Aina tog steget in i IT-branschen via KYH Anywhere

Efter sin föräldraledighet beslutade Aina att karriärväxla och tog steget in i den eftertraktade IT-branschen. Idag studerar hon till Systemutvecklare inom DevSecOps via KYH Anywhere-konceptet med bas i Härnösand. En betydelsefull yrkesroll i en viktig bransch. Vi har fått äran att prata med henne och ställa några frågor om hennes tankar om utbildningen.

Läs mer om KYH Anywhere!
Porträtt av Aina Fahlgren. Studerande Systemutvecklare.

Varför valde du att börja studera till Systemutvecklare inom DevSecOps?

– Jag har alltid varit nyfiken på IT och programmering, det har alltid legat i mitt bakhuvud. I mitt tidigare arbete som arbetsterapeut så har jag kommit i kontakt med både tekniska hjälpmedel och vårdsystem. Mitt intresse för systemutveckling växte fram under arbetsterapeututbildningen när vi tillsammans med IT-studenter fick utveckla prototyper av program för patienter. Under min föräldraledighet läste jag en programmeringskurs och när jag lyckades med den så vågade jag söka in till en IT-utbildning!

  • ”Det finns många fördelar med att studera via KYH Anywhere! Förutom från Härnösand där jag studerar så har jag även klasskamrater från både Stockholm och Göteborg, vilket är roligt!”

Vad intresserar dig mest med systemutveckling och IT-säkerhet? 

– Jag lockas av att utveckla system som gör samhällsnytta, till exempel MedTech. Jag brinner för att alla ska ha lika rättigheter och att kunna utföra det man vill och behöver. Att kunna möjliggöra så att alla människor ska kunna delta i ett samhälle som är i ständig digital utveckling. 

Hur ser du på framtiden i din nya roll som systemutvecklare? 

– I och med det osäkra läget i världen så finns ett intresse att arbeta med cybersäkerhet för att motverka intrång och skadegörelse av vår infrastruktur. 

Hur ser du på jämlikhet och jämställdhet i IT-branschen? 

– Vad jag förstår så är IT-branschen fortfarande ojämställd, vilket är synd. För mig känns det viktigt att det uppmärksammas och att vi ska arbeta mot ett mer jämlikt och jämställt samhälle. Det finns bara fördelar av det. Jag följer IT-communityn för kvinnor och icke-binära och jag känner mig ändå hoppfull till att vi tillsammans kan arbeta för en ökad mångfald och inkludering. 

Hur fungerar det att studera via KYH Anywhere och vad är det bästa med det konceptet?

– Det finns många fördelar med att studera via KYH Anywhere! Det absolut bästa är att jag kan studera från min bostadsort! Vi har två planerade lektioner i veckan och tillgång till ett fantastiskt lärcentrum med bra teknisk utrustning där vi kan träffas och studera ihop. Förutom Härnösand där jag studerar så har jag även klasskamrater från både Stockholm och Göteborg, vilket är roligt! KYH ser till att vi är väl förberedda inför LIA-praktiken med föreläsningar och tips, och jag ser fram emot vår LIA-period som startar i november.

Aktuellt