"Det är intressant att kunna göra något så här mitt i livet"

Patrik är 57 år och går på sin sista termin på utbildningen Energispecialist byggnader.

Han har tidigare jobbat med tandteknik och haft eget laboratorium i många år, till och med från 1995 till 2017.

Förutom att studera på KYH så sitter Patrik med i en byggnadsnämnd i Lomma och är nämndeman.

Energispecialist Patrik

Vad fick dig att välja energispecialist byggnader?

Jag sökte utbildningen för att jag ville arbeta med något som hade med energi, miljö och byggnader att göra. Det är riktigt roligt! Det är även spännande att kunna göra något så här mitt i livet och det är få förunnat att kunna välja.

Du är ute på din sista praktikperiod, vad gör du på din praktik just nu?

Just nu är jag på min LIA, Lärande i Arbete, hos Castellum i Malmö. Jag gör utredningar om hur systemen i fastigheterna är uppbyggda och huruvida de överensstämmer med styrbilder. Efter LIAn återstår examensarbetet. 

Igår kom jag till en fastighet i Malmö där jag möttes av fastighetsskötaren. Jag påbörjade en inspektion av systemen där jag undersöker så att allting är uppmärkt som det ska och att det ser helt och rent ut. Alltså, hur det ser ut i verkligheten i förhållande till de styrdokument som de på kontoret tittar på i datormiljön. Sedan går jag och ritar upp hur det ser ut, tar foton och sammanställer det i en rapport som jag skickar in. Kortfattat så är det mitt uppdrag i olika fastigheter. I och med pandemin är det tur att jag är självgående. Mestadels är jag ensam ute i fastigheter och jobbar sedan följer jag upp med de system som finns i datorn. 

Jag har två handledare som jag kan vända mig till och kontakt med fastighetsskötare ute på fält om jag behöver nycklar eller larma av, det fungerar riktigt bra.  Att man ska undvika att träffa folk och prata med påverkar så klart, men det ger mig mycket eftersom jag är självgående och de jag träffar är väldigt trevliga! 

Är det något du ser fram emot i din blivande yrkesroll? 

Det känns trevligt att arbeta med något inom energi och miljö i framtiden. Jag är riktigt nöjd med att jag har gått igenom två års utbildning och faktiskt klarat av det! 

Hur känns det att kliva ut i arbetslivet efter utbildningen?

Examensjobbet är på gång och jag har lite olika idéer vad jag ska skriva om. Jag kommer troligtvis att  skriva något tillsammans med företaget jag gjort min LIA hos. Men det ska bli skönt att bli färdig! Det är intressant att kunna jobba både som anställd men också som konsult. Jag har faktiskt hjälpt till med energiberäkningar för personer som söker bygglov nu under utbildningen och verkligen haft nytta av mina nya kunskaper.

Vad vad extra bra med din utbildning?

När jag ansökte tyckte jag utbildningen kändes seriös, vilket är viktigt för mig. Jag har under utbildningen känt att lärarna är väldigt kunniga och de har haft full koll. Undervisande Veronica, som arbetar på Karlsson Climate, har varit bra och hållit undervisningen på hög nivå. Alla undervisande har varit väldigt kompetenta vilket har varit toppen! De grupparbeten vi haft under utbildningen var inspirerande och jag hamnade i en bra grupp. Det är så klart väldigt viktigt att samarbetet fungerar. Det var en även spridning av åldrar i klassen, jag var nog äldst men det var inte så långt till nästa person. 

Tack så mycket Patrik!