam kvinna men så är det verkligen inte. Vi har en väldigt jämn könsfördelning i klassrummet och när utbildningen började så kände jag att det var så otroligt roligt att det var så många kvinnor i klassrummet.

– Innan jag började studera så läste jag om KYH's jämställdhetsarbete och att byggbranschen tar initiativ till att få det mer jämställt, vilket kändes som en trygghet. Jag gillar att det är en transparens kring att det finns en brist som man behöver förändra och KYH var den enda skolan jag såg som väljer att lyfta kvinnor i byggbranschen.

Är det någon särskild kurs du gillar?

– Jag är en planerare ut i fingerspetsarna och gillar förberedelser och att skapa tidsplaner. Kursen Projektering tyckte jag var superrolig. Jag drivs av att färdigställa projekt och att se framsteg, vilket är varför kursen Byggprocessen också var intressant. Vi har även läst en del ledarskap, vilket jag brinner lite extra för då jag ofta fått höra att jag är en naturlig ledare och jag stormtrivs i den rollen.

– Vissa saker har varit ganska tunga ämnen att ta till sig, vilket såklart har försvårats under pandemin, men vi har turen att ha en fantastisk utbildningsledare som har varit väldigt omtänksam och haft stor förståelse över att vissa moment behöver vara platsbundna. Hela världen har haft det svårt så under förutsättningarna har det ändå fungerat bra. Vi har fått de verktyg som behövs från skolan för att kunna hålla näsan ovanför vattenytan när det varit svårt att hänga med enbart digitalt. Man brukar ju säga att "teamwork makes the dream work" och så har det verkligen varit i det här fallet.

Du ska snart ut på LIA (praktik), hur känns det?

– Jag har nyligen skrivit avtal med min praktikplats som kommer vara hos Peab, vilket känns helt otroligt roligt! Det är ett företag som matchar det jag letade efter till min LIA-period. Jag känner verkligen att jag är i trygga händer och ser så mycket fram emot mina "arbetsuppgifter" som dels kan bestå av det administrativa i kontoret och dels att vara ute och samordna eller lösa problem som kan uppstå. Det kommer bli spännande och lärorikt att få hjälpa till i produktionen och att få ta del av yrkesarbetarnas del likaså. Det börjar nu om några veckor och jag är redan pirrig!

Vad är viktigt för dig på din framtida praktikplats?

– Jag tycker det både är att ha rätt arbetsuppgifter men också värderingarna som företaget står för. Värderingarna går hand i hand med att man som LIA-praktikant ska känna sig viktig, sedd och att man får värdefulla arbetsuppgifter. Jag vill ha viktiga arbetsuppgifter och att företaget ska känna att de har fått en ny tillgång. Praktiken är jätteviktig och jag ser det som en förlängd arbetsintervju och en period att ta till sig mycket nya kunskaper från ett grymt team.

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Jag ser mig själv som platschef. Företagets storlek spelar inte så stor roll. Jag känner att mina kunskaper och kvalitéer gör att jag passar in i den yrkesrollen. Jag känner faktiskt att jag har fått svar på min osäkerhet kring vad jag ville göra "när jag blir stor".

Möt fler studerande från KYH