Intervju med Ann - solenergiprojektör

Yrkesrollen solenergiprojektör och branschen är nya och utvecklas hela tiden!

Ann läser utbildningen Solenergiprojektör via Anywhere, vad fick dig att söka till utbildningen solenergiprojektör?

– Jag har tidigare läst en utbildning till vvs-ingenjör och var då involverad i vvs-branschen. Under min studietid blev jag intresserad för solenergi och jag har varit intresserad av solenergi sedan dess. Efter examen har jag jobbat som projektledare inom vvs och i våras såg jag utbildningen till solenergiprojektör och ville gå den. Jag kände också några tidigare studenter som har gått på KYH så jag sökte till utbildningen och blev antagen.

Vad ser du fram emot i din blivande yrkesroll?

– Yrkesrollen och branschen är ganska nya och utvecklas hela tiden vilket är roligt. Det är också spännande att den här branschen berör många människor, det är exempelvis lättare för privatpersoner att sätta upp solceller än ett vindkraftverk på tomten – det blir lättillgängligt. Det är även spännande med förnybara energikällor.

Nåt tips för den som står inför valet att välja utbildning?

– Mitt tips är att läsa det man är intresserad av. Det som är häftigt med denna utbildning på KYH är att de i klassen är i blandade i åldrar och kön. Den äldsta är närmre 60 och yngsta är runt 20, och vi har olika bakgrunder från olika jobb vilket bidrar till olika perspektiv under studierna. Jag är själv 42 och det är inget konstigt med att byta bana mitt i livet, det är fördelen med yrkeshögskolan.

Ann solenergiprojektör

Hur känner du inför praktiken under utbildningen?

– Det känns väldigt bra, upplägget på den här utbildningen är att det är en lång LIA-period vilket innebär att jag blir fullärd när jag går på praktiken. Det är en fördel för mig som vill in i konsultbranschen där de gärna vill att man har en längre startsträcka i början.

Vad tycker du om att gå en anywhere-utbildning, en så kallad satellit-utbildning där all undervisning sker digitalt?

– Anywherekonceptet med de undervisande via länk är rätt i tiden och det är jättebra. Vissa saker blir lite svårare så klart, men man får lära sig tekniken och det är modernt tänk vilket behövs nu. Det är bekvämt med Anywhere även om jag bor nära. Något som är häftigt är att jag får lär känna människor från andra delar av landet, jag bor i Malmö och jag får plugga med de från Östersund, det hade ju aldrig hänt annars.

Känns det tryggt att kliva ut i arbetslivet efter din utbildning?

– Ja det tycker jag! Den här branschen är nutid och det kommer finnas mycket jobb inom närmsta åren. Jag tycker det är spännande! Det är en jättebra utbildning och det som är bra med just KYH är att det finns ett Karriär- och nätverksprogram med gästföreläsningar inom karriärcoachning och studiemotivation. Det är extragrejer som spetsar ens kompetens. Även om man tror sig kunna skriva ett CV eller om man har skrivit personligt brev innan så finns det alltid fler tips att ta del av vilket är jättebra.

Tack så mycket Ann!