Välj din studieort

Den här utbildningen finns på flera orter. Du väljer själv din studieort:

Vad gör en Entreprenadingenjör?

En Entreprenadingenjör deltar i alla skeenden av ett bygg- eller anläggningsprojekt, från planeringsstadiet till det att projektet är tekniskt avslutat. Som Entreprenadingenjör inom samhällsbyggnad förhandlar du med underleverantörer och leverantörer, sköter upphandlingar, tar fram kostnadskalkyler och ansvarar för avtalsunderlag.

Du är den som planerar och utför inköpsarbete på projektnivå. Yrkesrollen handlar till stor del om planering, inköp, avtalsskrivning och ekonomi. Entreprenadingenjören är ett stöd till platschefen och upprättar planeringsunderlag och anbuds- och produktionskalkyler och verkar som projektledare i olika byggprojekt. Man ska kunna göra prognoser och kostnadsanalyser för olika skeden i projektet. I Entreprenadingenjörens arbetsuppgifter ingår också att upprätta planeringsunderlag såsom; strukturplaner, ADP-planer för logistik och säkerhet, arbetsmiljöplan samt resurs- och tidsplaner.

Rollen innebär mycket kontakt med interna och externa kunder och leverantörer. Numera är kunskaper i hållbarhetsfrågor viktiga.

Under utbildningen

Under utbildningen rustas du med gedigna kunskaper om planering, inköp, ekonomi och lär dig bedöma offerter, ansvara för upphandlingar och förhandla med underleverantörer. Du lär dig även räkna på projekt (mängdning), upprätta produktionskalkyler och prognoser. Det här är en yrkesroll med bra karriärmöjligheter för dig som gillar detaljkoll och trivs med siffror. Det är samtidigt en social roll som innebär mycket kontakt med leverantörer och såväl interna som externa kunder.

Studieort Stockholm

Studietid Dagtid

YH-poäng 430 / 2 år

Studietakt Heltid

Startdatum HT-23


Studieort Göteborg

Studietid Dagtid

YH-poäng 435 / 2 år

Studietakt Heltid

Startdatum STÄNGD FÖR ANSÖKAN


Studieort Malmö

Studietid Dagtid

YH-poäng 430

Studietakt Heltid

Startdatum STÄNGD FÖR ANSÖKAN

Antal LIA-veckor 24

Kostnadsfri CSN-berättigad

När jag är klar vill jag jobba med kundkontakt. Jag brinner för att jobba med inköp och den kontakten som man får med kunden. Det är verkligen en positiv aspekt av byggsektorn, man kan skapa relationer och lära sig mycket på vägen.

Saba, Före detta student Entreprenadingenjör

Framtid och kompetensbehov

Yrkesrollen Entreprenadingenjör är en av de viktigaste kompetenserna i bygg- och infrastrukturprojekt. KYH samverkar med både de största och medelstora byggföretag i alla storstadsregioner, exempelvis Wästbygg, Veidekke, PEAB, JM och Skanska där vår alumni också arbetar.

Det finns idag en stor kompetensbrist inom byggsektorn och efterfrågan drivs av stora utvecklingsprojekt såsom bostäder, lokaler och infrastruktur.

Exempel på yrkestitlar förutom Entreprenadingenjör:

  • Projektingenjör
  • Kalkylerare
  • Inköpare
  • Arbetsledare
  • Kalkylingenjör
  • Platschef
En vecka motsvarar 5 yhp
En vecka motsvarar 5 yhp
En vecka motsvarar 5 yhp

Byggsandra möter examinerade Malin

I den här filmen möter vi Malin som är en före detta Entreprenadingenjörstudent. Idag arbetar hon som arbetsledare. Malin berättar om första mötet med byggbranschen som fick henne att ge upp på hennes dröm om byggbranschen, men sedan det nya hon fick under studierna hos KYH. Idag arbetar Malin som arbetsledare på Dipart och berättar om glädjen i hennes nya yrkesroll.

Mer information och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan:

  • Matematik B / Matematik 2
    ELLER
  • Bygg och anläggning 1

Saknar du något behörighetskrav? Då kanske du kan söka på reell kompetens eller göra ett kostnadsfritt behörighetstest.

För dina studier behöver du en bärbar dator. Surfplatta eller mobiltelefon räcker inte utan du behöver en riktig dator som du kan installera windowsbaserad programvara på.

  • Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator med 8 Gb internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11.
  • Vi rekommenderar ej Mac-datorer för denna utbildning.

Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och onlinematerial. Uppskattningsvis är det cirka 2000 kr per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande.

Större delen av programvaran du använder i utbildningen är kostnadsfri för studenter. Under uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur.

Vi hjälper dig så klart om du har särskilda behov som behöver stöd. Förbered din dokumentation och intyg inför utbildningsstart så att du får rätt hjälp så snabbt som möjligt.

Läs gärna mer om det på Myndigheten för yrkeshögskolans hemsida.

Kontakt

För frågor om utbildningen kontakta utbildningsledaren. Frågor gällande ansökan, antagning eller behörighet besvaras av Antagningsenheten.

Våra partnerföretag och föreläsare

tyrens logo
peab logo
qb3 logo
jsb logo
hällestad logo

Vanliga frågor