"Jag vill vara ute med platsledningen och stå i betongen"

Cecilia, 33 år, introducerades till byggbranschen när hon arbetade som byggsäljare på Hilti. Det väckte hennes intresse och fick henne att vilja utvecklas mer åt bygghållet, vilket gjorde att hon sökte till KYHs utbildning Entreprenadingenjör.

– Jag har jobbat som byggsäljare i fyra år och det är genom det arbetet jag fick upp ögonen för byggbranschen och jag tycker det är en väldigt spännande bransch. Jag ville utvecklas mer åt bygg än vad jag gjorde som byggsäljare då jag ville skapa bättre förutsättningar och bredare perspektiv att välja tjänster framöver. Jag gillar att byggbranschen är utmanande, att man får vara kreativ, det finns mycket innovationer och man får möjlighet att skapa långsiktiga relationer. Det tycker jag är roligt!

porträttbild cecilia i bygghatt

Varför valde du att studera på KYH?

– Min dröm är att arbeta med projekt och vara en del av platsledningen, så jag tyckte att entreprenadingenjör var perfekt eftersom man är lite som spindeln i nätet. När man är mitt i livet så sätter man sig inte 4-5 år i skolbänken, det är ju för lång tid. På KYH får man en konkret och gedigen utbildning på bara två år och praktiken är det absolut bästa. Det ser jag fram emot mest – att få applicera mina kunskaper och se vad man verkligen har lärt sig hittills.

Vad gör ni i utbildningen just nu?

– Just nu har vi en kurs inom kalkyl och anbud som sträcker sig över tre månader. Det som är häftigt med yrkeshögskolan och KYH är att man plockar specialister från varje del i branschen. Vi har många föreläsare under denna kurs då den är väldigt bred: först är det juridiska biten med fastighetsrätt, avtalsskrivning och offentlig upphandling och nu har vi gått in på byggteknik där vi lär oss att skapa kalkyler utifrån förfrågningsunderlag.

Vad tycker du hittills passar dig inom yrkesrollen?

– Jag är väldigt övertygad just nu att jag vill vara ute i produktion då jag inte riktigt ser mig i de tidigaste skedena i byggprocessen där du sitter med förslagshandlingar. Jag vill vara ute på plats med platsledningen och stå i betongen. Jag vill ha både det praktiska och teoretiska, inte bara administrativt. Det allra roligaste är byggandet och uppförandet av byggnaden och det är väl för att jag har lite grund i byggteknik.

Vad var viktigt för dig när du sökte utbildningen?

– Det är viktigt att få en bred grund direkt kopplad till arbetslivet, vilket man får på KYH då föreläsarna är handplockade direkt från yrkeslivet och är specialiserade inom sina områden. Skolan ligger centralt, vilket också var viktigt för mig för att pendlingen skulle fungera. Dock är vi inne i digitala studier på grund av pandemin men det fungerar faktiskt jättebra och jag ser fram emot dagen då jag får träffa klassen på riktigt! Vi var nog många som var skeptiska i början av pandemin men det fungerar över förväntan.

  • Det var självklart för mig att välja en YH-utbildning när man är mitt i livet med familj, barn och hus. Man får en konkret och gedigen utbildning på bara två år som är präglad av LIA kombinerat med teoretiska studier.

Hur känns det inför LIA-praktiken?

– Den är jag ju som sagt allra mest taggad på! Det ska bli spännande att applicera kunskaperna man har lärt sig och se var man står. Jag har fått en praktikplats och jag är nyfiken på att lära känna företag och forma mig själv inför min framtida roll. Praktiken är ju också viktig för att man redan då får möjlighet att bygga relationer och skapa en djupare bild av hur branschen ser ut från byggföretagets sida.

Hur gick det till att söka praktikplats?

– Det är en annorlunda process än att söka jobb då det kanske inte alltid är annonsering ute. Det handlar om att hitta vem på bolaget man ska kontakta och hålla koll på ifall du får någon respons. Det har varit intervjuer, vilket såklart är viktigt för företaget då det finns en chans att de ser en som framtida arbetstagare.

– Vi hade tre tillfällen för LIA-preparand under hösten med utbildningsledaren och det var hur bra som helst. Hon hade dels listor på bolag, vi hade genomgång hur man går tillväga när man söker och hur man dokumenterar vem du har sökt för att man själv ska få en överblick över sin process. Vi har också haft tre "workshop-dagar" som varit väldigt bra där man har gått igenom allt från hur du skriver ett CV till hur du är en bra kandidat för att bli attraktiv för en arbetsgivare – mer som en helhet, vilket har varit toppen och de har överlappat varandra på ett bra sätt!

Hur känns det att kliva ut i arbetslivet?

– Spännande absolut, inte så nervöst tror jag när du tagit dig igenom två oberoende LIA som är på tre månader vardera. Jag tror man står på en bra grund när man går ut i arbetslivet och har haft möjligheten att börja nätverka lite och lära känna folk ute i branschen och hur kommunikationen går. Man står inte helt grön!

Möt fler studerande från KYH