"Jag ser verkligen fram emot att komma ut i arbetslivet!"

Julia började studera till Byggproduktionsledare inom nybyggnation under 2020. Innan studierna jobbade hon med kundservice inom bland annat detaljhandeln. På grund av pandemin bestämde sig hon för att ändra karriärbana. Vad är ett yrke som alltid behövs?

– Jag har alltid velat studera vidare men aldrig riktigt vetat inom vad. Jag har många olika intressen så jag har övervägt många olika saker. I och med pandemin började jag tänka annorlunda: vad finns det för yrken som alltid kommer att behövas? Sjukvård? Det lockade mig inte alls. Däremot ledde frågan mig till byggbranschen, vi blir allt fler och såväl bostäder och sjukhus som nya vägar behövs alltid. Det är ett hållbart yrke!

julia byggproduktionsledare

Varför valde du att utbilda dig till byggproduktionsledare på KYH?

– Jag kollade runt på olika utbildningar inom byggbranschen och hittade till KYH. I utbildningsbeskrivningen stod det att det är ett flexibelt arbete där man jobbar blandat både på kontor och i produktion. Jag gjorde en chansning och blev antagen! Jag tackade ja trots att jag inte hade någon erfarenhet från byggbranschen. Därför blev jag varnad av några bekanta om att branschen är så pass mansdominerad, men jag vet vad jag har för rättigheter och har tidigare jobbat i en mansdominerad industri så jag såg inte det som ett problem.

Hur var första året på YH-utbildningen?

– Det var utmanade eftersom jag inte hade tidigare erfarenhet. Det var många nya begrepp och processerna inom bygg är mycket mer komplexa än vad jag tidigare trodde. Det var helt nytt med hur mycket som sker innan man ens sätter spaden i backen. Det har varit väldigt lärorikt och bra kurser. Föreläsarna har varit bra och lagt sig på rätt nivå som passar oss i klassen.

Hur fick du din praktikplats?

– Innan min andra LIA-period frågade jag en före detta utbildare om en roll som han tidigare haft. Jag berättade vad jag var intresserad av och bad om tips på hur jag skulle gå vidare eller något specifikt företag han visste om. Han berättade att han hade börjat jobba på WSP och jag kunde skicka mitt CV dit! Han undervisade i de kurser jag tyckte var roligast, så han visste vad jag kunde och hur jag skötte mig under föreläsningar och tentamen.

  • Man ska aldrig vara rädd för att fråga erfarna personer eller företag – ta vara på kontakterna du möter under utbildningen. En bra kontakt med sin utbildningsledare är också viktigt för den personen sitter på mycket information, kunskap och kontakter.

Vad gör du på din praktik?

– Jag gör planering inom rivning för nukleära anläggningar, alltså kärnkraftverk. Det är ett projekt som pågår fram till cirka 2050 och det vi arbetar med är på detaljnivå där vi planerar för veckor. Det är jättespännande och helt otroligt att jag har fått en så bra LIA-plats hos ett sådant fantastiskt globalt företag.

Hur ser en vanlig dag ut på praktik hos WSP?

– En vanlig dag har jag mycket möten och avstämningar. Jag är med i en projektgrupp som håller möten med olika punkter som vi går igenom och ser till så att vi hamnar i fas. I detta projekt är jag som en assistent åt projektledaren. Jag hjälper till att hålla koll på tidsplaner. Skulle det vara så att vi inte är i fas ska det planeras om, tas reda på orsaker, ta fram lösningar och till slut sätta ett nytt mål.

– Den här rollen är rolig och det är detta jag vill jobba med! Rollen är en bra grund för att kunna bli projektledare efteråt, om man har erfarenhet av planeringsfasen så får man en helt annan förståelse för att kunna leda projekt framgångsrikt.

  • Vi håller på att förbereda så att jag kan få en anställning hos WSP efter examen och fortsätta på det här projektet. Det kommer bli en ny arbetsgrupp med en blandning mellan juniora och seniora konsulter. Jag ser verkligen fram emot att komma ut i arbetslivet!

Vad skulle du vilja tipsa blivande studenter om?

– Man kan nischa sig inom olika områden fastän man läser en specifik utbildning; en del av mina klasskompisar kommer gå ut som arbetsledare och jag som konsult. Vi läser ett brett innehåll och ens personliga egenskaper spelar stor roll. Det är viktigt att vara positiv och engagerad under utbildningen, för de som undervisar är direkt från arbetslivet och kan många gånger hjälpa dig framåt.

Möt fler studerande från KYH