"Praktiken fungerar som våra vanliga skarpa projekt"

Jan Lundgren arbetar på nystartade Zellaco, ett IT-företag som fokuserar på inbyggda system. Jan kom i kontakt med yh-världen redan i början av 2000 och har sedan länge varit med och utvecklat utbildningar, undervisat och tagit emot praktikanter.

IT-företaget med nytänk

Hej Jan, berätta om din bakgrund!

– Jag heter Jan Lundgren och arbetar idag på Zellaco vilket är ett nystartat bolag. Jag har arbetat med embedded utveckling i över 30 år där jag har programmerat och utvecklat. Genom åren har jag drivit olika bolag och har stor erfarenhet av branschen, utveckling och projektledning.

– Jag gillar yrkeshögskoleutbildningar och det är viktigt att utbildningarna möter den efterfrågan som arbetslivet behöver. Det är också av egenintresse för att kunna betala tillbaka till branschen och få in bra folk. Mitt engagemang är ofta att försöka hitta människor som vill in på det här spåret. Det är roligt att se när studentens pollett faller ner och helt plötsligt kan de börja göra och dra sina egna slutsatser. 

Berätta mer om Zellaco och vad ert arbete består av.

– Zellaco är ett nystartat bolag och vi har tre ben att stå på: embedded utveckling där vi jobbar med produktutveckling inom elektronik och programvara som numera ofta också har uppkoppling mot moln och hårda krav på säkerhet. Andra benet är distribution av utvecklings- och testverktyg. I de flesta fall är det samma verktyg vi använder själva som vi också säljer och därmed kan ge kunderna riktigt bra support. Tredje benet är Zephyr, ett operativsystem som är ett ”open source” projekt med en community där många bolag bidrar med resurser och som vi tror kommer att bli väldigt populärt.

– Vår tanke är att vi kan bidra med safety relaterad kod, alltså personsäkerhet som vi har erfarenhet av. Självkörande bilar är bra men de får ju inte köra över någon eller krocka, och i det arbetet framkommer säkerhetsfrågan som vi arbetar med. Vi ska också paketera tjänsterna och hjälpa företag att komma igång med Zephyr. Vår praktikant från KYH arbetar med just några Zephyr projekt. 

Att ta emot en LIA-praktikant

Hur är det att ta emot en student på LIA? 

– Det är givande och utvecklande! Jag har tagit emot många praktikanter genom åren och i normalfallen får praktikanterna en bra grund inför sitt arbetsliv. Vi tar oftast emot två för att det är lättare att sätta ihop projekt. De får sitta med i möten där vi lägger upp arbetet och det krävs en del engagemang från företaget och fördelen med att ta in två stycken är att de kan vara mer självständiga tillsammans om det skulle behövas.

Mitt råd till den som ska ta in LIA-praktikanter är att ta in två stycken samtidigt som känner varandra. Ringer studenten så kan man fråga om de har någon mer från klassen som de samarbetar bra med. 

Jan, Zellaco
zellaco logo

– Om det ska bli bra så kostar det tid och engagemang från både studenterna och företaget. Vi tar in praktikanter när vi känner att vi har nytta av det vilket är viktigt för att vi som företag ska ta det på allvar. Den som går på LIA märker ju också om de får arbeta med riktiga projekt eller inte. I gengäld kommer studenterna gå från LIAn väldigt stärkta från oss med mycket mer erfarenheter och kunskaper för att kunna hitta det jobb de vill arbeta med. 

Innehållet på LIA

Vad får man göra som en LIA-student?

– Vi har ett projekt i åtanke som ska genomföras, ofta är det någon typ av lite research och lite vanligt utvecklingsarbete. I det här fallet har vi köpt hem ett antal testkort och vi vill att studenten ska starta Zephyr på de här korten. Vi har köpt hem en del material som studenten får implementera, checka av och göra en projektplan med vad som ska utföras.

– Det fungerar som våra vanliga skarpa projekt med veckovisa återkopplingar och sen förväntar vi oss att arbetet löper på. Det är viktigt för oss att studenten ser det som ett arbete eller viktiga studier. De som kommer till oss får göra sitt skolarbete samtidigt som de arbetar med projektet och de måste få tid till att göra det som krävs av skolan, exempelvis en rapport eller liknande.

Jan Zellaco intervju

Vem passar som internet of things developer?

Är det någon särskild person ni söker efter?

– I vårt fall vill vi gärna ha någon som har ett allmänt teknikintresse. Det vi jobbar med behöver kopplas till något verkligt exempelvis att styra temperaturen i ett hus. Hos oss får man får lära sig väldigt mycket om många olika tekniker. Risken som student är att man går in i en illusion att man sitter vid ett skrivbord, dricker energidrycker, jobbar sent på nätterna och knackar kod. Hos oss ska du kanske styra en värmepanna och man måste förstå förutsättningarna kring det. Har man inte något intresse alls av teknikvärlden så kommer det bli väldigt jobbigt. 

Vad tycker du om utbildningen internet of things developer?

– Utbildningsnamnet är bra för att det lockar många olika personer, även de som inte har teknikkunskaperna men som vill arbeta med det. Det finns fantastiska möjligheter för de som går den här utbildningen för alla arbetsgivare skriker efter kompetensen. Det är viktigt att komma ut på praktik för man kan inte lära sig allt i skolbänken heller, vissa delar måste man komma åt och lära sig i det praktiska. Jag är mycket positiv och jag tycker den här typen av utbildning är kanon och bevisligen funkar!

Tack så mycket Jan!