"Byta bana mitt i livet, det är fördelen med yrkeshögskolan"

När Ann utbildade sig till VVS-ingenjör fick hon upp ögonen för solenergi. Intresset växte sig starkare med tiden och när hon hittade YH-utbildningen till Solenergiprojektör på KYH tog hon steget att söka.

– Jag jobbade som projektledare inom VVS tidigare, men i våras såg jag utbildningen till solenergiprojektör och ville gå den. Jag kände också några tidigare studenter som har gått på KYH så jag sökte till utbildningen och blev antagen.

  • "Den här branschen berör många människor. Det är exempelvis lättare för privatpersoner att sätta upp solceller än ett vindkraftverk på tomten – det blir lättillgängligt. Det är även spännande med förnybara energikällor."

Ann solenergiprojektör

Hur är det att studera med KYH's Anywhere-upplägg?

– Anywhere-konceptet med de undervisande via länk är rätt i tiden och det är jättebra. Vissa saker blir lite svårare såklart, men man får lära sig tekniken och det är modernt tänk vilket behövs nu. Det är bekvämt med Anywhere även om jag bor nära. Något som är häftigt är att jag får lär känna människor från andra delar av landet, jag bor i Malmö och jag får plugga med de från Östersund, det hade ju aldrig hänt annars.

Känns det tryggt att kliva ut i arbetslivet efter din utbildning?

– Ja det tycker jag! Upplägget på den här utbildningen är att det är en lång LIA-period, vilket innebär att jag blir fullärd när jag går på praktiken. Det är en fördel för mig som vill in i konsultbranschen där de gärna vill att man har en längre startsträcka i början. Den här branschen är nutid och det kommer finnas mycket jobb inom närmsta åren. Jag tycker det är spännande!

– Det är en jättebra utbildning och det som är bra med just KYH är att det finns ett karriärprogram med gästföreläsningar inom karriärcoachning och studiemotivation. Det är extragrejer som spetsar ens kompetens. Även om man tror sig kunna skriva ett CV eller om man har skrivit personligt brev innan så finns det alltid fler tips att ta del av, vilket är jättebra.

Nåt tips för den som står inför valet att välja utbildning?

– Mitt tips är att läsa det man är intresserad av. Det som är häftigt med denna utbildning på KYH är att de i klassen är i blandade i åldrar och kön. Den äldsta är närmre 60 och yngsta är runt 20, och vi har olika bakgrunder från olika jobb vilket bidrar till olika perspektiv under studierna. Jag är själv 42 och det är inget konstigt med att byta bana mitt i livet, det är fördelen med yrkeshögskolan.

Möt fler studerande