"Våga testa yrket fastän det är mansdominerat!"

Sandra har en bakgrund inom handels och marknadsföring. Hon hade åkt förbi byggplatser och alltid varit sugen på byggbranschen men inte vetat hur hon skulle gå tillväga innan hon började på KYH. Nu läser hon sista året till Byggproduktionsledare ROT.

  • Jag ser fram emot att få jobba i miljön inom byggbranschen och få skapa saker i mitt arbete. Jag ser fram emot att få göra förändring, bygga hållbart och att vara involverad i ett bra företag.

Sandra Ljung, Byggproduktionsledare ROT

Hur började din resa på KYH?

– Jag insåg att jag inte kunde jobba kvar på mitt gamla jobb. En kväll sökte jag runt online och ansökte till utbildningen Byggproduktionsledare. Jag hade sökt sent så jag blev uppringd för snabb start, vilket i början var ganska utmanande. Jag blev positivt överraskad över hur snäll klassen är och det kändes väldigt bra så jag tog beslutet att köra på. Det kändes rätt för första början men samtidigt fick jag slita väldigt mycket för att klara det.

Varför valde du yrket byggproduktionsledare?

– Jag valde det för att det verkar vara ett jätteroligt jobb och jag vill peppa tjejer att söka sig till byggbranschen! Välj rollen om du tycker det är roligt och intressant! Ingen kan allt men de som inte väljer rollen för att det är läskigt är osmart, allt man gör som man aldrig gjort tidigare är läskigt. Våga testa yrket fastän branschen är mansdominerad och bli inte skrämd av att en del har svårt att byta ut snacket. Visa vad du går för! Ta chansen och ha skinn på näsan.

Vad fick du göra på din LIA-praktik?

– Under min första LIA-period fick jag en praktikplats på NCC och blev superglad för det. För första gången i mitt liv har jag fått ett jobb på grund av den jag är, vilket känns otroligt fint. Jag gillar ordspråket ”ingen kan allt men alla kan lära sig” och ”hårt jobb slår talang”, och kontakten på NCC har verkligen bevisat att det har varit värt allt jobb under utbildningen.

– Jag blev väl omhändertagen av teamet, men eftersom bygget var inne i fas 2 och det var stressigt för arbetsledarna så gick jag till snickare, fogare och murare och såg hur deras process gick till för att inte bara stå bredvid. Jag var väldigt drivande på plats och fick därmed göra allt möjligt på bygget. Vi går in på LIA-period två i februari och för en del kan det vara svårt att få LIA så det gäller att ligga i för att söka och det jobbet behöver du göra själv.

Hur vill du beskriva tiden på KYH?

– Skolan har varit över förväntan. Min utbildningsledare har varit jätteschysst, om jag har haft problem eller behövt stöd så har jag fått hjälp. Klassen har varit jättefina, vi är inte rivaler utan vi gör det tillsammans. Det har gjort att jag stannar kvar! Skolan är jättebra och väldigt hjälpsamma och det märks att KYH vill att man ska lyckas.

– Kurserna är uppbyggda efter yrket och det är verkligen kopplat till arbetslivet och till LIAn. Vi har LIA i slutet på utbildningen, vilket känns bra för det gör ju att chansen till jobb ökar. Vissa har LIA nu i början på sista startåret och avslutar med kurser. Detta upplägget passar mig bättre!

Möt fler studerande från KYH