Möt vår utbildare Edwin – "Jag skulle betygssätta KYH högst!"

Edwin Måradson är utbildad civilingenjör inom huskonstruktion och samhällsbyggnad. Edwin började jobba som VVS- och energikonsult först och efter några år började han som uppdragsansvarig. För fem år sedan började han jobba som affärsområdeschef på Dry-IT och undervisar hos oss på KYH.

Hej Edwin, berätta om ditt arbete!

– Jag jobbar som konsult också i uppdragen men har ansvaret att utveckla våra tjänster och utveckla våra strategiska samarbeten med kunderna. Jag jobbar både med befintliga byggnader och nybyggnader. Jag hjälper mina kunder med att skapa energieffektiva byggnader men också att förvalta och drifta på ett energieffektivt sätt.

Vad föreläser du inom?

– Jag och tre av mina kollegor föreläser i kursen "Inomhusmiljö och inomhusklimat". Vi tillsammans har över 50 års erfarenhet inom ämnet och delar med oss av vår kunskap som vi har samlat på genom åren. Det är jätteviktig kunskap då energieffektivisering alltid måste gå hand i hand med god inomhusmiljö så att risken för klagomål, ekonomiska påföljder och dålig hälsa hos brukarna minskar. Jag håller även i kursen "Energieffektivisering" där jag lär ut husets energisystem samt hur man skapar nya och befintliga energieffektiva byggnader.

  • Det är mycket lärorikt, utvecklande och roligt att undervisa på KYH. Jag vässar på min pedagogik samtidigt som att jag gör något gott för branschens hållbarhet genom att berika blivande hållbarhetsarbetarnas kunskap.

Hur skiljer sig KYH mot andra utbildningsaktörer?

– Jag har föreläst på några andra skolor också. På KYH är det närmre kontakt med utbildningsledare. Jag sitter även med i ledningsgruppen så har jag möjligheten att påverka hur utbildningen ska vara och fokusera på. Ledningsgruppen består av kompetenta personer och det är en bra blandning av olika delar av branschen och det är bra dynamik i gruppen. Vi får utbyte av varandra i ledningsgruppen då vi berättar om situationen i branschen och vad vi jobbar med, utmaningar vi har och vad vi tror om framtiden.

  • Jag skulle betygssätta KYH högst i jämförelse med de andra skolorna jag undervisat på!

Hur ser framtiden ut?

– Den här marknaden kommer bara bli större och större och pandemin kommer påverka just sättet vi arbetar med den här frågan: vi kommer jobba mer digitalt och vi kommer kunna styra våra fastigheter på distans med sensorer och digitala system istället. Men kunskapen för att kunna styra fastigheterna digitalt behövs fortfarande. Vi ska bli ett av de första klimatneutrala länder i världen 2045. Läser man färdplanen som vår bransch tagit fram och vilka insatser som behöver göras för att komma i mål är just energi- och miljöfrågor i fokus.

– Som student behöver man inte vara orolig, branschen är långsiktig. Men däremot finns ju alltid problemet med timing kring LIA-perioderna, det är av helt förklarliga skäl på grund av pandemin har praktiken idag blivit annorlunda. Helst vill man vara på plats och handleda en som gör praktik och det är svårare i den här tiden.

Vem passar att arbeta med det här området?

– Man behöver vara lyhörd, analytisk och metodisk för att kunna förstå uppgiften och behovet hos kund eller sin arbetsgivare så att man kan på ett effektivt sätt bidra till hållbara byggnader och affärer. Ännu viktigare är att man brinner för miljö- och hållbarhetsfrågor och vill vara med den gröna omställningen som befinner oss i.

Har du något råd till våra studerande?

– Ta det jobb som finns inom energi oavsett vilken del av värdekedjan det är, leverantör, entreprenör, byggherre, fastighetsägare eller konsult. Alla bidrar till hållbarhet på sitt sätt! Var frågvis och nyfiken och försök att tillämpa relevanta delar av det ni lärde er i skolan, det gynnar din arbetsgivares affär och miljön.

Liknande artiklar