"Det är spännande att kunna göra något så här mitt i livet"

Patrik är 57 år och går på sin sista termin på YH-utbildningen Energispecialist hållbara byggnader. Han har tidigare jobbat med tandteknik och haft eget laboratorium i många år, från 1995 till 2017. Förutom att studera på KYH så sitter Patrik med i en byggnadsnämnd i Lomma och är nämndeman.

  • "Jag sökte utbildningen för att jag ville arbeta med något som hade med energi, miljö och byggnader att göra. Det är riktigt roligt! Det är även spännande att kunna göra något så här mitt i livet och det är få förunnat att kunna välja."

Energispecialist Patrik

Du är ute på din sista LIA-period, vad gör du på din praktik?

– Just nu är jag på min LIA hos Castellum i Malmö. Jag har två handledare som jag kan vända mig till och kontakt med fastighetsskötare ute på fält om jag behöver nycklar eller larma av, det fungerar riktigt bra. Jag gör utredningar om hur systemen i fastigheterna är uppbyggda och huruvida de överensstämmer med styrbilder.

– Igår kom jag till en fastighet i Malmö där jag påbörjade en inspektion av systemen. Då undersöker jag så att allting är uppmärkt som det ska och att det ser helt och rent ut. Alltså, hur det ser ut i verkligheten i förhållande till de styrdokument som de på kontoret tittar på i datormiljön. Sedan går jag och ritar upp hur det ser ut, tar foton och sammanställer det i en rapport som jag skickar in. Kortfattat så är det mitt uppdrag i olika fastigheter. I och med pandemin är det tur att jag är självgående. Mestadels är jag ensam ute i fastigheter och jobbar sedan följer jag upp med de system som finns i datorn.

Vad har varit det bästa med YH-utbildningen?

– När jag ansökte tyckte jag utbildningen kändes seriös, vilket är viktigt för mig. Alla utbildare har varit väldigt kompetenta, vilket har varit toppen! De grupparbeten vi haft under utbildningen var inspirerande och jag hamnade i en bra grupp. Det är såklart väldigt viktigt att samarbetet fungerar. Det var en även spridning av åldrar i klassen, jag var nog äldst men det var inte så långt till nästa person.

Vad ser du fram emot efter examen?

– Det känns trevligt att arbeta med något inom energi och miljö i framtiden. Det är intressant att kunna jobba både som anställd men också som konsult. Examensjobbet är på gång och jag har lite olika idéer. Jag kommer troligtvis att skriva något tillsammans med företaget jag gjort min LIA hos. Jag har faktiskt hjälpt till med energiberäkningar för personer som söker bygglov nu under utbildningen och verkligen haft nytta av mina nya kunskaper.

  • Jag är riktigt nöjd med att jag har gått igenom två års utbildning och faktiskt klarat av det!

Möt fler studerande från KYH