"Utbildningen har verkligen hjälpt mig att komma in i fastighetsbranschen!"

Filip är nyexaminerad från YH-utbildningen Fastighetsingenjör i Stockholm och jobbar idag som biträdande förvaltare hos Balder. Här berättar Filip om sin resa som ny i Sverige, vikten av förebilder och att kämpa hårt för att få en ny karriär.

Vad gjorde du innan du började studera?

– Jag flyttade till Sverige 2014 från Serbien. Då började jag läsa svenska och jobba som lastbilschaufför. Jag visste att jag ville studera något men var inte helt säker på vad och jag ville inte jobba som lastbilschaufför resten av livet även om jag tyckte om att köra.

– När jag var klar med mina svenskstudier sökte jag olika skolor och kom in på KYH på två olika utbildningar: Fastighetsingenjör och Byggproduktionsledare. Jag pratade med en vän som är fastighetsförvaltare som rådde mig att börja utbildningen Fastighetsingenjör, och i juni 2021 tog jag examen. Jag känner att om man vill utveckla sig själv i Sverige så finns möjligheter att göra det, om man kämpar ordentligt.

filip fastighetsingenjör

– Utbildningen har verkligen hjälpt mig att komma in i fastighetsbranschen. Det är skillnad på att vara ute på jobbet och att sitta i skolan. Man lär sig grunden på utbildningen och sedan får man lära sig nya saker på jobbet, men man måste ha grunden från skolan först.

Var det någon kurs som fick dig att känna du hade gjort rätt val?

Byggnadsteknik med utbildaren Andreas Stridh! Jag var lite stökig i början av utbildningen och han tog in mig på ett samtal. Han berättade att han såg mig och att han kände igen sig i mitt beteende från förr, men han pushade mig att förändra mitt beteende och fick mig att hjälpa andra personer i klassen. Dagen efter kände jag mig som en annan människa – han blev min förebild!

– Han öppnade verkligen mina ögon och hjälpte mig väldigt mycket. Byggnadstekniken är grunden för byggnadsbranschen. Det är viktigt att ha någon som bryr sig om en och att någon tror på att man kan lyckas. Jag hade såklart även många klasskamrater som hjälpte mig också.

Hur fick du din LIA-plats?

– Det är en rolig historia! Under första LIA-perioden sökte jag väldigt många olika företag som inte gav mig plats, vilket var väldigt tråkigt. Sedan flyttade jag till en lägenhet i Norsborg hos Balder. När jag skulle hämta mina nycklar första dagen passade jag på att fråga om de behövde en person på praktik. De behövde faktiskt en och jag fick plats!

– Jag började min praktik på Balder och satsade verkligen under den tiden. Jag var extra tidig till mina pass och hjälpte alla med olika saker. Efter praktikperioden fick jag en timanställning medan jag studerade.

– I januari 2021 fick en kollega barn och jag fick erbjudande om att gå in på heltid, vilket stämde bra ihop med min sista praktikperiod. I maj fick jag fast tjänst hos Balder, vilket gjorde att jag till och med fick arbete innan jag tog examen! Nu i december fick jag titeln biträdande förvaltare, vilket känns väldigt roligt. Jag har gjort en häftig resa. Det gick bra för mig för att jag kämpade och satsade på min praktik.

Berätta vad du gör på ditt jobb idag!

– Jag är ansvarig för Norsborg där vi har cirka 400 lägenheter. Jag gör för- och slutbesiktningar, inflytt, utflytt och beställningar. Om vi ska renovera något så kontaktar jag projektgruppen och fixar avtal. Egentligen gör jag allt inom förvaltning, det är jätteroligt och många hyresgäster är tacksamma!

Du blev utnämnd som månadens balderhjärta på ditt nya jobb, berätta!

– Ja! Jag kom till jobbet en morgon och en kollega berättade att jag var månadens anställd. Jag trodde inte riktigt på det så jag gick in på Balders interna sida och det var min bild! Vi är ändå 800-900 anställda så det är väldigt häftigt. Jag blev jätteglad och la ut bilden på min LinkedIn och många från Balder har gillat och kommenterat inlägget. Jag är glad att de uppskattar det jag gör för jag lägger stor vikt vid att vara i tid och vara duktig på mitt jobb.

Möt fler studerande från KYH