"Jag fick hjälp med allt från utbildningsledaren på KYH"

Peter är student på fastighetsingenjör via Anywhere. Han har alltid varit intresserad av trä och att bygga saker så att halka in på området fastighetsingenjör kändes lätt. Peter har jobbat fysiskt på ett sågverk i sju år och intresset för miljö och trä gjorde att det kändes spännande att börja söka sig efter en ny karriär.

Vad fick dig att välja fastighetsingenjör?

– Jag har lite vänner som studerar och jag pratade med dem om vilka alternativ som fanns, jag hade själv inte så mycket erfarenhet eller tankar om utbildningssektorn. Jag kände att det var dags att göra något annat och inte bara gå och trampa på samma ställe helt enkelt. Tidigare var jag operatör på ett sågverk vilket är ett fysiskt jobb som så klart tar en del på kroppen och jag har jobbat inom industri sedan jag var 19 år och ville därför göra något annat men fortsätta inom träområdet. Då snubblade jag över den här utbildningen i Norrtälje och kände att jag ville lära mig mer om miljö framför allt hur byggnader påverkar miljön.

Vad gör ni i utbildningen just nu?

– Just nu läser vi kursen Inneklimat och utemiljö vilket innehåller fastighetens miljöpåverkan. Det handlar om olika avfall som kommer från hela byggprocessen, från start ända till att ifall fastigheten rivs någon gång så ska man ha koll på vad som går att återanvändas – vilket är jätteintressant! Första kursen var Byggteknik där man lär sig om att bygga ett hus all från en plats till förberedelse tills att det är färdigt och att någon kan flytta in där. Det var väldigt intressant och där hade jag nog ganska mycket gratis med mig ifrån mina tidigare intressen inom industri och trä. Utbildningen kändes därför väldigt rätt från början!

– Vi har även haft kursen drift- och underhållsteknik vilket innebär att om man är en fastighetsförvaltare och har hand om en fastighet så ska man se till så att allt fungerar som det ska. Allt från ventilation, värme och vatten. Vi har även läst en del energieffektivisering vilket jag fastnade lite extra för. Det är svårt att välja något att rikta in sig på för mycket verkar väldigt roligt. Det känns som att vi gjort en massa saker redan!

Är det något du ser fram emot i din blivande yrkesroll? 

– Att få komma ut i ett företag och sätta mig in i specifika områden så att jag kan fördjupa mig lite. Kurserna i utbildningen är ganska breda så jag hinner fastna för något som jag tycker är intressant men inte hinner djupdyka i då, som jag istället kommer kunna djupdyka i både på LIAn och när jag börjar arbeta med området.

Har du något tips till någon som ska söka utbildning, vad tänkte du på när du sökte? 

– Jag sökte som sen ansökan och kom in i utbildningen efter att utbildningen hade börjat, vilket gjorde att det gick fort för mig från när jag sökte till att jag började studera. Något som var väldigt positivt var att information och hjälp ifrån skolan var toppen, jag kände mig aldrig stressad över att jag blev antagen senare än alla andra. Jag hade först inte koll på vad jag behövde inför mina studier men fick hjälp med allt från utbildningsledaren på skolan vilket kändes jättebra. Jag kände mig taggad direkt eftersom allt flöt på så bra!

Hur har det fungerat att studera via Anywhere-konceptet?

– Det har fungerat jättebra. Jag var lite nervös eftersom det var så pass länge sedan jag studerade, men det har passat mig jättebra. Det är så klart tråkigt nu i pandemin att inte kunna träffa sina klasskamrater men vi har blivit van med det och det känns ändå jättebra. Jag tror också det kommer utvecklas mer mot grupparbeten framåt eftersom uppgifterna kräver att vi tar hjälp av varandra.

Hur känns det att kliva ut i arbetslivet efter utbildningen?

– Det är en hel del kurser kvar att läsa innan jag tar examen men känslan jag har fått med de företag jag har pratat med inför LIAn så känns det lugnt för de är vana vid studenter och nyexaminerade och jag tror inte det blir några problem. Det verkar vara en bra bransch och jag har fått uppfattningen av att alla förstår och har överseende över att man är ny på jobbet. LIAn känns viktigt att få till också så man är lite varm i kläderna vid examen.

Porträttbild på Peter

Tack så mycket Peter!