Tidigare studerande blev utbildningsledare för Fastighetstekniker

Sam Nouman studerade till Fastighetstekniker på KYH och fick jobb inom branschen direkt. Förra året hade vi äran att välkomna honom tillbaka till KYH. Idag är han utbildningsledare för samma utbildning han en gång läste. Här berättar han om det bästa med fastighetsbranschen och yrkesrollen.

Sam Nouman

Varför valde du att utbilda dig till fastighetstekniker?

– Fastigheter har alltid varit av intresse för mig. Innan hade jag utbildat mig till ämneslärare men kände att jag behövde en ny utmaning. Jag hade aldrig studerat en YH-utbildning tidigare, men när jag såg att KYH hade en sådan utbildning var det bara att kavla upp ärmarna och hoppa på.

Vilka egenskaper bör man ha för att trivas i rollen som fastighetstekniker?

– Den bästa egenskapen för att lyckas i fastighetsbranschen är samarbete, att vara nyfiken på installationen och ha förståelse för fastigheten. Säg att du minskar flödet på ett aggregat, då måste man förstå att det kan leda till att andra delar blir drabbade då samma krets går in till en annan hyresgäst.

– En annan egenskap som är otroligt viktig enligt mig är att vara lyhörd och lyssna på hyresgästernas synpunkter. Notera det de säger, gör din egen bedömning utifrån de system ni har och ta hjälp av dina kollegor för att lösa problematiken. Man är trots allt första ansiktet de ser när de gör en felanmälan eller framför synpunkter, och det sista de kommer att se när deras problem har blivit löst!

Vad är det bästa med att vara utbildningsledare för fastighetsutbildningen?

– Jag tycker om att hjälpa de studerande. Jag har själv varit student på KYH och vet hur jag ska göra för att underlätta deras utbildning. Eftersom jag kommer från fastighetsbranschen så har jag hunnit bilda ett stort nätverk med kunder och yrkesaktiva, och hoppas på att det kan gynna de studerande.

Möt fler studerande från KYH