"Den här typen av utbildning är kanon och funkar bevisligen"

Jan Lundgren har arbetat med embedded-utveckling i över 30 år. Han kom i kontakt med "YH-världen" i början av 2000 och har sedan länge varit med och utvecklat utbildningar, undervisat och tagit emot praktikanter. Idag arbetar han på nystartade IT-företaget Zellaco. Här berättar han om hur det är att ta emot studerande på LIA (lärande i arbete).

– Jag gillar YH-utbildningar då de möter den efterfrågan som arbetslivet har. Det är också av egenintresse för att kunna betala tillbaka till branschen och få in bra folk. Mitt engagemang är ofta att försöka hitta människor som vill in på det här spåret. Det är roligt att se när studentens pollett faller ner och helt plötsligt kan de börja dra sina egna slutsatser.

Porträttbild på Jan Zellaco som pratar om LIA i en intervju

Hur är det att ta emot en student på LIA?

– Det är givande och utvecklande! Jag har tagit emot många praktikanter genom åren och i normalfallen får praktikanterna en bra grund inför sitt arbetsliv. Vi tar oftast emot två för att det är lättare att sätta ihop projekt. De får sitta med i möten där vi lägger upp arbetet och fördelen med att ta in två stycken är att de kan vara mer självständiga tillsammans om det skulle behövas.

  • Mitt råd till den som ska ta in LIA-praktikanter är att ta in två stycken samtidigt som känner varandra. Ringer studenten så kan man fråga om de har någon mer från klassen som de samarbetar bra med.

– Om det ska bli bra så kostar det tid och engagemang från både studenterna och företaget. Vi tar in praktikanter när vi känner att vi har nytta av det, vilket är viktigt för att vi som företag ska ta det på allvar. Den som går på LIA märker ju också om de får arbeta med riktiga projekt eller inte. I gengäld kommer studenterna gå från LIA-perioden väldigt stärkta med mycket mer erfarenheter och kunskaper för att kunna hitta det de vill arbeta med.

Berätta om Zellaco!

– Zellaco har tre ben att stå på: embedded-utveckling där vi jobbar med produktutveckling inom elektronik och programvara som numera ofta också har uppkoppling mot moln och hårda krav på säkerhet. Andra benet är distribution av utvecklings- och testverktyg. I de flesta fall är det samma verktyg vi använder själva som vi också säljer och därmed kan vi ge kunderna riktigt bra support. Tredje benet är Zephyr, ett operativsystem som är ett open source-projekt med en community där många bolag bidrar med resurser och som vi tror kommer att bli väldigt populärt.

– Vår tanke är att vi kan bidra med safety relaterad kod, alltså personsäkerhet som vi har erfarenhet av. Självkörande bilar är bra men de får ju inte köra över någon eller krocka, och i det arbetet framkommer säkerhetsfrågan som vi arbetar med. Vi ska också paketera tjänsterna och hjälpa företag att komma igång med Zephyr. Vår praktikant från KYH arbetar med just några Zephyr-projekt.

Vad får man göra som LIA-student?

– Det fungerar som våra vanliga skarpa projekt med veckovisa återkopplingar och sen förväntar vi oss att arbetet löper på. Det är viktigt för oss att studenten ser det som ett arbete eller viktiga studier. De som kommer till oss får göra sitt skolarbete samtidigt som de arbetar med projektet och de måste få tid till att göra det som krävs av skolan, exempelvis en rapport eller liknande.

Är det någon särskild person ni söker efter till LIA?

– I vårt fall vill vi gärna ha någon som har ett allmänt teknikintresse. Det vi jobbar med behöver kopplas till något verkligt, exempelvis att styra temperaturen i ett hus. Hos oss får man lära sig väldigt mycket om många olika tekniker. Risken som student är att man går in i en illusion att man sitter vid ett skrivbord, dricker energidrycker, jobbar sent på nätterna och knackar kod. Hos oss ska du kanske styra en värmepanna och man måste förstå förutsättningarna kring det. Har man inte något intresse alls av teknikvärlden så kommer det bli väldigt jobbigt.

Du har ju tagit emot blivande Internet of Things Developers, vad tycker du om utbildningen?

– Det finns fantastiska möjligheter för de som går den här utbildningen för alla arbetsgivare skriker efter kompetensen. Det är viktigt att komma ut på praktik för man kan inte lära sig allt i skolbänken heller, vissa delar måste man komma åt och lära sig i det praktiska. Jag är mycket positiv och jag tycker den här typen av utbildning är kanon och funkar bevisligen!

Fler nyheter från KYH

There are no results matching your filtering.