Entreprenadingenjör YH-utbildning | Flera studieformer

Välj din studieort

Den här utbildningen finns på flera orter. Du väljer själv din studieort:

Utbilda dig till Entreprenadingenjör | YH-utbildning

Vill du göra avtryck i utvecklingen inom samhällsbyggnad? Studera till Entreprenadingenjör och bli en nyckelperson i bygg- och anläggningsprojekt!

Studieort Göteborg
Studieform KYH Hybrid
Längd 2 år
Studietakt Heltid
YH-poäng 435 poäng
LIA-praktik 24 veckor
Nästa start HT-24
Stängd för ansökan

Studieort Malmö
Studieform KYH Hybrid
Längd 2 år
Studietakt Heltid
YH-poäng 430 poäng
LIA-praktik 24 veckor
Nästa start HT-25
Stängd för ansökan

Kostnadsfri CSN-berättigad

Vad gör en entreprenadingenjör?

Som entreprenadingenjör har du en projektledande roll och agerar ofta stöd åt platschefen under byggprojekt. Yrket handlar till stor del om planering, inköp, avtalsskrivning och ekonomi. Du upprättar planeringsunderlag, ansvarar för avtalsunderlag, sköter upphandlingar och förhandlingar med underleverantörer och leverantörer samt tar fram kostnadskalkyler för projektets olika stadier.

Jobbet är ofta en mix av kontorsarbete och att vara ute på byggarbetsplatsen. Fördelningen kan variera beroende på projektets fas och din roll i organisationen.

  • På kontoret: Här jobbar du med planering, kalkylering och dokumentation. Du använder digitala verktyg för att skapa tidsplaner, hantera budgetar och följa upp projekt.
  • På byggarbetsplatsen: Under själva byggprocessen är du ofta på plats för att övervaka arbetet, lösa problem och säkerställa att allt går enligt plan.
  • "Jag brinner för den kontakten som man får med kunden. Det är verkligen en positiv aspekt av byggsektorn, man kan skapa relationer och lära sig mycket på vägen."

    – Saba, tidigare student på KYH

Framtidsutsikter för entreprenadingenjörer

Entreprenadingenjörer behövs i alla byggprojekt! Rollen är ett administrativt stöd och en viktig kugge i alla steg i byggprocessen. Branschen står inför både utmaningar och utvecklingsmöjligheter baserat på den ökade digitaliseringen som ställer högre kompetenskrav. Därmed finns ett ökat behov av entreprenadingenjörer som kan möta de nya kraven, med deras viktiga ekonomiska kompetens inom bygg och anläggning.

Studieort Göteborg
Studieform KYH Hybrid
Längd 2 år
Studietakt Heltid
YH-poäng 435 poäng
LIA-praktik 24 veckor
Nästa start HT-24
Stängd för ansökan

Studieort Malmö
Studieform KYH Hybrid
Längd 2 år
Studietakt Heltid
YH-poäng 430 poäng
LIA-praktik 24 veckor
Nästa start HT-25
Stängd för ansökan

Kostnadsfri CSN-berättigad

Om YH-utbildningen

Under YH-utbildningen får du kunskap om byggprocessen och projekteringens alla faser. Du lär dig om planering, inköp och ekonomi samt att bedöma offerter, ansvara för upphandlingar och förhandla med underleverantörer. Du lär dig även räkna på projekt (mängdning), upprätta produktionskalkyler och prognoser. Fler kunskaper:

  • Byggteknik, byggmateriallära och ritningslära
  • Planeringsunderlag som strukturplaner, ADP-planer för logistik och säkerhet, arbetsmiljöplan samt resurs- och tidsplaner
  • Arbetsberedning och projektuppföljning
  • Tolkning och användning av data från relevanta digitala verktyg
  • Effektivisering av inköpsarbete och resursutnyttjande
Två män i samtal går tillsammans i korridor i kontorsmiljö, iklädda skjorta och kavaj

Mer om utbildningen

Vanliga frågor

  • En veckas heltidsstudier på yrkeshögskola motsvarar 5 yrkeshögskolepoäng. Generellt ligger våra 2-åriga utbildningar på cirka 400 YH-poäng, men längden på terminerna kan variera mellan olika utbildningar och därför finns ingen exakt siffra för en ”vanlig” termin. Prata med din utbildningsledare om dina terminstider.

  • Nej. Våra utbildningar bedrivs på svenska, men vissa utbildningar har inslag av engelska texter i kursmaterial.

  • Vi rekommenderar inte att du arbetar parallellt med dina studier, eftersom majoriteten av våra utbildningar går på heltid. Vissa jobbar extra på kvällar och helger, men vi rekommenderar att du fokuserar på studierna.

  • Ja, vi erbjuder särskilt stöd för dig som är i behov av det. Ta kontakt med din utbildningsledare när du har blivit antagen för att boka ett möte om hur du kan få hjälp. Läs mer om studiestöd.

  • Från början stod KYH för kompetensutveckling och yrkeshögskola. Idag är KYH bara ett namn. Läs mer om vår historia.

  • Ja, för dina studier behöver du en bärbar dator. Vi rekommenderar en högst 2-3 år gammal dator (PC) med 8 GB internminne och operativsystemet Windows 10 eller 11.

    En surfplatta eller mobiltelefon räcker inte, utan du behöver en riktig dator som du kan installera Windowsbaserad programvara på. Vi rekommenderar därför inte Mac-datorer.

  • Vid uppstarten på utbildningen får du tillgång till listan för kurslitteratur. Under utbildningen behöver du bekosta din egen kurslitteratur och eventuellt onlinematerial, vilket kan handla om cirka 2000 kronor per termin. Du kommer också behöva personligt material som pennor, anteckningsblock, miniräknare och liknande. Större delen av programvaran som används i utbildningen är dock kostnadsfri för studenter.

  • När du har blivit antagen till en utbildning hos KYH kommer du att få ett meddelande i yh-antagning.se med ämnesraden ”Viktig information inför utbildningsstart”. I den bifogade pdf:en hittar du information om upprop och utbildningsstart.

  • Nej, utbildningarna är helt avgiftsfria vilket innebär att vi inte tar ut några undervisningsavgifter. Däremot bekostar du eventuell kurslitteratur och annat studiematerial själv.

  • När du har blivit antagen till en utbildning hos KYH kommer du att få ett meddelande i yh-antagning.se med ämnesraden ”Viktig information inför utbildningsstart”. Där hittar du mer detaljerad information i en bifogad pdf. Under din studietid har du tillgång till ditt schema i vår lärplattform Omniway.

  • Flipped classroom är en undervisningsform som vi tillämpar i alla våra studieformer. Det innebär att du som studerande går igenom förinspelat material eller instuderingsfrågor innan du har lärarledda lektioner. På så sätt blir du mer förberedd på ämnet inför lektionstillfället och den lärarledda undervisningstiden kan då användas till fördjupande förklaringar, handledning och fler praktiska moment.

  • Ja, ett par utbildningar vi bedriver kan läsas på distans. Här hittar du våra aktuella distansutbildningar.

Kontakt

Frågor om YH-utbildningen? Välkommen att kontakta utbildningsledaren! Vid frågor om ansökan, antagning eller behörighet, kontakta vår antagningsenhet.

Upptäck mer från KYH