Vad gör en fastighetsingenjör?

Som fastighetsingenjör har du fördjupade och breda kunskaper inom fastighetsteknik och är den som säkerställer krav på driftsekonomi, energiprestanda och energieffektivisering i olika fastigheter. Arbetet med digital styrning av fastigheter ökar. Dessutom ser du till att hyresgästernas önskemål om inneklimat och stabil drift efterlevs.

Under utbildningen rustas du med gedigna kunskaper om miljö och hållbarhet i fastigheter, energieffektivisering och förbereds inför ett utvecklande arbetsliv. Fastighetsingenjör är en yrkesroll med goda karriärmöjligheter och passar dig som är intresserad av hållbarhet och digital teknik.

För orterna Eskilstuna, Gävle, Katrineholm, Norrtälje och Växjö går den här utbildningen via vårt anywhere-koncept. Det innebär platsbunden undervisning med lärare på livelänk. Det är inte en distansutbildning.

Sen anmälan öppen

Studieort Stockholm, Malmö,
Anywhere (Eskilstuna, Gävle, Katrineholm, Norrtälje, Växjö)

Studietid Dagtid

YH-poäng 415 / 2 år

Studietakt Heltid

Startdatum Augusti 2022

Sista ansökningsdag Sök till reservplats!

Antal LIA-veckor 21

Kostnadsfri CSN-berättigad

Ansök här!


Det bästa med yrkesrollen är att den är bred och att dagarna i största sannolikhet inte kommer se likadana ut. Jag är problemlösare i grund och botten, det här är en yrkesroll där jag får hitta lösningar och det driver mig jättemycket.

Rebecca,
Student fastighetsingenjör

Hur ser framtiden ut för en fastighetsingenjör?

I Sverige finns cirka 10 000 aktiebolag med verksamhet inom fastighetsdrift och teknisk konsultverksamhet mot fastigheter. Som en specialist med ansvar för drift, skötsel och underhåll av fastighetens tekniska system. Man säkerställer krav på driftsekonomi, energiprestanda och energieffektivisering, samtidigt som hyresgästens önskemål om inneklimat och stabil drift tillgodoses. Likaså fastighetsautomation och avancerad styr- och reglerteknik är av vikt.

Exempel på yrkestitlar förutom fastighetsingenjör:

 • Fastighetstekniker
 • Teknisk förvaltare
 • Drifttekniker

Framtiden inom samhällsbyggnad

Hållbarhet har alltid varit en grundsten för KYH inom Samhällsbyggnad vilket har influerat sättet vi undervisar på samt våra samarbeten. Vi är noga med att skapa långa relationer inom våra branscher och flera av de som sitter i ledningsgrupperna hos KYH har gjort det i många år. En del av vår filosofi är att skapa specialisten som företagen i våra nätverk vill anställa. Vi är stolta över våra relationer som finns över flera regioner i hela landet.

Våra utbildningar leder oftast till någon typ av arbete inom konsulttjänster och vi, tillsammans med studenten, arbetar aktivt med förberedelserna under hela utbildningen. Så att du som KYH student ska kunna träna på att söka jobb, känna dig trygg och säker på intervju och slutligen bli anställningsbar!

Våra partnerföretag och föreläsare

hembla logo
kfast logo
kfab logo
aktea energy logo
karlsson climate logo
KursnamnYrkeshögskolepoäng (yhp)
Medarbetarskap och branschkunskap10
Verksamhetsdokumentation10
Byggnadsteknik15
Inneklimat och inne- och utemiljö25
Fastighetsägarens ansvar10
Arbetsledning och kommunikation i arbetslivet15
Fastighetens tekniska system 150
Ekonomi och projektledning inom fastighet20
LIA 150
Fastighetens tekniska system 250
Energieffektivisering15
Drift och underhållsteknik fastighet50
Entreprenadjuridik15
LIA 250
Examensarbete30
Summa415
En vecka motsvarar 5 yhp
KursnamnYrkeshögskolepoäng (yhp)
Medarbetarskap och branschkunskap10
Byggnadsteknik30
Miljö och hållbarhet i fastighet25
Entreprenadjuridik10
Ekonomi och projektledning20
Energieffektivisering25
Fastighetens tekniska system 150
Verksamhetsdokumentation5
Inneklimat och innemiljö15
Arbetsledning och kommunikation i arbetslivet10
Fastighetsägarens egenkontroll10
Fastighetens tekniska system 230
Drift och underhållsteknik fastighet50
LIA 150
LIA 255
Examensarbete30
Summa415
En vecka motsvarar 5 yhp
KursnamnYrkeshögskolepoäng (yhp)
Medarbetarskap5
Byggnadsteknik15
Fastighetens tekniska system 150
Drift och underhållsteknik fastighet50
Inneklimat och innemiljö25
Arbetsledning och kommunikation i arbetslivet20
LIA 150
Verksamhetsdokumentation10
Fastighetsägarens egenkontroll10
Fastighetens tekniska system 245
Energieffektivisering20
Ekonomi och projektledning20
Entreprenadjuridik15
LIA 255
Examensarbete30
Summa420
En vecka motsvarar 5 yhp

Vad behöver du för att bli antagen?

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan:

 • Matematik B / Matematik 2
  ELLER
 • Bygg och anläggning 2
  ELLER
 • Praktisk ellära
  och
 • Energiteknik 1

Saknar du något behörighetskrav? Då kanske du kan söka på reell kompetens.

För dina studier behöver du en bärbar dator. Surfplatta eller mobiltelefon räcker inte utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på.

 • Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator med 8 Gb internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11.
 • Vi rekommenderar ej Mac-datorer för denna utbildning.
 • För våra anywhere-utbildningar är det även krav på nätverksuppkoppling, webbkamera samt hörlurar med mikrofon.

Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och onlinematerial. Uppskattningsvis är det cirka 2000 kr per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande.

Större delen av programvaran du använder i utbildningen är kostnadsfri för studenter. Under uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur.

Vi hjälper dig så klart om du har särskilda behov som behöver stöd. Förbered din dokumentation och intyg inför utbildningsstart så att du får rätt hjälp så snabbt som möjligt.

Läs gärna mer om det på Myndigheten för yrkeshögskolans hemsida.

rebecca fastighetsingenjör

Studerande Rebecca om utbildningen

"KYH är också en liten skola där jag har möjlighet att få personlig kontakt och handledning under utbildningen vilket är värt mycket. Både min utbildningsledare och de som håller i kurserna är aktiva och ger mycket stöd till oss studenter, som till exempel kommer min kursledare ge mig personlig feedback i vad just jag skulle kunna utvecklas inom efter kursavslut!"

bild på man vid dator

Edwin från Dry-IT

"Den här marknaden kommer bara bli större och större och pandemin kommer påverka just sättet vi arbetar med den här frågan: vi kommer jobba mer digitalt och vi kommer kunna styra våra fastigheter på distans med sensorer och digitala system istället. Men kunskapen för att kunna styra fastigheterna digitalt behövs fortfarande."

filip fastighetsingenjör

Nyexade Filip

"Jag är ansvarig för Norsborg där vi har ca 400 lägenheter. Jag gör för- och slutbesiktningar, inflytt, utflytt och beställningar. Utbildningen har verkligen hjälpt mig att komma in i fastighetsbranschen. Det är skillnad på att vara ute på jobbet och att sitta i skolan – man lär sig grunden på utbildningen och sedan får man lära sig nya saker på jobbet. Men man måste ha grunden från skolan först. "

Vanliga frågor