Vad gör en internet of things developer?

Som IoT-utvecklare arbetar du med teknisk problemlösning och skapar mjukvara som kan läsa av hårdvara. Du arbetar helt enkelt med programmeringen av inbyggda system i saker, som exempelvis hushållsapparater, maskiner eller bilar. Som IoT-utvecklare är det viktigt att du har förståelse för att nya kommersiella och tekniska möjligheter utvecklas snabbt, och vet att en nyckelfaktor i utvecklingen är att identifiera affärsnyttan i en teknisk tillämpning.

Under utbildningen rustas du med gedigna kunskaper om komplexa system inom IoT. Du lär dig att programmera, ta fram arkitekturer för applikationer inom IoT-området och lär dig att identifiera och hantera sårbarheter mot info-intensiva system inom IoT. Som IoT-utvecklare arbetar du främst i team, vilket kräver en god samarbetsförmåga.

Ansökningstiden är förlängd och besked skickas därefter.

Ansökan öppen

Studieort Göteborg, Malmö

Studietid Dagtid

YH-poäng 400 / 2 år

Studietakt Heltid

Startdatum Augusti 2022

Sista ansökningsdag 29 maj 2022

Antal LIA-veckor 20

Kostnadsfri CSN-berättigad

Ansök här!


Det är fantasin inom IoT som sätter gränserna.

Moha,
Före detta student, internet of things developer

Hur ser framtiden ut för en internet of things developer?

Framtidsutsikterna inom branschen är goda och tillväxten är stor. Enligt IoT-analytics.com är antalet IoT-enheter idag runt 7 miljarder (och då är inte telefoner, surfplattor eller datorer inräknade) och väntas växa till 21 miljarder 2025. I Göteborg och Västra Götaland är efterfrågan på IoT-utvecklare stor inom bland annat teknikindustrin, biltillverkningen och på de större IT-konsultföretagen.

Exempel på yrkestitlar förutom internet of things developer:

 • IoT-utvecklare
 • Utvecklare inbyggda system
 • Mjukvaruutvecklare

En arbetsdag som internet of things developer

IoT-utvecklarens främsta uppgift är att skapa kommunikation mellan hård- och mjukvara i sensorer och processorer i till exempel industrimaskiner, fordon, hushållsmaskiner och vitvaror. Processen består av flera steg och kräver ofta kreativa lösningar. Första steget är utveckling och kodning av produkten, och därefter går mjukvaran igenom ett antal tester där man ser till att produkten fungerar. Efter att mjukvaran genomgått testerna skrivs en rapport i vilken man redogör för resultatet av testerna och produkten. Det kan ibland vara en utmaning att få de olika delarna i systemen att samverka och många gånger måste man skapa mesta möjliga utifrån mycket små förutsättningar, men som IoT-utvecklare trivs man med utmaningar och som ser möjligheter där andra ser hinder.

Våra partnerföretag och föreläsare

qmatic logo
chalmers logo
addpro logo
KursnamnYrkeshögskolepoäng (yhp)
Medarbetarskap och branschkunskap10
Programmering40
Datastrukturer och algoritmer20
Datorkommunikation20
Data och it-säkerhet20
Cloud25
Big data25
Service design20
IoT och systemarkitektur20
Programmering och inbyggda system35
Systemintegration IoT25
LIA100
Examensarbete30
Summa400
En vecka motsvarar 5 yhp

Vad behöver du för att bli antagen?

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan:

 • Matematik B / Matematik 2
  och
 • Svenska B / Svenska 2 / Svenska som andraspråk
  och
 • Engelska 6
  och
 • Programmering 1

Saknar du något behörighetskrav? Då kanske du kan söka på reell kompetens eller läsa en kostnadsfri preparandkurs.

För dina studier behöver du en bärbar dator. Surfplatta eller mobiltelefon räcker inte utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på.

 • Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator med 8 Gb internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11.
 • För våra anywhere-utbildningar är det även krav på nätverksuppkoppling, webbkamera samt hörlurar med mikrofon.

Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och onlinematerial. Uppskattningsvis är det cirka 2000 kr per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande.

Större delen av programvaran du använder i utbildningen är kostnadsfri för studenter. Under uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur.

Vi hjälper dig så klart om du har särskilda behov som behöver stöd. Förbered din dokumentation och intyg inför utbildningsstart så att du får rätt hjälp så snabbt som möjligt.

Läs gärna mer om det på Myndigheten för yrkeshögskolans hemsida.

charlotte iot

Studerande Charlotte om utbildningen

"När jag läste på om KYH och utbildningen kändes det som en branschnära utbildning och den kändes konkret för det man studerar är det man praktiserar i verkligheten.Utbildningen kändes uppdaterad och det var bra att olika företag har inverkan på hur utbildningen ser ut. Det gör att den känns relevant och har ett bra upplägg."

joakim iot

Joakim från branschen

"I yrkesrollen är du inte låst till IOT då du först och främst faktiskt är utvecklare. Man kan jobba mycket inom startup-industrin exempelvis. Eftersom man först och främst är utvecklare så kan man gå till vilket företag som helst med den kunskapen men också med specialistkunskapen mot IOT."

alice porträtt

Nyexade Alice

"Den praktikplats som jag faktiskt valde fick jag genom KYHs branschdag. Jag träffade företaget Vinnter som pitchade ett bra upplägg och efter branschdagens slut kontaktade jag dem och blev erbjuden en LIA-plats. Jag lärde mig mycket och trivdes bra och det var roligt att det var ett rent IoT-projekt som vi jobbade med."

Vanliga frågor