Intervju med Andreas - Mätningsingenjör

Som mätare ska du vara kommunikativ och noggrann!

Andreas är före detta student på KYHs utbildning mätningsingenjör. Efter två år är han färdigutbildad och arbetar idag som regionchef på mätningsföretaget Geoteam i Stockholm. Han kom i kontakt med byggbranschen för första gången i Norge där han säsongsarbetade. Efter några år i Brasilien med eget företag så bestämde han sig för att flytta hem till Sverige igen.

Hej Andreas, varför började du studera till Mätningsingenjör?

– Jag kände att det var dags att få en ny utmaning och var längtande efter att utveckla mig själv. Jag hittade KYHs utbildning mätningsingenjör 2018 som verkade intressant och precis det jag sökte efter. Jag läste lite om utbildningsplanen och sökte sedan in och blev antagen.

Vad gör du idag hos företaget Geoteam?

– Jag tog examen hos KYH 2020 och sökte jobb hos Geoteam. Jag började då som mätningsingenjör och nu ett år senare så är min yrkesroll regionchef. Som regionchef är jag administrativt ansvarig över mätarna på företaget och ser till att vi har projekt och att vi är ute på rätt jobb. I min roll har jag mycket kundkontakt vilket är en stor del av att arbeta som mätningsingenjör – jag jobbar med att bibehålla våra existerande kunder och hitta nya. Jag är även ute och mäter själv också eftersom jag tycker det är väldigt roligt.

Vad är det bästa med att arbeta med mätteknik?

– Det är ett utmanande och roligt arbete och nu som chef trivs jag med att behöva ha koll på det som händer i företaget. Det krävs att man är både noggrann och kommunikativ vilket är roligt. Den tekniska utmaningen är rolig då du får använda huvudet mycket och det finns så många inriktningar där det går att fördjupa sig i olika delar. Utvecklingen tar inte slut utan det fortsätter utvecklas och det gäller att hänga med i tekniken.

Andreas beskriver att han var med på KYHs branschdag där vi bjuder in företag till oss på KYH för att nätverka med våra studenter. Under branschdagen får han kontakt med företaget Geoteam genom en regionchef som han efteråt tar kontakt med. Andreas fick till en intervju och arbetade där under sin praktikperiod. Efter examen blev han anställd!

Han beskriver sin tid på KYH så här:

– Min tid på KYH var bra och vi var en av de tidiga starterna. Vi i min klass fick vara med och tycka till och utveckla utbildningen vilket var bra. Yrkeshögskoleutbildningar har den fördelen med anpassbarhet. Vi drev flera frågor som förbättrades och används i dagens utbildning.

– Nu sitter jag med i ledningsgruppen för utbildningen och då har vi som grupp större påverkan. Det jag saknade under utbildningen har jag med mig i mitt arbete som ledningsgruppsmedlem. Det är värdefullt att vara med och bidra både under utbildningens gång och i efterhand.

andreas mätningsingenjör

Om du är intresserad av att börja studera till mätningsingenjör ger Andreas råd om hur du lyckas bli en bra mätare:

– Du kan komma långt på att vara trevlig, kommunikativ och social. Det är så klart bra att ha ett stort intresse för mätning och en kombination av det är det ultimata för att lyckas som mätare. Oftast jobbar du som konsult där du är ansiktet utåt både för företaget och dig själv. Det är så klart viktigt att ta sitt arbete på allvar för om vi som mätare gör fel så kan det bli en väldigt stor kostnad och svåra konsekvenser.

Hur upplever du att arbetsmarknaden är?

– Det är fortsatt behov av kompetent personal som kan mätteknik. Det är svårt att få tag på erfarna mätningsingenjörer, och vi försöker ju hjälpa studenter och ta emot LIA men för att de ska utvecklas och lära sig så behövs det ju erfarna mätare också. Det är viktigt med blandningen. Det finns behov absolut! Jag tar själv emot två LIA-praktikanter som kommer denna vecka och de ska få gå sin första LIA-period hos oss. Vi försöker ge alla en chans!

Tack så mycket Andreas!