Från vård till kod – Ulrika karriärväxlar till Frontend Developer

Efter flera år inom vården var det dags för Ulrika Hahn att utforska en ny karriärväg. Idag studerar hon till Frontend Developer på KYH Stockholm, en social yrkesroll som är högt eftertraktad på arbetsmarknaden! Redan under praktiken fick hon möjlighet att driva sitt egna projekt från idé till färdig produkt. Här berättar hon med egna ord om sin karriärväxling till IT-branschen.

Läs mer om utbildningen till Frontend Developer!
  • Jag ser en ljus framtid inom IT. Det finns så många valmöjligheter att specialisera sig på!

Från vården till IT-branschen

Efter flera år som personlig assistent och undersköterska kände Ulrika att vården inte längre var något hon ville hålla på med. Det var dags för förändring och personlig utveckling! 2022 valde hon att karriärväxla till IT-branschen efter att ha fastnat för YH-utbildningen till Frontend Developer på KYH.

  • IT-branschen erbjuder inte bara en spännande utmaning, utan ger också möjlighet till bättre karriärmöjligheter, flexibel arbetsmiljö och bättre löneutveckling.

Yrkeshögskolan – en snabb väg in i IT-branschen

Efter att ha jämfört olika skolor bestämde sig Ulrika för KYH. Hon fick känslan av att yrkeshögskolan bryr sig om sina studerande och vill att de ska lyckas, vilket gav henne ett förtroende för KYH som utbildningsanordnare.

Yrkeshögskolan var det självklara valet eftersom YH-utbildning erbjuder en konkret och praktisk inlärning med fokus på arbetslivet.

– Jag gillar att KYH har ett bra rykte, uppdaterat kursmaterial och flexibla sätt att studera. Yrkeshögskolans tvååriga format var perfekt för mig som ville komma ut i arbetslivet snabbt med konkreta färdigheter!

  • Lärarna och ledningen är lyhörda och engagerade. Jag har även byggt ett värdefullt nätverk och fått nya vänner. Som klassrepresentant i utbildningens ledningsgrupp har jag även fått möjlighet att påverka och förbättra utbildningen.

Fick driva eget projekt under praktiken

Ulrika gjorde sin LIA-praktik på Seemli Sweden AB som hjälper bolag med e-handels- och webbutvecklingsprojekt. Där ansvarade hon för att bygga ett CMS (Content Management System) för hantering av jobbannonser och ansökningar. Hon utvecklade även en karriärsida som hon fick driva från idé till färdig produkt.

– Att arbeta med verkliga projekt har gett mig mer insikt i både UX, frontend och backend. Jag har verkligen fått pröva mina färdigheter inom det som varit relevant för utbildningen. 

  • Jag tror det är viktigt att man väljer en LIA-plats som erbjuder relevanta arbetsuppgifter för ens utbildning!

Vill inspirera kvinnor till IT-branschen

Många som Ulrika har pratat med har haft förutfattade meningar om utvecklarrollen och trott att man måste vara ett data- eller matematikgeni, men det är inte alls sant! Hon menar att sociala färdigheter, samarbetsförmåga och tålamod är minst lika viktiga egenskaper som teknisk expertis.

Som kvinna tycker hon att det är extra viktigt att inspirera andra kvinnor att våga ta steget in i IT-branschen!

– Jag försöker närvara vid många techevent riktade för kvinnor och icke-binära för att bygga nätverk och dela med mig av mina erfarenheter, där jag gått från noll kunskap till att vara en utvecklare som drivit mitt första egna projekt på knappt 2 år.

"Det ska vara kul att arbeta!"

– Mitt råd till dem som funderar på att byta karriär är att våga prova något nytt! Utmana dig själv och se över vilka färdigheter du kan överföra från din nuvarande karriär. Planera och ta små steg, prova till exempel en kurs i kodning och ta det därifrån.

  • Kom ihåg att du har många år kvar i arbetslivet, så välj något som verkligen gynnar dig både karriärsmässigt, ekonomiskt och personligt. Det ska vara kul att arbeta!

Aktuellt