Vad gör en applikationsutvecklare?

En applikationsutvecklare är specialiserad på utveckling av appar för mobila Android- och IOS-enheter. Yrket innebär mycket programmering men du kommer även att få arbeta med alla delar av utvecklingsprocessen, såsom mjukvarutestning, UX-design och projektledning genom hela utvecklingen – från idé till färdig produkt. Som applikationsutvecklare är det viktigt att du förstår dig på kundens utmaningar, omvandlar dessa till lösningar och slutligen levererar optimerade, snygga och användarvänliga produkter.

Under utbildningen rustas du med teoretisk och praktisk kunskap om programmering i Kotlin, Java, Swift och JavaScript. Du lär dig att strukturera, prioritera, tidsestimera och genomföra projekt och arbetsflöden inom applikationsutveckling. Du får dessutom kunskap och inblick i arbetsprocessen för angränsande utvecklingsområden såsom back-end och testning.

Den här utbildningen går via vårt anywhere-koncept. Det innebär platsbunden undervisning med lärare på livelänk. Det är inte en distansutbildning.

Sen anmälan öppen

Studieort Anywhere (Stockholm, Malmö)

Studietid Dagtid

YH-poäng 400 / 2 år

Studietakt Heltid

Startdatum Augusti 2022

Sista ansökningsdag Sök till reservplats!

Antal LIA-veckor 24

Kostnadsfri CSN-berättigad

Ansök här!


Inom apputveckling så finns det en tydlig kompetensbrist. KYHs utbildning Applikationsutvecklare fyller en viktig roll för att täcka upp den brist som råder, och leder till de kunskaper och kompetenser som efterfrågas enormt av branschen idag.

Johan Hallberg,
VD, Abersoft technologies

Hur ser framtiden ut för en applikationsutvecklare?

Framtidsutsikterna inom branschen är goda och tillväxten är stor. Det finns en stor efterfrågan på duktiga apputvecklare på arbetsmarknaden. Allt fler applikationsutvecklare arbetar idag i konsultroll på olika konsultfirmor och digitala byråer mot externa beställare, vilket ställer höga kompetenskrav på agilt arbetssätt, projektplanering och tidsestimering.

Exempel på yrkestitlar förutom applikationsutvecklare:

 • Applikationsutvecklare inom android och IOS
 • Webbapplikationsutvecklare
 • Webbutvecklare

En arbetsdag som applikationsutvecklare

En vanlig vecka brukar börja med att vi på måndagar har en Sprint Planning där vi sätter upp eller går igenom den aktuella sprinten vi jobbar på, vilket vanligtvis är en eller två veckor långa. I sprinten delas olika uppgifter ut till utvecklarna och det kan till exempel vara att bygga ett visst flöde i appen. Arbetet leds av en Projektledare som hjälper till att hålla koll på vad som ska göras och om någon fastnar i sitt arbetet. När det kommer till själva kodandet används olika ramverk dels beroende på projekt men också om det finns ett visst önskemål från kunden.

Våra partnerföretag och föreläsare

BBH logo
first&ten logo
weapp logo
eduquality
KursnamnYrkeshögskolepoäng (yhp)
Medarbetarskap och branschkunskap5
Applikationsarkitektur40
Androidutveckling40
Agila metoder och kravhantering20
iOS-utveckling40
API-integrationer och databashantering30
Projekt15
Gränssnittsdesign20
PWA - HTML5, CSS, Javascript40
LIA120
Examensarbete30
Summa400
En vecka motsvarar 5 yhp

Vad behöver du för att bli antagen?

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan:

 • Matematik B / Matematik 2
  och
 • Svenska B / Svenska 2 / Svenska som andraspråk
  och
 • Engelska 6
  och
 • Programmering 1

Saknar du något behörighetskrav? Då kanske du kan söka på reell kompetens eller läsa en kostnadsfri preparandkurs.

För dina studier behöver du en bärbar dator. Surfplatta eller mobiltelefon räcker inte utan du behöver en riktig dator som antingen är Mac eller Windowsbaserad.

 • Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator med 8 Gb internminne.
 • Vi rekommenderar även Mac-datorer för denna utbildning.
 • För våra anywhere-utbildningar är det även krav på nätverksuppkoppling, webbkamera samt hörlurar med mikrofon.

Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och onlinematerial. Uppskattningsvis är det cirka 2000 kr per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande.

Större delen av programvaran du använder i utbildningen är kostnadsfri för studenter. Under uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur.

Vi hjälper dig så klart om du har särskilda behov som behöver stöd. Förbered din dokumentation och intyg inför utbildningsstart så att du får rätt hjälp så snabbt som möjligt.

Läs gärna mer om det på Myndigheten för yrkeshögskolans hemsida.

Johan från Abersoft

"Jag är väldigt för yrkeshögskoleutbildningar! För just apputveckling och programmering ser jag en stor fördel med att ha studerat vid en yrkeshögskola då man får en klar koppling till branschen och lär sig hur yrket fungerar rent praktiskt. Enligt min uppfattning är även många av YH utbildningarna något i framkant när det gäller att bistå de kunskaper som branschen efterfrågar."

Vanliga frågor