Andreas fick jobb hos Geoteam efter kontakt under branschdag

Andreas kom i kontakt med byggbranschen för första gången i Norge där han säsongsarbetade, och efter några år i Brasilien med eget företag så bestämde han sig för att flytta hem till Sverige igen. Då valde han att studera till Mätningsingenjör på KYH och efter examen fick han jobb på mätningsföretaget Geoteam i Stockholm, som han kom i kontakt med under utbildningen.

– Jag kände att det var dags att få en ny utmaning och jag längtande efter att utveckla mig själv. KYH's utbildning Mätningsingenjör var precis det jag sökte efter!

andreas mätningsingenjör

Hur var det att studera på KYH?

– Min tid på KYH var bra och vi i min klass fick vara med och tycka till och utveckla utbildningen, vilket var bra. YH-utbildningar har den fördelen med anpassningsbarhet. Vi drev flera frågor som förbättrades och används i dagens utbildning.

– Nu sitter jag med i ledningsgruppen för utbildningen och då har vi som grupp ännu större påverkan. Det jag saknade under utbildningen har jag med mig i mitt arbete som ledningsgruppsmedlem. Det är värdefullt att vara med och bidra, både under utbildningens gång och i efterhand.

Vad arbetar du med hos Geoteam?

– Jag tog examen från KYH 2020 och sökte jobb hos Geoteam. Jag började som mätningsingenjör och nu ett år senare så är min yrkesroll regionchef. Som regionchef är jag administrativt ansvarig över mätarna på företaget och ser till att vi har projekt och att vi är ute på rätt jobb. I min roll har jag mycket kundkontakt, vilket är en stor del av att arbeta som mätningsingenjör – jag jobbar med att bibehålla våra existerande kunder och hitta nya. Jag är även ute och mäter själv också eftersom jag tycker det är väldigt roligt.

Vad är det bästa med att arbeta med mätteknik?

– Det är ett utmanande och roligt arbete och nu som chef trivs jag med att behöva ha koll på det som händer i företaget. Det krävs att man är både noggrann och kommunikativ. Den tekniska utmaningen är rolig då du får använda huvudet mycket och det finns så många inriktningar där det går att fördjupa sig i olika delar. Utvecklingen tar inte slut och det gäller att hänga med i tekniken.

Har du några råd om hur man lyckas bli en bra "mätare"?

– Du kan komma långt på att vara trevlig, kommunikativ och social. Det är såklart bra att ha ett stort intresse för mätning och en kombination av det är det ultimata för att lyckas som mätare. Oftast jobbar du som konsult där du är ansiktet utåt både för företaget och dig själv. Det är viktigt att ta sitt arbete på allvar för om vi som mätare gör fel så kan det bli en väldigt stor kostnad och svåra konsekvenser.

Hur upplever du arbetsmarknaden för mätningsingenjörer?

– Det är fortsatt behov av kompetent personal som kan mätteknik. Det är svårt att få tag på erfarna mätningsingenjörer, och vi försöker ju hjälpa studenter och ta emot LIA men för att de ska utvecklas och lära sig så behövs det ju erfarna mätare också. Det är viktigt med blandningen. Jag tar själv emot två LIA-praktikanter som kommer denna vecka och de ska få gå sin första LIA-period hos oss. Vi försöker ge alla en chans!

Möt fler studerande från KYH