Här är utbildningarna som snabbast leder till jobb

Av Jenny Olsson

Yrkeshögskolan är utan tvekan en av de snabbaste vägarna till anställning. Det spelar ingen roll om du är helt ny på arbetsmarknaden eller har tidigare arbetslivserfarenhet, 9 av 10 får jobb inom sex månader efter examen. En av Sveriges största yrkeshögskolor är KYH som i år erbjuder hela 27 YH-utbildningar inom samhällsbyggnad, IT och teknik. Här presenteras höstens hetaste utbildningar, skapade med företag i branschen!

glad person studerar på laptop

Tydlig yrkesinriktning och lång praktik

Något som utmärker yrkeshögskolan är den nära kopplingen till arbetslivet. Utbildningsutbudet styrs nämligen av arbetsmarknadens efterfrågan på kompetens, och de som undervisar kommer från den aktuella branschen. Dessutom är vägen till examen ofta kortare än traditionella universitets- och högskoleutbildningar.

– Det var självklart för mig att välja en YH-utbildning när man är mitt i livet med familj, barn och hus! Man får en konkret och gedigen utbildning på bara två år, säger Cecilia Foldén, tidigare student på KYH.

Något annat som kännetecknar YH-utbildningar är långa praktikperioder som kallas för LIA (Lärande I Arbete). Under LIA-praktiken får de studerande värdefulla branschkontakter och yrkeserfarenhet redan under utbildningen. Hela 9 av 10 får jobb direkt efter examen och strax över hälften får anställning på sin praktikplats.

– Alla kurser är verkligen kopplade till arbetslivet och praktiken. Vi har LIA i slutet på utbildningen vilket ökar chansen till jobb efter examen, säger Sandra Ljung, tidigare student på KYH.

Studera utan att flytta och gör karriär där du bor

Idag är arbetsmarknaden mer snabbrörlig än någonsin! Just därför är det så bra att YH-utbildningar är framtagna tillsammans med företag. På så sätt får de studerande garanterat den kompetensen som efterfrågas, både nationellt och lokalt.

Med KYHs moderna utbildningsupplägg KYH Anywhere skapas fler möjligheter för personer att utbilda sig runt om i hela landet. Utbildningarna finns där kompetensbehovet finns, vilket ökar chanserna till jobb i närområdet efter examen.

Tack vare ett nära samarbete med hela 18 kommuner i Sverige kan en och samma utbildning starta på flera orter samtidigt. Det fungerar på samma sätt som vanliga platsbundna utbildningar där du sitter i klassrum på din ort, men skillnaden är att undervisningen är livesänd och läraren befinner sig på länk i klassrummet. Studerande behöver alltså inte flytta för att börja plugga!

– Det är viktigt att de som går utbildningarna sedan kan jobba i företagen på orterna som behöver kompetens, säger Hanna Månsson, regionchef på KYH.

Yrkeshögskola – den trygga vägen till anställning

Att börja studera kan kännas som ett stort beslut och därför är det viktigt att du känner dig trygg i ditt val av utbildningsanordnare. KYH har lång erfarenhet av utbildning och tillhör idag topp 10 av de största yrkeshögskolorna i Sverige.

Tillsammans med hundratals företag har KYH genom åren hjälpt tusentals personer att utvecklas till en ny yrkesroll. I höst startar 27 kostnadsfria YH-utbildningar inom samhällsbyggnad, IT och teknik som leder till högt eftertraktade yrkesroller.

– KYH ger dig verktygen för att själv kunna utvecklas, säger Patrick Sjöberg, tidigare studerande på KYH.

Liknande artiklar