Dags för upprop? Här berättar vi mer om studiestarten på KYH!

AV LOVISA HÄNSTRÖM

Du har bestämt dig – du ska börja studera! Nervös, kanske lite pirrigt eller helt självsäkert skickade du in en ansökan och nu står du här och är antagen till din drömutbildning. Vad händer egentligen nu inför upprop och studiestart? I den här artikeln har vi samlat viktig information inför terminsstarten och vad som väntar under din tid på KYH.

Upprop & studiestart

När du har blivit antagen får du tillgång till KYHs onboardingsida där du hittar mer information om just din utbildning och viktiga datum inför studiestarten. Vi ser fram emot att träffa dig och det är extra viktigt att du deltar på det obligatoriska uppropet för din utbildning för att inte förlora din plats. Du hittar rätt tid och datum i ditt antagningsbesked eller på onboardingsidan, ofta är det en vecka innan ordinarie utbildningsstart.

Du behöver själv hålla koll vilken kurslitteratur du behöver till respektive kurs och ett tips är att köpa böckerna redan innan kursstarten. Du kommer få mer information om detta på uppropet.

Finansiera dina studier

Det kan kännas tufft som vuxen att välja bort lön under studietiden. Det finns flera sätt att finansiera studierna på och ett av dem är genom att söka om bidrag eller lån från CSN, numera kan du även söka omställningsstudiestödet om du redan har arbetslivserfarenhet med dig. Omställnings­studiestödet består dels av ett bidrag på upp till 80 procent av din lön, upp till ett maxbelopp, dels av ett lån som du kan fylla på med om du vill. På csn.se ansöker du enkelt om studiemedel med din e-legitimation och där kan du även räkna ut hur mycket du kan få ut varje månad.

Malin är examinerad entreprenadingenjör från KYH och arbetar idag som arbetsledare på Dipart. På frågan om hur det kändes att lämna tryggheten med jobb och sätta sig i skolbänken igen när man har en familj svarar Malin:

– Jag skulle inte se det som att man lämnar tryggheten för du har ändå två år med en fast inkomst. Det kan hända vad som helst med ett företag, men på en utbildning vet du att från det här datumet till det datumet har jag den här sysselsättningen och den inkomsten, berättar Malin.

Läs mer om CSN och studiemedel

Läs mer om omställningsstudiestödet

Så blir du konkurrenskraftig på arbetsmarknaden

Till skillnad från universitet och högskola matchas utbudet av yrkesutbildningar efter arbetsmarknadens behov. Det examineras alltså inte fler personer än det finns jobb för i branschen, vilket är en stor trygghet. Det finns helt enkelt en konstaterad efterfrågan på den yrkesroll du valt att studera till. Alla KYHs utbildningar är framtagna och utformade i nära samarbete med våra partnerföretag och du kommer ut på en arbetsmarknad som är i stort behov av just din kompetens. Tack vare våra långa LIA-perioder har du stor arbetslivserfarenhet i bagaget redan när du examineras och blir därmed en eftertraktad kandidat på marknaden.

Julia är student på utbildningen byggproduktionsledare och berättar att hon tog till vara på kontakterna hon mötte under sin utbildning:

– Man ska aldrig vara rädd för att fråga erfarna personer eller företag – ta vara på kontakterna du möter under utbildningen. En bra kontakt med sin utbildningsledare är också viktigt för den personen sitter på mycket information, kunskap och kontakter, berättar Julia.

Har du fler frågor om KYH eller hur det är att studera hos oss? Välkommen att kontakta oss!

Se liknande artiklar