"Anywhere-konceptet har fungerat jättebra!"

Peter studerar till Fastighetsingenjör via KYH Anywhere. Han har alltid varit intresserad av trä och att bygga saker så att komma in i fastighetsområdet kändes lätt. Innan studierna arbetade Peter på ett sågverk och intresset för miljö och trä gjorde att det kändes spännande att börja söka sig efter en ny karriär.

  • "Utbildningen kändes väldigt rätt från början! Det verkar vara en bra bransch och jag har fått uppfattningen av att alla förstår och har överseende över att man är ny på jobbet."

Porträttbild på Peter

Vad fick dig att välja fastighetsingenjör?

– Jag kände att det var dags att göra något annat och inte bara gå och trampa på samma ställe helt enkelt. Tidigare var jag operatör på ett sågverk, vilket är ett fysiskt jobb som tar en del på kroppen. Jag har jobbat inom industri sedan jag var 19 år och ville därför göra något annat, men fortsätta inom träområdet. Då snubblade jag över den här YH-utbildningen i Norrtälje och kände att jag ville lära mig mer om miljö, framför allt hur byggnader påverkar miljön.

Vad gör ni i utbildningen just nu?

– Just nu läser vi om inneklimat och utemiljö, vilket innefattar fastighetens miljöpåverkan. Det handlar om olika avfall som kommer från hela byggprocessen, från start ända till att ifall fastigheten rivs någon gång så ska man ha koll på vad som går att återanvändas – vilket är jätteintressant! I första kursen lärde vi oss om att bygga ett hus, allt ifrån en plats och förberedelse till att det är färdigt och att någon kan flytta in där. Det var väldigt intressant och där hade jag nog ganska mycket gratis med mig ifrån mina tidigare intressen inom industri och trä.

– Vi har även haft kursen drift- och underhållsteknik, vilket innebär att om man är en fastighetsförvaltare och har hand om en fastighet så ska man se till så att allt fungerar som det ska. Allt från ventilation, värme och vatten. Vi har även läst en del energieffektivisering, vilket jag fastnade lite extra för!

Hur upplever du KYH?

– Jag gjorde en sen ansökan och kom in efter att utbildningen hade börjat, vilket gjorde att det gick fort för mig från när jag sökte till att jag började studera. Något som var väldigt positivt var att information och hjälp ifrån skolan var toppen. Jag kände mig aldrig stressad över att jag blev antagen senare än alla andra. Jag hade först inte koll på vad jag behövde inför mina studier men fick hjälp med allt från utbildningsledaren på skolan, vilket kändes jättebra. Jag kände mig taggad direkt eftersom allt flöt på så bra!

  • Att studera via KYH Anywhere-konceptet har fungerat jättebra. Jag var lite nervös eftersom det var så pass länge sedan jag studerade, men det har passat mig jättebra.

Liknande artiklar